Bitcoin stijgt boven $30k naar een nieuw 10-maands hoogtepunt
Bitcoin handelt momenteel rond de $30k bij het ter perse gaan na een nieuwe krachtsinspanning door de stieren gisteren. De grootste cryptocurrency wat betreft marktkapitalisatie handelt zijwaarts na een nieuw hoogste punt in 10 maanden van $30,3k te hebben bereikt. Andere crypto koersen gingen ook over een breed front omhoog, maar over het algemeen minder sterk dan Bitcoin. Daarover verderop meer.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de wereldwijde financiële overheerser, heeft landen opnieuw aangespoord om cryptoregulering in te voeren. Het traditionele bankorgaan besprak crypto in zijn jaarlijkse Global Financial Stability Report en gaf crypto de schuld van de recente ineenstorting van banken, met name de drie banken in de VS, namelijk Signature Bank, Silvergate Bank en de Silicon Valley Bank (SVB). Daarover verderop meer.
Econoom Harry Dent heeft slecht nieuws voor iedereen. De auteur van verschillende bestsellers heeft gewaarschuwd dat we tegen juni van dit jaar de grootste economische crash van ons leven zullen meemaken. Hij verklaarde dat het een van de grootste correcties ooit zal zijn en waarschijnlijk de financiële crisis van 2008 zal overschaduwen.
Hij zei:
"We zullen dit niet meer meemaken. We zullen geen zeepbel-economie meer meemaken, onze kinderen zullen waarschijnlijk zelfs geen zeepbel-economie meer meemaken over tientallen jaren ... Het gebeurt hooguit eens in je leven".
Hoewel het gemakkelijk is om deze voorspelling af te doen als paniekzaaierij van een eigenzinnige econoom, komt dezelfde voorspelling, vaak in wat afgezwakte vorm, steeds vaker voor in de economische wereld. Het Covid-19 reddingspakket, de Russische inval in Oekraïne en de daaruit voortvloeiende sterke rentestijgingen hebben de economie op gevaarlijk terrein gebracht, dat is zeker.
Bitcoin koers schiet voorbij $30k
Bitcoin schoot gisteren voorbij de belangrijke weerstand van $30k. De cryptocurrency lijkt de bearmarkt achter zich te hebben gelaten en is nu op weg naar $35k. Noch niet iedereen is daar echter volledig van overtuigd. Sommigen wijzen op de mogelijkheid dat de huidige stijging een bearmarket-rally is.
De afgelopen 36 uur begon met BTC op ongeveer $29,1k. Het handelde een tijdje zijwaarts, voordat het net rond middernacht een prijsstijging inzette. De koers steeg tot ongeveer $29,6k en handelde een paar uur lang zijwaarts rond dat niveau. Maar de bulls waren nog niet klaar. Ze sprongen onmiddellijk terug in actie en kwamen tegen 4 uur 's ochtends boven de begeerde $30.000 weerstand. De koers piekte rond $30,4k, voordat hij terugviel naar $30,1k. Vannacht daalde de koers even licht onder $30.000, maar op het moment van schrijven staat de BTC koers er weer boven.
Bitcoin handelt nu zijwaarts na het overwinnen van het grootste obstakel van de afgelopen 10 maanden. De bulls hebben de controle en zullen de komende dagen, naar alle waarschijnlijkheid, de prijsstijging voortzetten. Maar de beweging boven $30k is op dit moment op zijn best zwak en de bulls moeten hun plaats daarboven verstevigen door tenminste $31k te bereiken. Anders bestaat het risico dat de koers weer onder de $30k zakt.
De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedroeg ongeveer 588 miljard dollar en het aandeel in de cryptomarkt als geheel bedroeg 48,9%.
Altcoins boeken gemengde winsten
Andere cryptovaluta lieten de afgelopen 24 uur een gemengd beeld zien. De meest opvallende prijsmovers waren Ethereum (ETH, -2,5%), Binance Coin (BNB, -3,5%), Cardano (ADA, -3,75%), Polygon (MATIC, -3,1%), Solana (SOL, 6,2%), Polkadot (DOT, -2%), Litecoin (LTC, -4,2%), Avalanche (AVAX, -1%) en Ethereum Classic (ETC, 1,9%).
IMF geeft crypto de schuld van de ineenstorting van het bankwezen
Global financial overlord IMF heeft crypto de schuld gegeven van de recente ineenstorting van banken in Amerika in een nieuw rapport over de toekomst van de wereldeconomie.
De bank stelde in het rapport:
"(Silicon Valley Bank) faillissement resulteerde in een depegging van twee stablecoins (Circle USDC en Dai), die onverzekerde deposito's bij de bank aanhielden, evenals de ondergang van Signature Bank of New York omdat investeerders zich zorgen maakten over haar voetafdruk in de cryptosector. Deze gebeurtenissen dragen bij aan vragen over de levensvatbaarheid van digitale activa en versterken de behoefte aan passende regelgeving."
De bank laat gemakshalve weg dat de ineenstorting van het conventionele bankwezen resulteerde in de de-pegging, en niet andersom. In wezen stelt het IMF dat de schuld per definitie altijd bij crypto ligt.