Hindenburg Research doet aandelen Block (SQ) wankelen

Jack Dorsey met Hindenburg crash op achtergrond
Bron: moguldom.com

 

De beruchte short-seller Hindenburg Research (@HindenburgRes) begon de handelssessie van donderdag met een knal. Het bedrijf in Hindenburgs vizier deze keer? Niemand minder dan de grote Bitcoin (BTC) supporter, Block (NYSE: SQ). Aandelen van het bedrijf daalden gisterochtend met maar liefst 20%, maar een deel van die verliezen is sindsdien uitgewist.

Het meest recente short-seller rapport van Hindenburg richtte zich op India's conglomeraat, de Adani Group. De beschuldigingen veegden eerder dit jaar meer dan 100 miljard dollar van de waarde van dat bedrijf van tafel. Gemiddeld hebben de shortrapporten van Hindenburg aandelen 15% doen verliezen op de dag dat ze werden gepubliceerd. 

Bron: https://twitter.com/HindenburgRes/status/1638883752980914176

Cash App is een facilitator voor criminelen

Hoewel er in hun rapport verschillende beschuldigingen van Hindenburg tegen Block naar voren kwamen, is de meest opvallende dat het vlaggenschip van het bedrijf, Cash App platform, wordt gebruikt door criminelen om geldtransfers te faciliteren. Hindenburg beweert dat het gedurende twee jaar onderzoek heeft ontdekt dat Block voortdurend misbruik heeft gemaakt van de groep mensen die zij beweren het meest te helpen.

Voormalige werknemers onthulden dat het bedrijf de ogen sluit voor fraude en andere criminele activiteiten die op het platform plaatsvinden. Het management heeft ook een minachting getoond voor anti-witwasmaatregelen (AML) en Know Your Customer (KYC) wetten. Ex-werknemers werden geïnterviewd en daaruit bleek dat maar liefst 40-75% van de Cash App accounts nep zijn. Hindenburg ging nog een stap verder en bestelde een Donald J Trump Cash Card die prompt met de post werd bezorgd.

Andere beschuldigingen van Hindenburg omvatten het gebruik van haar kleine bank charter om inkomsten uit afwikkelingsvergoedingen door te sluizen. Deze vergoedingen zijn goed voor maar liefst 35% van de totale inkomsten van de Cash App. Het is een praktijk die Block-concurrent PayPal (NASDAQ: PYPL) heeft laten onderzoeken door de SEC. Hindenburg beweert ook dat Block's acceptatie van stimuleringscheques tijdens de pandemie de bron was van miljoenen dollars aan frauduleuze betalingen.

Hindenburg Twitter snapshot

Zijn de beschuldigingen tegen Block waar?

Het bedrijf, eigendom van voormalig Twitter-oprichter Jack Dorsey, heeft op het moment van dit schrijven nog niet gereageerd. Als de beschuldigingen waar zijn, zou dat een zorgwekkende wending zijn voor het geliefde fintech-platform. Het korte rapport heeft geen invloed gehad op de koersen van de belangrijkste cryptocurrencies, want zowel Bitcoin als Ethereum gingen gisteren licht positief de dag uit.

Verdere regulering van de Cash App zou een flinke deuk kunnen veroorzaken in Block's inkomsten en groeiverhaal. Het zou ook de recente trend kunnen volgen van toezichthouders die crypto-gerelateerde bedrijven in de Verenigde Staten aanvallen. De recente instortingen van Silvergate Capital en Signature Bank, evenals de Wells Notice rechtszaak van de SEC tegen Coinbase (NASDAQ: COIN) laat zien dat de crypto-industrie een duidelijk doelwit is van de Amerikaanse overheid.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram