Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin stijgt plotseling naar $30k en stort weer net zo hard ter aarde

Bitcoin koers naar boven of naar beneden? 

De Bitcoin koers staat momenteel rond de $28,2k. Maar wat betekent dat eigenlijk nog na een handelsdag waarin Bitcoin eerst bijna 10% steeg om vervolgens weer met 10% naar beneden te duikelen. Deze enorme volatiliteit werd veroorzaakt door nieuwe bankproblemen in de VS. Ook altcoins werden meegetrokken in deze wilde rit. Daarover verderop meer.

De recente piek in de Bitcoin koers wordt dus gedeeltelijk toegeschreven aan het nieuws over de First Republic Bank (FRB), een in San Francisco gevestigde financiële instelling. De aandelen van de bank zijn naar nieuwe dieptepunten gezakt nadat deposanten meer dan $100 miljard hebben opgenomen, waardoor de FRB met een zeer lage liquiditeit is achtergebleven. Dit heeft op zijn beurt geleid tot angst voor een dreigende ineenstorting van de grote geldschieter en daarmee de algemene economie, vergelijkbaar met de gebeurtenissen bij drie eerdere Amerikaanse banken. Daarover verderop meer.

Er is een nieuwe video verschenen van SEC-voorzitter Gary Gensler waarin hij zegt dat digitale valuta's en hun Initial Coin Offerings (ICO's) niet onder de jurisdictie van de SEC vallen en dat ze de effectenwetgeving niet overtreden. De video dateert uit 2018, toen Gensler professor was aan het MIT. Dit volgt op andere video's die naar voren zijn gekomen na het laatste harde optreden door de SEC in opdracht van Gensler tegen digitale valuta's en exchangeplatforms. De nieuwste video kwam van toen hij les gaf aan een klas met de titel: Blockchain and Money in the prestigious institution. Gensler zei specifiek dat driekwart (75%) van de cryptomarkt geen effecten zijn, maar eerder grondstoffen. Gensler's korte heerschappij bij de SEC werd gekenmerkt door een gestage stroom rechtszaken tegen cryptocurrencies en zelfs exchangeplatforms zoals Binance en Bittrex. Niets lijkt de SEC ervan te weerhouden om alles wat met crypto te maken heeft aan te klagen, zelfs stablecoins die niets te maken hebben met de effectenwet. Deze onthullingen zouden de druk op Gensler en zijn hernieuwde agressieve houding ten opzichte van de cryptomarkt kunnen vergroten.

Bitcoin koers stijgt naar $30k en crasht vervolgens weer naar $ 27k

Bitcoin plaatste eerder vandaag een scherpe prijsstijging en tikte het belangrijke prijsniveau van $30.000 aan. De cryptocurrency had een dergelijke beweging nodig om de bullish trend op korte termijn opnieuw te bevestigen en dat gebeurde precies. Het feest was echter slechts van korte duur, want 7 uur na het bereiken van $ 30k crashte de BTC koers plotseling met grote snelheid terug naar $ 27,2k. Dat was een verlies van bijna 3000 dollar in ongeveer een uur tijd! Vervolgens herstelde de koers weer wat en het staat op het moment van schrijven op $28,2k.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin was ongeveer $ 577 miljard en het aandeel in de cryptomarkt was 48,4%.

Bitcoin koers grafiek 

Altcoins boeken veries

Andere crypto koersen boekten wat winst toen de rally van BTC de markt opfleurde. Veel van deze munten slaagden er echter niet in de deze winst vast te houden toen Bitcoin weer ter aarde stortte. Opmerkelijke bewegers waren Ethereum (ETH, 0,0%), Binance Coin (BNB, -2%), Ripple (XRP, -2,3%), Cardano (ADA, 1,2%), Dogecoin (DOGE, -1,3%), Polygon (MATIC, -2,1%). %), Solana (SOL, -1,3%), Polkadot (DOT, -2,4%).

Ethereum koers grafiek 

In ander nieuws…..

First Republic Bank staat op instorten

Weer een grote financiële instelling staat op het punt om in het stof te bijten. Deposanten haalden naar verluidt meer dan $ 100 miljard uit de in San Francisco gevestigde kredietinstelling. Het volgt op de recente instortingen van de Signature Bank, Silvergate Bank en Silicon Valley Bank (SVB) alleen al in de VS. Internationaal hebben Credit Suisse en Deutsche Bank de afgelopen maanden ook min of meer soortgelijke gebeurtenissen doorgemaakt.

De aandelen van FRB daalden de afgelopen maand enorm, na een uitzonderlijk slechte run in de afgelopen vijf maanden. De waarde is sinds december 2022 met maar liefst 95% gedaald en de bank zal waarschijnlijk snel genoeg worden overgenomen door de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). Dit grote aantal banken dat omvalt, zou een signaal kunnen zijn voor een grote financiële crisis in de nabije toekomst.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram