Skip to main content

Bitcoin nieuws

Amerikaanse belastingdienst geeft multi-miljoen dollar contract aan Chainalysis en Texas Company om Monero netwerk te hacken

Monero hack 

Afbeeldingsbron: pixabay.com

Het Amerikaanse federale agentschap Internal Revenue Service (IRS) heeft een contract van meerdere miljoenen dollars aan twee bedrijven gegeven om het Monero-netwerk te helpen hacken. Het bureau heeft onlangs een aanbesteding uitgeschreven, waarna het ervoor koos om de inspanningen te financieren van deze twee bedrijven die hebben toegezegd dit privacyprobleem op te lossen.

Wat is het verschil tussen Bitcoin en Monero?

Cryptocurrencies staan ​​bekend om hun beveiligingsprotocollen en -standaarden. Bitcoin is het meest veilige digitale netwerk dat er bestaat en het is erg moeilijk om te proberen het te compromitteren. In de loop der jaren hebben overheidsinstanties echter in plaats van te proberen Bitcoin te hacken, gekeken naar verschillende technieken om belanghebbenden (PoI) te helpen identificeren in rechtszaken of gewoon om hun burgers in de gaten te houden. Omdat Bitcoin transacties tussen afzenders en ontvangers rechtstreeks koppelt, is deze mappingtechniek effectief gebruikt. Het belangrijkste idee is dat als één persoon in de keten wordt geïdentificeerd, het mogelijk kan zijn om langzaam de rest van de transactiepartners te achterhalen die in de vorm van een transactieketen worden gevonden. Dit laat ons zien dat Bitcoin zelf niet zo goed is in het handhaven van privacy, zelfs als het de censuur van de overheid kan weerstaan.

Monero, DASH en andere op privacy gerichte munten verschillen echter van Bitcoin. In plaats van de transactiepartners en de transactie rechtstreeks te koppelen, combineren ze meerdere transacties samen, mengen ze ze en verdelen ze de tokens onder de ontvangers. Er is dus geen directe verbinding tussen de ontvangers en de afzenders. Dit is een op privacy gerichte benadering en zou overheidsinstanties naar verluidt veel problemen bezorgen. Deze netwerken zijn echter ook veel kleiner en minder veilig dan Bitcoin en daarom kunnen ze een potentieel doelwit zijn voor hackers, vooral als ze werken voor de Amerikaanse overheid die hen het meeste kan betalen voor deze "white hacking" -aanpak.

Het geduld van de IRS eindigde uiteindelijk en ze publiceerden advertenties om Monero en een paar andere privacygerichte netwerken in gevaar te brengen. Een mooie beloning van meer dan $ 675.000 werd beloofd aan zowel Chainalysis als een Texaans bedrijf met de naam Integra FEC. Een groot deel van dit geld zou naar de ontwikkeling van het nieuwe systeem moeten gaan (~ $ 500.000). Het resterende bedrag (~ $ 125.000) zal aan het bedrijf worden gegeven na een succesvolle demonstratie van zijn werking.

Waarom is het zo belangrijk?

Nu is het hacken van een cryptocurrency-project met tienduizenden gebruikers over de hele wereld een groot probleem, omdat het vergelijkbaar is met het hacken van een malafide bank met evenveel gebruikers, behalve in dit geval dat zodra het Monero-netwerk is gecompromitteerd, de investeerders die betrokken zijn bij het project, legitiem of onwettig, zullen worden blootgesteld en hun investeringen kunnen eronder lijden. Het is niet normaal voor overheidsinstellingen om te proberen cryptoprojecten te hacken. Dit is een openlijke uitdaging voor een cryptocurrency-project (Monero) met een marktkapitalisatie van $ 1,5 miljard.

Er is niet veel bekend over de laatste ontwikkelingen van het bod, behalve dat de twee bedrijven een megacontract hebben binnengehaald om een ​​anti-Monero-applicatie te bouwen. Chainalysis behoort tot de top van cryptocurrency-analysebedrijven en heeft in stilte applicaties ontwikkeld en geïmplementeerd die overheden over de hele wereld helpen om de betrokkenen bij Bitcoin-transacties op aanvraag te identificeren. Ze hebben echter niet de macht om het netwerk zelf te ondermijnen. Het in Texas gevestigde privébedrijf Integra FEC is echter relatief onbekend in deze sector, ondanks het binnenhalen van contracten ter waarde van miljoenen dollars van federale agentschappen zoals de Securities and Exchange Commission (SEC) voor verschillende advies- en technische diensten.

Wat zal er gebeuren?

In elk geval kan dit Monero maken of breken als deze twee bedrijven erin slagen de privacyfuncties te verminderen of te compromitteren. Als ze niet succesvol zijn, zou Monero als geen ander kunnen stijgen en zijn reputatie als ultra veilige privacy-coin verstevigen. Het netwerk kan echter uitvallen als de inspanningen uiteindelijk succesvol zijn en de gehele crypto-industrie kan een klap krijgen als dat gebeurt.