Verborgen crypto aankopen van Bhutan komen aan het licht
Het kleine land Butan, gelegen in het Himalaya gebergte, blijkt na bekendmaking van de faillissementverklaringen van BlockFi en Celsius een significante crypto investering te beheren. Deze investering was vooralsnog niet bekend omdat de bezittingen nooit door het land publiekelijk zijn gemaakt.
Bhutan is een zeer klein land dat bekendstaat om haar gedisciplineerde monniken en imposante in de bergen gelegen kloosters. Nu kan daar iets aan het rijtje worden toegevoegd, het kleine Aziatische land kan namelijk zich scharen bij het schaarse rijtje met landen dat in Bitcoin (BTC) investeert (ander voorbeeld is El Salvador dat al ruim een jaar lang periodiek bitcoin aanschaft). Deze nieuwe informatie is naar boven komen drijven door de publicatie van gerechtelijke documenten omtrent het faillissement van BlockFi en Celsius. Daaruit blijkt dat Bhutan’s investeringsfonds (genaamd Druk Holding & Investments) met een vermogensbeheer van $2,9 miljard een klant was bij de crypto lending organisaties BlockFi en Celsius. De hoeveelheid die het fonds heeft geïnvesteerd in crypto is in de orde van tientallen miljoenen.
Daarnaast heeft het fonds ook de advocaten van BlockFi achter zich aan. Zo is het crypto leenbedrijf bezig om een lening van $30 miljoen in USDC (een populaire dollar stablecoin) aan Druk Holding & Investments volledig terugbetaald te krijgen. Het laat zien dat het fonds niet geheel correct te werk is gegaan met haar fondsen en dat wekt de nodige vragen op. Mogelijk horen we in de toekomst meer als er meer aan het licht komt.
Investering van Bhutan in crypto toch opmerkelijk
De investering die door het fonds Druk is gedaan is opvallend. Het fonds wordt namelijk ingezet om bedrijven in het land te stimuleren. Door crypto te kopen wijkt het fonds juist af van het originele doel. Wat precies het doel is van de investeringen is daarom lastig te zeggen. Zo pakt het Druk Fonds het anders aan dan El Salvador. Het Midden-Amerikaanse land wil bitcoin namelijk juist inzetten als nieuw wettig betaalmiddel.
Het nieuws rondom crypto acquisities van het nationale Druk Fonds is niet de eerste keer dat het land met crypto in verband wordt gebracht. Zo is het kleine Aziatische land al eens in verband gebracht met Ripple, de netwerkontwikkelaar van XRP. Zo werd in 2021 gemeld dat Ripple een samenwerking aanging met de centrale bank van Bhutan, genaamd de Royal Monetary Authority (RMA). Het doel van het project was om internationale betaling via een CBDC (central bank digital currency) te verwezenlijken. Wat de status van dit project is, is niet helemaal duidelijk meer.