SEC's Gensler verdedigt crypto-regelgeving tegenover Huis Republikeinen

SEC voorzitter
SEC voorzitter Gary Gensler

 

De polariserende SEC-voorzitter Gary Gensler getuigde vandaag voor de Republikeinen van het Huis en verdedigde het optreden van het agentschap tegen in de VS gevestigde cryptoplatforms. Gensler zat vier lange uren voor het House Financial Services Committee en hield stand tegen een spervuur van kritiek.

Gensler ligt onder vuur van politici nu de SEC zich richt op cryptobedrijven die in de VS actief zijn. De SEC onderzocht met name de failliete cryptobeurs FTX en leverde onlangs een Wells Notice* aan Coinbase. Gensler hield tijdens de vier uur durende getuigenis voet bij stuk en zei dat alle financiële bedrijven zich moeten houden aan de regels en voorschriften van de SEC.

De SEC-voorzitter verklaarde herhaaldelijk dat het regelgevingskader al meer dan 90 jaar in steen gebeiteld is. Als cryptobeurzen in de Verenigde Staten willen opereren, moeten ze zich aan de regels houden.

Republikeinen van het Huis spotten met SEC-regelgeving

Wat misschien verrassend is voor sommigen, is dat de Republikeinen van het Huis kritisch zijn over de manier waarop Gensler de regulering van de crypto-industrie heeft aangepakt. Velen stellen dat het regelgevingskader van de SEC verouderd is en werd ontworpen om traditionele financiële bedrijven te reguleren. Cryptocurrencies vereisen een heel ander kader. Gedecentraliseerde cryptobeurzen kunnen niet op dezelfde manier worden gereguleerd als traditionele markten.

Er is dit jaar in de Verenigde Staten aangedrongen op regulering van digitale valuta. Maar met toenemende geopolitieke spanningen en een dreigende recessie is cryptoregulering van de radar verdwenen. Toegegeven, er zijn veel dringender zaken die moeten worden aangepakt voordat cryptocurrencies kunnen worden gereguleerd.

Zal Coinbase de VS verlaten?

De voortdurende strijd tussen Gensler en de crypto-industrie zorgt voor frustraties over duidelijkheid in de regelgeving. Coinbase CEO Brian Armstrong liet zelfs doorschemeren dat de exchange uiteindelijk de Verenigde Staten zou kunnen verlaten als er geen duidelijker regelgevend kader komt. Armstrongs opmerkingen kwamen kort nadat cryptoplatform Bittrex een Wells Notice ontving. Bittrex kondigde uiteindelijk aan dat ze eind april de VS zouden verlaten.

Velen interpreteren deze Tweet als Armstrongs wens om zich in het VK te vestigen:

Tweet Brian Armstrong, Coinbase 

Steeds sterker wordend monopolie Binance

De onwil van Gensler om de regelgeving te herstructureren zou uiteindelijk de crypto-industrie in Amerika de das om kunnen doen. Met de val van FTX zijn Coinbase en Binance overgebleven om het uit te vechten voor de titel van wereldwijde cryptosupermacht. Eerder dit jaar bleek uit een rapport dat bijna 92% van de wereldwijde Bitcoin-handeltransacties eind 2022 op Binance plaatsvond. Met weinig concurrentie die is overgebleven, ontwikkelt Binance wat velen een monopolie over cryptohandel noemen.

Wat komt er uit de getuigenis van Gensler? Het wordt duidelijk dat geen van beide partijen bereid is terug te krabbelen en dat Amerikaanse cryptoregulering nog ver weg kan zijn.

 

*Een Wells notice is een brief die de U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) aan het einde van een SEC-onderzoek aan personen of bedrijven stuurt waarin staat dat de SEC van plan is een handhavingsactie tegen hen in te stellen. Het bericht informeert de personen of het bedrijf in kwestie dat de SEC heeft geconcludeerd dat zij moeten worden aangeklaagd wegens overtreding van de effectenwetgeving.[1] Het bericht geeft aan dat de staf van de SEC heeft bepaald dat het een civiele actie kan instellen tegen een persoon of bedrijf, en biedt de persoon of het bedrijf de gelegenheid om informatie te verstrekken waarom de handhavingsactie niet moet worden ingesteld. [2] De persoon of onderneming krijgt doorgaans 30 dagen de tijd om dit antwoord in te dienen in de vorm van een juridisch memorandum waarin juridische en feitelijke argumenten worden aangevoerd waarom er geen aanklacht tegen hen moet worden ingediend.[1] Hoewel het onderzoek op vertrouwelijke basis plaatsvindt, is deze kennisgeving, evenals het antwoord daarop, openbare informatie die onder meer kan worden gebruikt in latere openbare hoorzittingen.

Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Wells_notice

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram