Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin daalt iets onder $28.000 na onthulling reddingsplan voor Credit Suisse

telefoon met BTC teken er op met dalende grafiek op achtergrond 

De Bitcoin koers beweegt momenteel rond $27,8k na een lichte correctie gisteren en vannacht. De grootste cryptocurrency qua marktkapitalisatie handelt zijwaarts onder de weerstand van $28.000, na wat positief nieuws over de bankencrisis gisteren. Altcoins boekten ook enkele kleine verliezen na het uitblijven van substantiële winsten in de afgelopen maanden. Daarover later meer.

De Zwitserse regering heeft hard werkt aan een herstelplan voor Credit Suisse. De maatregel wordt gezien als een combinatie van nationalisatie van een deel van de bank door de autoriteiten en een aantal verliezen voor obligatiehouders. De stap verloopt echter niet zo soepel omdat de obligatiehouders negatief worden getroffen en dat kan het vertrouwen van beleggers in de Europese financiële markten ondermijnen. Daarover later meer.

In Amerika heeft de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) de in moeilijkheden verkerende Signature Bank overgenomen en verkocht aan Flagstar Bank. De maatregel wordt gezien als een verlichting van de financiële crisis in het land, die door het recente faillissement van Silicon Valley Bank (SVB) op zijn grondvesten is doen schudden. Het reddingsplan verloopt momenteel echter traag en ook andere banken zouden het nodig kunnen hebben, aangezien de hele sector onder aanzienlijke druk staat door de economische omstandigheden en stijgende rente. Uit een rapport is al gebleken dat meer dan 186 banken onder dezelfde druk staan als de SVB zelf.

Bitcoin koers daalt onder $28.000

Bitcoin onderging gisteren en vannacht een lichte prijscorrectie. De cryptocurrency is flink gestegen de afgelopen tijd en lijkt op weg te zijn naar de $30k weerstand.

De afgelopen 36 uur begon met de BTC koers op ongeveer $28,4k. Het begon zijwaarts te handelen rond dit niveau. Maar om 1:30 in de nacht begon de digitale munt wat verliezen te boeken. Het ging op verlies toen het onder $28k kwam en verder naar beneden bewoog. De koers bereikte tegen 4:50 AM een bodem rond $27,3k en kwam dicht bij de $27k weerstand steun. De bulls kwamen echter in actie om de verliezen te beperken en dwongen de koers terug tot boven $28.000 en zelfs tot $28.5k tegen 10.00 uur in de ochtend. De achtbaanrit was echter nog niet helemaal klaar en de beren slaagden er langzaam, maar gestaag in om de Bitcoin koers gisteravond weer onder de $28.000 te krijgen en deze verliezen vast te houden.

De Bitcoin koers kwam gisteren licht onder druk te staan, toen de volatiliteit toenam en de beren het consistente posiieve sentiment probeerden te stoppen. Ze slaagden daar niet erg in, maar de koers kwam wel akelig dicht bij $27k. Maar over het algemeen is het sentiment sterk in het voordeel van de bulls en zij zouden in de nabije toekomst de lange termijn weerstand van $30k willen benaderen. Maar de beren willen het misschien wellicht aanpakken en de koers onder $28k houden, althans voorlopig.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedroeg ongeveer 538 miljard dollar en zijn aandeel in de cryptomarkt was 47,8%.

Bitcoin koers grafiek 

Altcoins boeken kleine verliezen

Andere crypto koersen liepen ook wat terug samen met de licht dalende Bitcoin koers. De belangrijkste bewegingen waren te zien bij Ethereum (ETH, -2,6%), Ripple (XRP, 1,2%), Cardano (ADA, -2,3%), Polygon (MATIC, -5,2%), Dogecoin (DOGE, -4,3%), Polkadot (DOT, -6,2%), Shiba Inu (SHIB, -3,8%), Tron (TRX, -1,6%), Litecoin (LTC, -4,9%), Avalanche (AVAX, -5,2%), Uniswap (UNI, -5,1%) en Cosmos (ATOM, -6%).

MATIC koers grafiek 

Credit Suisse herstelplan wordt bekritiseerd

De Zwitserse regering probeert de bankencrisis die zich in het land en op het continent in het algemeen ontwikkelt, in te dammen. Credit Suisse, een van de grootste Zwitserse banken, is eerder vorige week onder bewind gesteld en wordt nu overgenomen door de concurrent UBS. De bank heeft een tekort van tientallen miljarden dollars door slechte obligatieactiviteit en is theoretisch insolvent.

De Zwitserse autoriteiten hebben echter een herstelplan opgesteld. Het plan houdt in dat de bank wordt overgenomen door UBS en dat de obligatiehouders en aandeelhouders opdraaien voor een groot deel van de verliezen van de bank. Dit wordt door de financiële sector negatief beoordeeld omdat het betekent dat obligatiehouders verliezen moeten dragen, waardoor investeerders uit de markt worden geweerd.

Alles is dus niet in orde, zelfs nu de bank van insolventie is gered. Het wijst er verder op dat de banksector naar verwachting in de nabije toekomst onder druk zal komen te staan en dat er geen eenvoudige oplossing is voor de uitdijende bankencrisis die zich momenteel in de wereld aftekent.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram