Skip to main content

Bitcoin nieuws

In ongenade gevallen Terra Luna-oprichter Do Kwon gearresteerd in Montenegro

Do Kwon
Bron: BeinCrypto.com

 

Donderdag werd op een luchthaven in Montenegro een man gearresteerd die vermoedelijk de oprichter van Terraform Labs, Kwon Do-hyeong, beter bekend in de cryptogemeenschap als Do Kwon, is. Kwon en Han Chang Joon, CFO van Terraform Labs, hadden vervalste Costa Ricaanse documenten en probeerden aan boord te gaan van een vlucht naar Dubai. De in ongenade gevallen oprichters worden gezocht in meerdere landen, waaronder de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Singapore. Op het moment van schrijven is de identiteit van Kwon bevestigd door middel van een bijpassende vingerafdruk.

Kwon was op de vlucht en ondergedoken sinds de ineenstorting van zijn Terra Luna-cryptoproject in mei 2022. Hij ontsnapte uit Zuid-Korea en heeft zich op verschillende locaties over de hele wereld verstopt. Interpol haalde hem onlangs in Servië in, wat Kwon en Joon ertoe bracht naar Montenegro te gaan in de hoop naar Dubai te kunnen vluchten, waar de uitleveringswetten extreem streng zijn. Zowel de Verenigde Staten als Zuid-Korea hebben al plannen om Kwon uit te leveren nu hij in hechtenis zit.

Wat was Terraform Labs?

Terraform Labs, bij cryptohandelaren beter bekend als Terra Luna, was een van de grootste cryptoprojecten ter wereld. Het draaide om het Luna-token en de UST-algoritmische stablecoin. De ineenstorting van het netwerk binnen enkele dagen in 2022 was een van de eerste dominostenen die vielen in de crypto-industrie. Dit werd gevolgd door andere gebeurtenissen zoals de val van FTX en andere exchanges zoals Celcius en BlockFi.

Terra Luna heeft vele investeerders duizenden, zo niet miljoenen dollars gekost. Het hele netwerk was slechts enkele dagen voor de ineenstorting meer dan $ 40 miljard waard. Als gevolg hiervan werden in meerdere rechtsgebieden verschillende aanklachten tegen Kwon ingediend. Vorige maand diende de SEC ook civiele aanklachten in tegen Kwon.

Wat is de toekomst voor Do Kwon?

Cryptohandelaren over de hele wereld roepen op tot gerechtigheid tegen Kwon. Terwijl hij ooit werd aangekondigd als een crypto-redder, wordt Kwon nu gezien als een in ongenade gevallen crimineel en met een goede reden. Kwon sluit zich aan bij mede in ongenade gevallen crypto-icoon en FTX-oprichter Sam Bankman-Fried, als gevallen helden die wachten op hun juridische uitkomst.

Het is veilig om te zeggen dat Kwon waarschijnlijk nooit meer betrokken zal zijn bij iets dat met cryptocurrencies te maken heeft. Zowel Kwon als Joon zullen zeker gevangenisstraffen krijgen, al valt nog te bezien in welk rechtsgebied ze zullen worden berecht. Kwon heeft herhaaldelijk de spot gedreven met de beschuldigingen van de Zuid-Koreaanse regering en verklaarde dat ze politiek gemotiveerd zijn en geen echte juridische basis hebben. De komende maanden zullen fascinerend zijn om naar te kijken, maar het lijkt erop dat het Do Kwon Terra Luna-schandaal naar alle waarschijnlijkheid eindelijk tot een einde zal komen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram