Bitcoin blijft steken onder $28k terwijl onrust over bankensector toeneemt
Bitcoin handelt momenteel rond $27,7k na een licht dalende dag gisteren. De Bitcoin koers neemt wat gas terug nu de pogingen om weer boven de weerstand van $28k te komen op problemen stuiten. Altcoin koersen waren grotendeels stabiel aan het einde van de afgelopen 24 uur, op een paar uitzonderingen na. Daarover later meer.
De situatie rond de Europese banken was aan het eind van de week wat gespannen, doordat de kredietrisico's volgens de laatste statistieken naar nieuwe hoogten stegen. Beleggers waren onder de indruk van de problemen rond Deutsche Bank, die op het punt staat gered te worden en waarvan de activa van 1,2 biljoen dollar gevaar lopen. Daarover later meer.
Miljardair Jeffrey Gundlach denkt dat de economische situatie de Amerikaanse Federal Reserve zal dwingen de rente te verlagen als teken dat het beleid wordt omgegooid. Gundlach is de Chief Investment Officer (CIO) van de beleggingsonderneming Doubleline. Hij is van mening dat de laatste renteverhoging van 0,25% van de Fed de laatste zal zijn en snel genoeg zal worden teruggedraaid om de getroffen banken en financiële instellingen te helpen. De woorden van Gundlach weerspiegelden de gevoelens van economen en bedrijfsleiders, omdat het huidige renteniveau te hoog is om houdbaar te zijn en het de zich ontwikkelende situatie alleen maar erger zal maken.
Een belegger in NFT’s verbrandde per ongeluk zijn Crypto Punk en verloor daardoor meer dan $ 100.000. Brandon Riley, de investeerder in kwestie, had een Bored Ape Yacht Club (BAYC) en crypto punk no.685 gekocht en probeerde deze laatste over te dragen, maar stuurde uiteindelijk de NFT naar een verbrandingsadres. Riley wilde de Crypto Punk NFT uitlenen door hem in te pakken, maar vernietigde hem per ongeluk. Hij verloor uiteindelijk $ 135k in het proces. Hij geeft toe dat hij het niet alleen had moeten doen. Laat dit een les zijn voor alle crypto- en NFT-gebruikers om geen dingen te proberen die niet tot hun vaardigheden behoren.
Bitcoin koers onder $28k
De Bitcoin koers beweegt wat rond de $ 27,7k op het moment van schrijven. De cryptocurrency overleefde een beweging naar $27k en wist te voorkomen daar onder te zakken.
De afgelopen 24 uur begon met de BTC koers op ongeveer $27,4k. De koers steeg aanvankelijk tot $ 27,8k voordat het aan het begin van de avond een prijsdaling inzette. De koers daalde scherp en kwam tot $27,1k om 22:00 PM. De bulls slaagden er echter in zich te herstellen tot $27,7k gedurende de nacht en ochtend.
Bitcoin staat nu onder druk van de beren, nu het gebrek aan vooruitgang een beetje begint door te dringen. De bulls hebben momenteel nog steeds overhand, maar ze worden onrustig nu de marktkrachten een concrete beweging naar $29k blijven afwijzen. Nu blijkt zelfs de weerstand van $28k moeilijk voor hen te overwinnen. Als deze situatie de komende weken aanhoudt, zouden de beren opnieuw de leiding kunnen nemen.
De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedroeg ongeveer $532 miljard en het aandeel in de cryptomarkt was 47,5%.
Altcoin koersen blijven grotendeels stabiel
Andere crypto koersen bleven de afgelopen 24 uur grotendeels stabiel, op een paar uitzonderingen na. Dat waren onder meer Ethereum (ETH, 1,7%), Ripple (XRP, 3,7%), Avalanche (AVAX, 2%), Cosmos (ATOM, 1,7%) en Monero (XMR, 1,9%).
Europees kredietrisico neemt toe
Dit wordt een spannende weekvoor de financiële markten, vooral als het gaat om credit default swaps nu de zich ontwikkelende situatie een financiële kolos in de vorm van Deutsche Bank bedreigt. De bank van 1,2 biljoen dollar wordt geconfronteerd met existentiële bedreigingen nu haar aandelen met maar liefst 7% zijn gekelderd, waardoor meer dan een miljard dollar van haar beurswaarde is verdwenen.
Door deze aanhoudende crisis zijn de credit default swaps van de bank enorm in waarde gestegen. Ze stevenen nu af op een ramp na een scherpe stijging van 142 bps naar 222 bps. Dit volgt op de miljardenovername van Credit Suisse door rivaal UBS Bank. De Zwitserse centrale bank beloofde 100 miljard euro aan liquiditeit om ervoor te zorgen dat de fusie niet in grote problemen komt.