Bitcoin houdt vast aan $30k en Amerikaanse inflatie neemt af

inflatie naar beneden 

Bitcoin wisselt bij het ter perse gaan van hand op $30k nadat de stieren gisteren wat turbulentie tegenkwamen. De grootste belangrijkste cryptocurrency is weer wat hersteld nadat de beren de BTC koers gisteren onder de psychologisch belangrijke $ 30k lijn trokken. Altcoins boekten wat gemengde resultaten en blijven de afgelopen dagen wat achter bij Bitcoin. Dit is ook terug te zien in het toenemende marktdominantie-cijfer van Bitcoin. Daarover verderop meer.

Een van de redenen waarom de bulls zich niet zo zelfverzekerd voelden, is dat de Amerikaanse inflatiecijfers, alias de consumentenprijsindex (CPI), eerder gisteren bekend zouden worden gemaakt. Die zijn er nu echter en geven een enigszins verbeterend beeld, ondanks eerdere zorgen. Het CPI-cijfer is gedaald tot onder de 6% en staat nu op 5,5%. De hoge rente eist nu echter zijn tol op de economie en de banken beginnen al failliet te gaan, dus de Amerikaanse centrale bank zal daar wat aan moeten doen. Daarover verderop meer.

OpenAI, het bedrijf achter het succesvolle, maar steeds meer omstreden ChatGPT programma, heeft een groot bug bounty programma aangekondigd om kwetsbaarheden in het systeem te bestrijden. Het bedrijf is op zijn hoede door verschillende inbreuken op privacy gevoelige gegevens die het onder de aandacht hebben gebracht van autoriteiten en voorstanders van gegevensbescherming. In één geval werden persoonlijke gegevens gedolven en aan andere gebruikers getoond en dat heeft ertoe geleid dat de chatbot in verschillende landen, waaronder Italië, werd verboden. OpenAI gaat snel met dit beloningsprogramma aan de slag om problemen in het systeem op te sporen. Het moet dit doen anders kan het in de nabije toekomst in meer landen verboden worden.

Bitcoin probeert vast te houden aan $30k

Bitcoin handelt momenteel rond $30k na een trage dag gisteren, waarbij het over het geheel genomen wat onder druk stond. De cryptocurrency had dinsdag de grote $30k prijsweerstand overwonnen, maar is er nog niet in geslaagd om deze winst overtuigend vast te houden.

De afgelopen 36 uur begon met de Bitcoin koers op ongeveer $30,2k. Het handelde slechts korte tijd zijwaarts, voordat het een scherpe prijswinst begon te boeken. Dat bleek echter een kortstondige piek naar $30,5k en de koers viel onmiddellijk terug naar $30,2k. Het handelde een paar uur zijwaarts rond dat niveau, voordat het om 4 uur 's ochtends een daling inzette. De beren zoeken naar iets om zich aan vast te klampen, maar het enige waar ze in slaagden was het $30k-niveau onder druk te zetten. In de middag noteerde Bitcoin een flitsende prijsstijging tot $30,5k, voordat het een duik maakte naar $29,8k en zich vervolgens weer herstelde tot $30k. Ook vannacht bleef de koers rond $ 30k bewegen.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedroeg ongeveer 580 miljard dollar en zijn aandeel in de cryptomarkt was 48,6%. Deze dominantie over de markt is de afgelopen weken sterk toegenomen, wat aangeeft dat Bitcoin beter heeft gepresteerd dan de brede cryptomarkt. Dit is iets wat we vaker zien aan het begin van een nieuwe bullmarkt. De Blue Chip digitale valuta worden eerst opgepakt door beleggers en wat later in de cyclus verschuift de aandacht steeds meer richting andere kleinere cryptoprojecten.

Bitcoin koers grafiek 

Altcoins herstellen goed gedurende de nacht

Andere crypto koersen lieten gisteren een gemengd beeld zien, maar hebben zich vannacht weer goed hersteld. Opmerkelijke bewegingen waren onder meer te zien bij Ethereum (ETH, 2,2%), Binance Coin (BNB, -0,2%), Ripple (XRP, -0,7%), Cardano (ADA, 3%), Dogecoin (DOGE, 1,4%), Litecoin (LTC, 0,5%), Tron (TRX, 1,9%) en Shiba Inu (SHIB, 0,7%). Solana (SOL, 4,7%) en Ethereum Classic (ETC, 5,2%) boekten wat winst.

Solana koers grafiek 

Amerikaanse CPI-cijfers tonen afnemende inflatie

De Consumer Price Index (CPI), of gewoon het inflatiepercentage van het Amerikaanse ministerie van Arbeid, is in maart verder afgenomen. Volgens de berekeningen van de overheid bedraagt de inflatie in maart 5,5% op jaarbasis. Dit is lager dan het cijfer van 6,2% van vorige maand en het hoge cijfer van 9,1% van vorig jaar en toont aan dat de inzet van de Amerikaanse Federal Reserve met hoge rentetarieven lijkt te werken, althans als het gaat om het aanpakken van de inflatie.

De markten waren op hun hoede voor de bekendmaking van de laatste cijfers, want als de inflatiecijfers waren gestagneerd of gestegen, zou dit de economie verder onder druk hebben gezet. De Fed zou zich genoodzaakt zien om de rente verder te verhogen en dat zou goed zijn voor de dollar, maar slecht voor “risk-on”-markten zoals cryptovaluta en aandelen. De markten slaakten gisteren dan ook een zucht van verlichting vanwege deze ontwikkeling.

Maar de zorgen om de economie zijn nog niet voorbij, want er is nog een andere kant aan dit verhaal. In de VS en ook in Europa gaan grote banken failliet, met Silicon Valley Bank (SVB) en Credit Suisse als de twee grootste recente voorbeelden. Hoge rentetarieven zijn onhoudbaar en veroorzaken een enorme dip in de economie. De Fed zal haar besluit om de rente hoog te houden in de nabije toekomst dan ook waarschijnlijk terugdraaien.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram