Walt Disney is het zoveelste bedrijf dat de Metaverse verlaat

Vrouw met VR-bril in Metaverse 

Hoewel 2023 tot nu toe een goed jaar is geweest voor Bitcoin en de waarde van de cryptomarkt, hebben andere industrieën niet zoveel geluk gehad. Weet je nog toen de Metaverse het volgende zekere ding was in de crypto-sector? Vorig jaar rond deze tijd staken Fortune 500-bedrijven als JPMorgan, Nike en Microsoft miljarden dollars in percelen digitaal land.

Tot nu toe in 2023 was het precies het tegenovergestelde. Meta Platforms, voorheen Facebook, is het bedrijf dat centraal staat in het Metaverse-fenomeen. Zo erg zelfs dat het bedrijf zichzelf omgedoopt heeft tot Meta Platforms en zijn aandelensymbool veranderde van FB in META. Maar CEO Mark Zuckerberg heeft een grote stap terug gedaan van de dure investeringen naar het digitale initiatief. In een poging de kosten te drukken, had Zuckerberg geen andere keuze dan zijn verliezen te beperken. Hij heeft de afgelopen jaren meer dan $ 36 miljard uitgegeven, maar richt zich nu op het vertragen van de uitgaven en het schrappen van nog eens 10.000 banen van zijn loonlijst.

Meta's verloren interesse in het project lijkt voort te komen uit een gebrek aan acceptatie door de mainstream. De toetredingsdrempels zijn hoog, vooral voor opkomende economieën. Is dit dan helemaal het einde van de Metaverse? Dat valt nog te bezien, maar gezien het economische klimaat lijkt het erop dat de meeste bedrijven voorlopig afzien van het initiatief terwijl de rentetarieven en kosten hoog zijn.

Andere grote klappen voor de Metaverse

Deze week sloot het grootste entertainmentbedrijf ter wereld, The Walt Disney Company, als laatste zijn winkel in de Metaverse. Disney sluit zijn Metaverse-divisie volledig, wat zal resulteren in het verlies van ongeveer 50 banen. De kostenbesparing is de zoveelste verandering die is doorgevoerd door de terugkerende CEO Bob Iger, die dit jaar ongeveer 7.000 banen in het hele bedrijf heeft geschrapt. Disney is ook van plan om ongeveer $ 5,5 miljard aan kosten te besparen om zijn balans aan te scherpen.

Technologiegigant Microsoft heeft vanaf nu ook de Metaverse verlaten en heeft zijn eenheid met 100 werknemers slechts vier maanden na de oprichting opgedoekt en de werknemers ontslagen. De nieuwste AI-rage, waarbij Microsoft met een belang in ChatGPT betrokken is, is de primaire focus van het bedrijf geworden.

Is de Metaverse voorbij?

Interessant genoeg heeft Apple zojuist aangekondigd dat het zijn nieuwe VR-headset zal onthullen tijdens zijn jaarlijkse Developer Conference in juni. Net nu andere technologiebedrijven de Metaverse verlaten, lijkt Apple erin door te dringen.

De Metaverse is waarschijnlijk nog lang niet voorbij, al heeft het misschien geen initiële betrokkenheid van grote bedrijven. De crypto-sector bouwt nog steeds in de Metaverse met projecten als Shiba Inu's Shibarium en Yuga Labs' The Otherside. Hoewel het zeker wat voordeel zou kunnen opleveren voor tokens zoals MANA, AXS en SAND, zouden we op een gegeven moment een hernieuwde interesse kunnen zien. Voorlopig heeft de Metaverse-technologie nog steeds praktijkvoorbeelden, maar de toetredingsdrempels en kosten blijven nog te hoog voor brede acceptatie.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram