Altcoin Nieuws - Rechtszaken en crypto-regelgeving domineren het nieuws

Cryptocurrency nieuws 

Al weer een week op rij zijn rechtszaken en regelgeving het meest besproken onderwerp onder crypto-investeerders wereldwijd. Het lijkt erop dat de Amerikaanse autoriteiten na de Terra- en FTX-schandalen vastbesloten zijn om de crypto-industrie nauwlettend in de gaten te houden. Hoewel sommige blockchain-enthousiastelingen dit bearish vinden, is een groot aantal experts ervan overtuigd dat meer diepgaande samenwerking met de toezichthouders het crypto-ecosysteem veel veiliger zal maken voor alle betrokkenen. Laten we zonder verdere introductie eens kijken naar een selectie uit het meest interessante altcoin-nieuws van de afgelopen 7 dagen!

BNB koers daalt nadat Binance wordt aangeklaagd door de CFTC

Vorige week meldden we dat Coinbase mogelijk problemen heeft met de SEC. Deze keer is de situatie misschien nog ernstiger: de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) heeft een rechtszaak aangespannen tegen Binance, de grootste crypto-exchange ter wereld.

De rechtszaak die is aangespannen door de CFTC beweert dat Binance, zijn oprichter Changpeng Zhao, evenals andere leidinggevenden van Binance "bewust niet-geregistreerde crypto-derivatenproducten hebben aangeboden" in de Verenigde Staten, wat in strijd is met de derivatenwet in het land.

Derivaten omvatten beleggingsproducten zoals futures of opties, die vaak door ervaren beleggers worden gebruikt om hun winst te vergroten. Derivaten worden als gecompliceerder en riskanter beschouwd dan de traditionele methode om cryptocurrencies op de spotmarkt te verhandelen, wat de reden is waarom de autoriteiten de beurzen verbieden cryptoderivaten aan klanten in de Verenigde Staten aan te bieden.

Hoewel Binance haar klanten in de VS technisch heeft beperkt in het verhandelen van cryptoderivaten, beweert de CFTC-rechtszaak dat Binance haar in de VS gevestigde gebruikers met opzet heeft toegestaan deze beperkingen te omzeilen. In de aanklacht staat dat:

“[Binance] heeft een berekende, gefaseerde aanpak gekozen om haar aanwezigheid in de Verenigde Staten te vergroten, ondanks het publiekelijk bekendmaken van haar vermeende intentie om klanten in de Verenigde Staten de toegang tot haar platform te “blokkeren” of “te beperken”. (...) Binance, Zhao en Lim hebben er allemaal voor gekozen om de vereisten te negeren en het ineffectieve nalevingsprogramma van Binance te ondermijnen door stappen te ondernemen om klanten te helpen de toegangscontroles van Binance te omzeilen.”

De CEO van Binance heeft op de beschuldigingen gereageerd in een blogpost die op de officiële website van Binance is gepubliceerd. Volgens Zhao is de aanklacht "onverwacht en teleurstellend" en bevat het "een onvolledige opsomming van feiten".

De reactie van Zhao hielp echter niet om de zorgen van de cryptogemeenschap weg te nemen. Na het nieuws over de rechtszaak is de BNB koers sterk gedaald, en on-chain analisten melden dat mensen al zijn begonnen met het opnemen van hun geld van Binance. Volgens het on-chain analytics-bedrijf Nansen hebben Binance-gebruikers pas in de eerste 24 uur nadat de CFTC-rechtszaak openbaar is gemaakt, meer dan $ 400 miljoen aan Ethereum (ETH) en ERC-20-tokens opgenomen, evenals bijna $ 100 miljoen aan waarde van Bitcoin (BTC). Tegen het einde van de week bedroeg het aantal opnames van Binance meer dan $ 2,2 miljard.

BNB koers grafiek 

XRP stijgt nadat de CFTC cryptocurrencies commodities noemt

Hoewel sommige crypto-investeerders zich zorgen maken over de toegenomen interesse in cryptocurrencies die verschillende overheidsinstanties tonen, heeft de CFTC-rechtszaak tegen Binance een onverwachte gebeurtenis veroorzaakt - het veroorzaakte een sterke stijging van de Ripple (XRP) koers. In het document dat is uitgegeven door de Commodity Futures Trading Commission, zijn verschillende cryptocurrencies officieel aangemerkt als commodities (handelswaar).

De cryptocurrencies die in het CFTC-document met name worden genoemd, zijn Bitcoin, Ethereum, Litecoin (LTC), Tether (USDT) en Binance USD (BUSD). Hoewel XRP niet specifiek werd genoemd, hebben XRP-investeerders enthousiast gereageerd, aangezien CFTC onbedoeld XRP heeft geholpen in een voortdurende strijd tegen een andere regelgevende instantie, de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

In december 2020 beschuldigde de SEC Ripple Labs van de niet-geregistreerde verkoop van effecten. Sindsdien probeert Ripple voor de rechtbank te bewijzen dat cryptocurrencies zoals XRP geen effecten zijn maar grondstoffen. Het feit dat een andere overheidsinstantie per ongeluk met Ripple heeft ingestemd, is misschien wel precies wat het bedrijf nodig had om uiteindelijk te winnen in de rechtszaal.

Naar aanleiding van het nieuws over de CFTC-rechtszaak tegen Binance barstte de XRP-prijs los. Al in de eerste 24 uur na de aankondiging steeg de prijs van XRP met 25%, waardoor de cryptocurrency een hoogste punt in 5 maanden bereikte.

Ripple koers grafiek 

THORChain netwerk uitgeschakeld na beveiligingsmeldingen

THORChain (RUNE), een van de 100 grootste cryptocurrencies ter wereld, is uitgeschakeld na beweringen dat het netwerk een zeer ernstige potentiële kwetsbaarheid bevat. Het THOR-netwerk is "preventief gepauzeerd", wat betekent dat het netwerk downtime had en RUNE-investeerders geen transacties konden uitvoeren.

Het is niet de eerste keer dat het THORChain-netwerk werd uitgeschakeld. De laatste keer dat THOR downtime had, was in oktober 2022. Daarvoor lag het netwerk er uit in 2021 nadat hackers erin slaagden THORChain te doorbreken en voor bijna $ 8 miljoen aan cryptocurrency te stelen.

RUNE koers grafiek 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram