Bitcoin zakt naar $ 29.000 en ChatGPT krijgt 30 dagen om te voldoen aan EU-wetgeving

AI 

De Bitcoin koers daalde vanochtend hard tot $ 29.000. De grootste cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie staat onder druk van de bears omdat verdere vooruitgang boven de $30.000 te veel gevraagd bleek voor de opwaartse krachten. Altcoins boekten ook wat verliezen toen de cryptomarkt een snelle, maar vooralsnog lichte correctiefase doormaakte. Daarover later meer.

Ander nieuws: Italiaanse toezichthouders hebben de regeldruk op de populaire AI Chatbot ChatGPT opgevoerd. De autoriteiten hebben het moederbedrijf OpenAI slechts 30 dagen de tijd gegeven om de EU GDPR-wetten uit te voeren, evenals wat specifieke lokale Italiaanse wetgeving die voor de AI-gigant onmogelijk zal zijn. Daarover later meer.

Er is een video opgedoken van SEC-voorzitter Gary Gensler die het Algorand-cryptocurrency-project prijst, wat de belangrijkste effectenregulator in grote verlegenheid brengt. Wat de zaken nog interessanter maakt, is dat de SEC recentelijk achter Algorand's ALGO digitale valuta aan is gegaan, omdat ze het als een niet-geregistreerd effect beschouwen. Sommige leden van de digitale valuta-broederschap hebben Gensler ervan beschuldigd ALGO te pushen door er zo de loftrompet over op te steken.

Donald Trump gaat door met zijn NFT-kaart handel en hij heeft een nieuwe collectie uitgebracht met meer dan 47.000 digitale verzamelobjecten. De nieuwe collectie heet Trump Digital Trading Cards 2.0. De prijs van elke kaart is vastgesteld op $ 99 en zal naar verwachting snel genoeg worden opgepikt, waardoor de nieuwe collectie $ 4,65 miljoen in het laatje zal brengen. Trump gebruikt deze kaarten naar verluidt om inkomsten te genereren voor de presidentsverkiezingen in 2024. Het valt nog te bezien wat de Amerikaanse autoriteiten hierover te zeggen hebben, aangezien politieke financiering legaal is in het land. De collectie is beschikbaar op OpenSea.

Een rechtbank in Hong Kong heeft digitale valuta als eigendom beoordeeld, waardoor nieuwe juridische wegen voor de cryptomarkt zijn geopend. De beslissing is vergelijkbaar met eerdere precedenten in het Chinese speciale gebied en verklaart crypto als digitaal eigendom. Hong Kong is een beetje een vreemde eend in de bijt omdat het niet volledig onder Chinese heerschappij staat, wat het bezit van digitale activa op het vasteland heeft verboden.

Bitcoin iets boven $ 29.000 nu bearish druk toeneemt

Bitcoin handelt momenteel rond het $ 29,3k op het moment van schrijven. De cryptocurrency handelt zijwaarts na een flinke prijsdaling eerder op de dag.

De afgelopen 24 uur begonnen met de BTC koers rond de $30,2k. Het begon net voor middernacht een kleine winst te boeken en bereikte daarbij een 24-uurs hoogtepunt van $ 30,45k. Maar net als de voorgaande dagen raakten de stieren uitgeput en zakte de koers weer snel terug naar het niveau van $ 30,2k. De koers bleef zijwaarts bewegen voordat hij om 6:15 uur 's ochtends begon te dalen. De beren vonden wat zwakke weerstand bij $ 30k, maar ook dat smolt snel genoeg weg. Om 8.00 uur begon de digitale valuta scherp te dalen en bereikte binnen enkele minuten een dieptepunt van $ 29k. Verdere vooruitgang diende zich niet aan voor de beren en de koers is sindsdien vlak rond dit niveau verhandeld, afgezien van een korte uitbarsting tot $ 29,4k.

Bitcoin klampt zich nu vast aan de steun van $ 29.000, aangezien de bearish positie elke dag wordt versterkt. De cryptocurrency bevindt zich in een algemene opwaartse prijstrend, maar de stieren zijn net boven het niveau van $ 30.000 zonder stoom gekomen. Dit voorspelt misschien niet veel goeds voor Bitcoin en zijn hoop om de algehele bullish trend terug te winnen. De bulls moeten een zet doen richting $ 31k en snel, anders kunnen de bears de koers gemakkelijk in een mum van tijd terugdringen naar $ 28k.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin was ongeveer $ 566 miljard en het aandeel in de cryptomarkt was 47,7%.

Bitcoin koers grafiek 

Altcoins boeken verliezen

Andere cryptocurrencies leden wat verliezen toen de markt een snelle, maar aanzienlijke dip doormaakte. Opmerkelijke verliezers waren Ethereum (ETH, -4,75%), Binance Coin (BNB, -4,7%), Ripple (XRP, -4,9%), Cardano (ADA, -4,8%), Dogecoin (DOGE, -4,4%), Polygon (MATIC, -4,7%), Solana (SOL, -6,6%), Polkadot (DOT, -6,5%), Litecoin (LTC, -7,4%), Shiba Inu (SHIB, -4,4%), Avalanche (AVAX, -7,1%), Chainlink (LINK, -6,6%) en Cosmos (ATOM, -4,6%).

MATIC koers grafiek 

ChatGPT krijgt 30 dagen de tijd om te voldoen aan de EU-wetgeving

De Italiaanse autoriteiten nemen de recente privacyschending door ChatGPT serieus. Ze hebben OpenAI, het moederbedrijf van de beroemde AI Chatbot, op de hoogte gesteld en opdracht gegeven om tegen 30 april volledig te voldoen aan EU-wetten zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), anders wordt het voor onbepaalde tijd verboden.

OpenAI van zijn kant heeft de verantwoordelijkheid aanvaard, maar verklaarde dat de datamining door de chatbot zeer minimaal was met een zeer laag aantal betrokkenen en vroeg om meer tijd. Het valt nog te bezien hoe de Italiaanse regering hierop reageert.

Dit leidt tot een verdeeld, maar toch vertrouwd debat over opkomende technologieën. Cryptocurrencies zelf zijn het afgelopen decennium ten prooi gevallen aan regelgevende haviken. Het roept de vraag op of de ontwrichtende technologie de ruimte moet krijgen die het nodig heeft om een positieve impact op de samenleving te creëren of moet worden gestopt totdat andere landen of vakbonden het voortouw nemen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram