Skip to main content

Bitcoin nieuws

Hebzucht in de crypto markt stijgt weer

Fear & Greed
Beeldbron: Coingecko.com

 

De bekende crypto fear & greed index wordt gebruikt om het marktsentiment te onderzoeken. Een hoge index betekent dat er veel hebzucht is in de markt. Een lage index betekent juist dat er veel angst is. Momenteel begint de index voor het eerst sinds het aflopen van de bull markt in 2022 nieuwe hoogtes te behalen en zien we index recordhoogtes voor 2023. 

Het gebruik van de crypto Fear & Greed index is populair onder investeerders omdat het een indicatie geeft van het sentiment in de cryptomarkt. De crypto markt wordt gekenmerkt door periodes van extreme hebberigheid waarbij we sterke prijsstijgingen en pieken zien in de markt. Door inzicht te hebben of de markt in een staat van hebberigheid is hopen investeerders hun crypto op het juiste moment te verkopen of te kopen.

De afgelopen week is de bitcoin (BTC) koers hard gestegen. In slechts 7 dagen tijd steeg de koers met ruim 10% (bron; Coingecko), daarmee steeg de fear & greed index ook. Momenteel staat de index op een waarde van 62, hiermee heeft de index nieuwe hoogtes bereikt die sinds het einde van de bullmarkt in 2022 niet meer zijn voorgekomen (zie Figuur 1) en zien we een nieuw record aan hebzucht voor het jaar 2023. Met een indexwaarde van 62 is de markt momenteel in een fase van hebzucht.

De nieuwe uptrend in de Bitcoin koers stemt lange termijn investeerders hoopvol omdat er weer sterke vraag lijkt te zijn naar crypto (mede als gevolg van de bankproblemen in Amerika). Echter, de sterke stijging in de fear & greed index kan een teken zijn voor sommige investeerders dat de koers op korte termijn haar piek heeft gevonden en een retractie kan ondervinden. 

Fear & Greed Index
Figuur 1: Bitcoin fear & greed index over de tijd

 

Bitcoin investeerder voorspelt koers van $100.000

Hoewel de fear & greed index momenteel hoog is met een waarde 62 kan de index tot 100 komen. Zulke waardes geven aan dat de markt zich in een staat van extreme hebzucht bevindt. Het laat zien dat de markt nog altijd gekker en hebzuchtiger kan worden. Dit betekent dus ook dat de koers nog altijd verder kan stijgen.

Momenteel zijn er zelfs investeerders die een nieuwe all-time voor bitcoin voorspellen. Op twitter deelt Ryan Selkis, de CEO van blockchain data bedrijf Messari, dat de koers van bitcoin binnen 12 maanden boven de $100.000 kan uitkomen. Volgens Selkis zou het verder falen van de banken en de terugkomst van overheidsstimulansen de nieuwe piek in de koers veroorzaken. De vraag blijft natuurlijk of voorspellingen als deze niet een teken van hebzucht in de markt zijn?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram