Skip to main content

Bitcoin nieuws

Binance, CZ aangeklaagd door Amerikaanse CFTC voor illegale handel

Changpeng Zhao, Binance 

De crypto-industrie trapte de week af met de zoveelste aanval van Amerikaanse toezichthouders. De grootste crypto-beurs ter wereld, Binance en haar oprichter Changpeng Zhao (CZ) werden aangeklaagd door de CFTC voor het schenden van Amerikaanse handels- en derivatenwetten. Dit is slechts de laatste in een aantal beschuldigingen tegen cryptobeurzen door de Amerikaanse overheid in de afgelopen weken. Vorige week kreeg Coinbase een Wells Notice van de SEC over enkele van zijn cryptoproducten. De SEC heeft ook Tron-oprichter Justin Sun en een aantal andere beroemdheden aangeklaagd voor het promoten en verkopen van ongeregistreerde effecten.

Binance staat al een tijdje in het vizier van de Feds. In 2021 stond het bedrijf onder onderzoek van zowel de DOJ als de IRS. Maar de bredere recente crackdown op cryptonamen kwam na de ineenstorting van FTX vorig jaar, wat leidde tot latere faillissementen voor bedrijven zoals BlockFi en Celsius. Binance is de grootste cryptobeurs ter wereld, maar zijn Amerikaanse entiteit, Binance.US, opereert als een filiaal van de wereldwijde cryptokrachtcentrale. 

Zhao, of CZ zoals hij in de cryptowereld liefkozend wordt genoemd, is lang bekritiseerd omdat hij geheimzinnig doet over de activiteiten van Binance. Afgelopen weekend nog had Binance een storing die sommigen verdacht vonden, hoewel CZ snel reageerde op Twitter dat de zaken onder controle waren. Zhao is er ook snel bij om elke juridische actie tegen Binance af te wijzen als FUD en ongegrond.

Tweet Changpeng Zhao

Wat heeft de toekomst in petto voor Binance?

De crypto-industrie in de Verenigde Staten staat momenteel onder grote druk. Collega exchange Kraken werd ook aangeklaagd door de SEC voor $30 miljoen. Crypto-gerelateerde banken liggen ook onder vuur na de ineenstorting van zowel Silvergate Capital als Signature Bank in de afgelopen weken.

Wat Binance betreft, lijken dit gewoon meer waarschuwingsschoten van de Feds te zijn. Eerder deze maand publiceerde de Wall Street Journal een rapport dat Binance zijn Amerikaanse klanten aanraadde om op het platform te handelen via een VPN of Virtual Private Network.

De CFTC rechtszaak tegen Binance stelt dat alle handel in effectenderivaten moet worden gemeld en geregistreerd bij het agentschap. Dit komt op de hielen van een SEC onderzoek naar de BUSD, de Binance stable coin uitgegeven door Paxos.

Zit Binance dus in de problemen? Het zou geen schok zijn als Binance op een gegeven moment de VS helemaal zou verlaten, gezien de toegenomen controle en aandacht die het krijgt van toezichthouders. Voorlopig lijkt het erop dat de FBI CZ en de hele industrie nauwlettend in de gaten zal blijven houden, met de mogelijkheid van meer regelgeving in het verschiet.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram