Bitcoin koers terug boven $28k ondanks renteverhoging door de Amerikaanse Federal Reserve

Bitcoin munt veert op van trampoline 

Bitcoin (BTC) wordt momenteel verhandeld op ongeveer $28.300. De grootste cryptocurrency qua marktkapitalisatie is comfortabel terug boven de $28k steun na een schrikmoment gisteravond toen het plotseling flink wegzakte na de aankondiging van een renteverhoging door de Fed. Altcoins waren ook relatief stabiel aan het einde van de dag na eerder verliezen te hebben geboekt. Daarover later meer.

De Amerikaanse Federal Reserve verhoogde gisteren de rente licht met 25 basispunten. De hoogste bankregulator van het land besloot deze renteverhoging door te voeren, zelfs nu er zich een bankencrisis in het land ontwikkelt. Sommigen zien het als een manier om een kleinere financiële crisis uit te lokken in plaats van te wachten tot het in de toekomst een veel groter probleem wordt. Daarover verderop meer.

Do Kwon, de oprichter van Terraform Labs, het bedrijf achter het mislukte Terra (LUNA) cryptocurrency project is naar verluidt gearresteerd in het kleine Balkanland Montenegro. De Koreaan is een groot deel van de afgelopen 6 maanden door zowel Interpol als de autoriteiten van zijn eigen land gezocht en hij zal naar verluidt worden uitgeleverd aan Zuid-Korea voor zijn rol in de LUNA-zwendel. Zijn acties veroorzaakten het verlies van tientallen miljarden dollars toen de algoritmische stablecoin UST crashte en de LUNA-crypto 99,999% van zijn waarde verloor.

Bitcoin koers herstelt boven $28k

Bitcoin handelt momenteel zijwaarts rond $28,2k. De cryptocurrency is terug boven de $28k na een kortstondige dip die de crypto even onder de $27k dwong.

De afgelopen 24 uur begon met de BTC koers op ongeveer $28,4k en het begon onmiddellijk verliezen te boeken. De index ging in een verliescurve en kwam op een gegeven moment tot $26,7k. De stieren kwamen echter weer in actie en herstelden de cryptocurrency in een mum van tijd tot boven $27k. Voor een groot deel van de rest van de dag ging de digitale activa licht omhoog en wist in meerdere stappen tot $27,7k te komen. Om 15.50 uur in de middag begon de Bitcoin koers echter aan een scherp prijsherstel. De koers schoot voorbij $28.000 en bereikte zelfs $28.700, voordat hij terugkeerde naar $28.200.

Bitcoin heeft de verliezen van gisteren hersteld. De schrik door de daling onder $27.000 was heel reëel, want die dreigde de recente bullish prijsactie teniet te doen. Nu heeft de cryptocurrency zich hersteld tot boven de belangrijke steun van $28k en zou kunnen proberen de recente winsreeks voort te zetten door snel het prijsniveau van $30k aan te vallen. Maar de beren kunnen verdere prijsactie vertragen door de koers onder $29k te houden.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedroeg ongeveer $540 miljard en het aandeel in de cryptomarkt bedroeg 47,2%.

Bitcoin koers grafiek 

Altcoin koersen licht hoger

Andere crypto koersen waren licht hoger aan het eind van de laatste 24 uur. Belangrijke bewegingen waren onder meer te zien bij  Ethereum (ETH, 3%), Cardano (ADA, 2,2%), Dogecoin (DOGE, 3,5%), Litecoin (LTC, 15,5%), Avalanche (AVAX, 2,5%), Uniswap (UNI, 2,1%) en Chainlink (LINK, 2,6%).

Ethereum koers grafiek 

Federal Reserve verhoogt rente licht met 0,25%

De Amerikaanse Federal Reserve heeft gisteren de rente met 0,25% verhoogd, ondanks de aanhoudende gespannen financiële situatie in het land. Drie banken zijn al overgenomen door de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) en worden afgeboden om liquiditeitsproblemen te voorkomen. Silicon Valley Bank (SVB), de grootste van deze banken, verloor naar verluidt veel door deze renteverhogingen.

Maar de Federal Reserve liet zich hier gisteren niet door afschrikken en verhoogde de rente nogmaals tot een nieuw hoogtepunt van 4%. Fed-voorzitter Jerome Powell heeft laten doorschemeren dat verdere renteverhogingen wellicht uitblijven, maar de schade kan dan al compleet zijn.

Dit zal de liquiditeit in de banksector steeds verder verkrappen. Uit een rapport van een team economen blijkt dat meer dan 180 banken mogelijk zouden kunnen eindigen zoals de SVB. Deze renteverhogingen kunnen de hele faillissementssituatie voor de banken die nu in grote problemen verkeren alleen maar versnellen. Dit kan leiden tot een enorme economische vertraging en een kredietcrisis die doet denken aan de Grote Recessie van 2008.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram