Bitcoin koers voor het eerst in maanden boven $ 29.000

Bitcoin munt met koersscherm daar achter 

De Bitcoin koers herstelde gisteren sterk en kwam op een gegeven moment tot $28.660 gisterochtend. De rest van de dag bleef het daar onder, maar vannacht steeg de leidende cryptovaluta naar een nieuw maandrecord van $ 29.177 (Binance), waarna het weer wat terug viel en nipt boven $ 28k wist te blijven. Inmiddels is het weer hersteld tot $ 28,700. Bitcoin is weer bullish en veegde de afgelopen 2 dagen eerdere verliezen weg. Altcoins boekten ook wat koerswinsten. Daarover verderop meer.

De Amerikaanse Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) heeft crypto de schuld gegeven van de laatste bankencrisis. Deze ontwikkeling komt nadat de toezichthouder reageerde op vragen van senatoren over de recente ineenstorting van de Silicon Valley Bank (SVB). De bank stond bekend als de financiële organisatie bij uitstek voor cryptobeleggers en andere tech VC's en ging ten onder nadat ze verkeerd gokte op de rentetarieven in het land. Daarover later meer.

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) gaat tegenover het Congres getuigen over het cryptobeleid. Gensler staat bekend om zijn harde houding tegenover de cryptosector en heeft verschillende bedrijven tegengehouden, waaronder verschillende Bitcoin Exchange Traded Funds (ETF's). Hij heeft ook stappen ondernomen tegen Ripple en Binance, een van de grootste cryptobedrijven ter wereld. Maar Gensler heeft hiervoor aanzienlijke kritiek gekregen van de cryptogemeenschap en verschillende pro-BTC-senatoren zullen hem waarschijnlijk uitgebreid ondervragen en hem waarschijnlijk beschuldigen van het verstikken van innovatie in het land.

Bitcoin koers weet boven $28k te blijven

Bitcoin bereikte vannacht een meermaands hoogtepunt van $29.166, nadat het gisteren overdag al een aanzienlijke koersstijging noteerde.

De afgelopen 24 uur begon met de BTC koers op ongeveer $28,5k. Het handelde een tijdje zijwaarts tussen ongeveer 28,2k en 28,6k voordat het, rond 4:00 uur vannacht, sterk begon te stijgen. Het bereikte in korte tijd een hoogste koers van $ 29.177, waarna het scherp terugviel met ruim $1000 tot $ 28,1k. Inmiddels is de Bitcoin koers weer opgelopen tot $ 28.700 op het moment van schrijven.

De Bitcoin koers heeft de steun van $28.000 met succes getest en lijkt nu klaar om wederom de regio boven $29.000 te verkennen. De bulls zullen snel genoeg een sprong in het diepe moeten maken en de aanval inzetten, anders zullen de beren naar verwachting snel terugslaan.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedroeg ongeveer 549 miljard dollar en zijn aandeel in de cryptomarkt was 47,6%.

Bitcoin koers grafiek 

Altcoins verliezen

Andere crypto koersen waren, op een paar uitzonderingen na, lager de afgelopen 24 uur. De belangrijkste bewegingen kwamen van Ripple (XRP, -6%), Cardano (ADA, -1,8%), Polygon (MATIC, -2%), Dogecoin (DOGE, -1,8%), Solana (SOL, -2,8%), Litecoin (LTC, -2,4%), Shiba Inu (SHIB, -1,6%), Avalanche (AVAX, -0,6%), en Chainlink (LINK, 1,8%).

Chainlink koers grafiek 

Cryptovriendelijkheid de schuld van bankinstorting volgens FDIC

De Amerikaanse Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) heeft de schuld voor de recente instorting van de Silicon Valley Bank (SVB) doorgeschoven naar de cryptosector. De bank had nauwe banden met enkele cryptobedrijven en investeerders en de FDIC gebruikt dit om de cryptosector de schuld te geven van de ineenstorting.

Niets is echter minder waar. De bank stortte vooral in omdat het bedrijf er zwaar op gokte dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente niet zou verhogen. Dat gebeurde wel en de Fed verhoogde de rente zelfs met meer dan 300%. Dit resulteerde in de crash van de bank, niet van de cryptosector. Hetzelfde was het geval met de Silvergate en Signature banks, die beide sterke banden hadden met crypto.

De realiteit is dat de cryptosector door de overheid tot zondebok wordt gemaakt voor al het kwaad. Al die Europese banken zoals de Deutsche Bank en Credit Suisse zijn failliet gegaan door slechte financiële beslissingen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram