Bitcoin koers daalt naar $27k terwijl risico op faillissement bij Deutsche Bank toeneemt
De Bitcoin koers beweegt op het moment van schrijven rond $27,4k , na een dag van dalende koersen gisteren. De grootste leidende cryptocurrency moest wat terrein prijsgeven, terwijl Europa een nieuw groot kredietrisico in het vizier kreeg. Namelijk dat van Deutsche Bank. Altcoin koersen waren over het algemeen ook lager en volgden daarin grote broer Bitcoin. Daarover verderop meer.
De Europese markten werden, na Credit Suisse, gegrepen door nog een belangrijk bankfaillissementsrisico. Na de Zwitserse bank is het de beurt aan de grote Duitse bank Deutsche om beleggers angstig te maken. De aandelen van de bank daalden gisteren aanzienlijk omdat haar grote gok op credit default swaps naar verluidt faalt. Dit zal de EU-politici voortdurend hoofdbrekens bezorgen, want zij proberen de schade te beperken en toch blijft de crisis zich uitbreiden. Daarover verderop meer.
Nasdaq, een van de grootste beurzen ter wereld, gaat naar verluidt een crypto-bewaardienst voor beleggers aanbieden. De nieuwe dienst zal naar verwachting aan het eind van het tweede kwartaal van dit jaar online gaan. Hieruit blijkt dat zelfs zonder een echt Exchange Traded Fund (ETF) voor Bitcoin, traditionele beurzen kijken naar manieren om aan de populaire cryptomarkt te verdienen.
Verder onthulde Greenpeace onlangs kunstwerken die Bitcoin in verband brachten met fossiele brandstoffen en de "dood van de planeet". De beroemde non-profitorganisatie voor het milieu heeft onlangs de strijd tegen Bitcoin opgevoerd en noemde de code "verouderd" en het netwerk afhankelijk van "mijnbouw op fossiele brandstoffen". Greenpeace zou er echter goed aan doen een meer genuanceerd begrip te ontwikkelen m.b.t. Bitcoin en hoe het werkt, in plaats van zich te richten op lege retoriek rond een foutief gerapporteerd uitstootschandaal rondom de digitale munt.
Bitcoin koers zakt onder $28k
Bitcoin gleed gisteren onder de $28k en handelt nu rond de $27,4k op het moment van schrijven. De cryptocurrency moest wat terrein prijsgeven nadat een nieuwe stap naar $29k donderdag mislukte.
De afgelopen 36 uur begonnen met de BTC koers op ongeveer $28,2k. De cryptocurrency handelde enkele uren zijwaarts voordat het om 9:30 uur in de ochtend wat verliezen begon te boeken. Het daalde eerst licht naar de $28k steun voordat het die doorbrak en er verder onder ging. Maar de prijsdaling zelf was zwak en de koers wisselde de rest van de dag meestal tussen $27,7k en $28k. De bulls en bears leken een patstelling te bereiken rond de $27,8k.
Later op de avond echter, zakte de Bitcoin koers verder weg en bereikte in korte tijd $ 27.000. Daar vond het wat steun en veerde vervolgens weer wat op. De rest vande nacht bleef de koers boven de $ 27k steun en op het moment van schrijven staat het op $ 27,4k
De opmars van de Bitcoin koers is de afgelopen dagen tot stilstand gekomen, omdat Bitcoin moeite had om een beweging te maken boven de $29k-weerstand. De pullbacks als gevolg daarvan waren echter verre van ideaal voor de beren en tot nu toe vrij oppervlakkig. We kunnen dus verwachten dat de bulls in de nabije toekomst weer in actie komen en een poging wagen om de $29k en $30k weerstanden te bereiken.
De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedroeg ongeveer $537 miljard en het aandeel in de totale cryptomarkt bedroeg 47,8%.
Altcoins boeken verliezen
Andere cryptocurrencies waren de afgelopen 24 uur grotendeels lager met als uitzondering Ripple (XRP) die 3,5% winst wist te boeken. Opmerkelijke prijsmovers waren verder Ethereum (ETH, -2,6%), Binance Coin (BNB, -0,1%), Cardano (ADA, -0,8%), Dogecoin (DOGE, -1,2%), Polygon (MATIC, -2,5%), Solana (SOL, -5,5%), Polkadot (DOT, -2,8%), Litecoin (LTC, -0,6%), Shiba Inu (SHIB, -1,2%), Tron (TRX, -0,8%) en Avalanche (AVAX, -2,8%).
Aandelen Deutsche Bank dalen plotseling nu de bankencrisis zich verdiept
De Europese bankwereld had nog amper het enorme Credit Suisse-schandaal verwerkt en nu hebben we alweer een nieuwe crisis in ontwikkeling. De totale activa van Deutsche bank bedragen maar liefst 1,49 biljoen dollar en de ineenstorting ervan zou plotseling een bredere kredietcrisis in het hele continent en de wereld kunnen veroorzaken.
Het interessante hier is dat crypto niet de schuld krijgt van deze ramp, anders zouden politici en de traditionele financiële wereld al lang pleiten voor het verbieden ervan. Maar nu het om onverantwoordelijk handelen van bankiers gaat, kunnen we gerust stellen dat reddingsoperaties in overvloed zullen plaatsvinden, op kosten van de belastingbetaler, zonder verder al te veel vragen te stellen. Deze banken zijn te groot geworden om failliet te gaan en dat is een probleem. Dit alles is het gevolg van een gebrek aan integriteit of verantwoordelijk gedrag in de bankensector. In dat licht bezien zijn de recente schandalen in de cryptosector (denk aan FTX) niets bijzonders.