Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers stijgt nu Fed mogelijke pauze in renteverhogingen aankondigt

blije belegger schopt Bitcoin munt omhoog op stijgende grafiek 

De Bitcoin koers reageerde gisteravond positief op het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reverve (Fed) en steeg, kort na het bekend worden daarvan, tot boven $ 29.000. De Fed verhoogde woensdag zoals verwacht de rente met 0,25%. Deze verhoging was al grotendeels in de markten in geprijsd en daarom concentreerde Wall Street zich op wat Fed-voorzitter Jerome Powell zei over de volgende vergadering van de Fed in juni en daarna. Hoewel hij zei dat het stabiel houden van de rente niet iets was dat Fed-functionarissen voor mei overwogen, liet hij de deur openstaan voor een pauze in juni.

De markten, waaronder ook de cryptomarkten, reageerden positief op dit eerste wat minder hawkish signaal in lange tijd. De hoop is dat de aangekondigde pauze in juni zal uitmonden in het einde van de renteverhogings-cyclus. Andere crypto koersen waren over het algemeen ook hoger. Daarover verderop meer.

Ander nieuws

De Amerikaanse federale overheid wil een enorme belasting heffen op de cryptominingsector. De industrie heeft de afgelopen jaren een aanzienlijke groei doorgemaakt, maar nu zou de nabije toekomst in gevaar kunnen komen in de VS, aangezien adviseurs van het Witte Huis een hoge belasting van 30% op het elektriciteitsverbruik van deze Bitcoin-installaties voorstelden. Daarover verderop meer.

Een tweeledig wetsvoorstel in het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten zou leden van het Congres en enkele van hun naaste familieleden verbieden te investeren in "financiële instrumenten". Dit zal naar verwachting zeker ook crypto omvatten. Deze ontwikkeling werd gesteund door twee van de meest onwaarschijnlijke mensen, de linkse Alexandria Ocasio-Cortez (AOC) en de rechtse Matt Gaetz. Het huidige wetsvoorstel bevindt zich momenteel in de ontwerpstand en het is niet te zeggen hoeveel steun het heeft op de congresbanken. Indien aangenomen, zullen de gekozen leden worden gedwongen om deze activa te verkopen of ze binnen 90 dagen in een blind trust te plaatsen. De stap werd verwelkomd door voorstanders van transparantie, aangezien de VS bekend staat om gemeenschappelijke belangenconflicten, vooral onder de wetgevers die regelmatig  geheime informatie gebruiken om signalen over de markt te krijgen en dienovereenkomstig te investeren. In de begindagen van de Covid-19-pandemie stortten de markten in en werd een groep Amerikaanse wetgevers ervan beschuldigd een geheime opdracht van de inlichtingengemeenschap te hebben gebruikt om hun activa te verkopen voordat de enorme dip plaatsvond. Ze ontkenden dit wangedrag, maar de timing van de verkoop was zeer verontrustend en kwam neer op passieve politieke corruptie.

Bitcoin koers stijgt tot boven $ 29.000

De Bitcoin koers steeg gisteravond tot boven $ 29k na het bekend worden van het rentebesluit van de Fed en vooral na het commentaar daarna van Fed-voorzitter Jerome Powell daarop. De woorden van Powell stemden beleggers hoopvol dat de huidige cyclus van renteverhogingen snel tot een einde zal komen en dat was terug te zien in de koersen van risk-assets zoals aandelen en crypto.

 De afgelopen 24 uur begonnen met de BTC koers op een hoogste punt in 48 uur van $28,8k. Het was naar dit niveau geklommen na een late prijsstijging dinsdagavond. De bulls konden echter niet goed profiteren van deze prijsstijging en de koers bleef de uren daarna gestaag dalen, waardoor hij om 3.30 uur gisterochtend $ 28,5k bereikte. Om 07:20 uur begon de digitale valuta aan een halfslachtig herstel, maar kon slechts $ 28,75k bereiken en keerde in de daaropvolgende uren terug naar het niveau van $ 28,5k. Om 14:40 uur 's middags begon het digitale activum de eerste opmerkelijke prijsdaling van de dag te vertonen en de index noteerde onmiddellijk een 24-uurs dieptepunt van $ 28,2k. De steun van $ 28.000 was echter gemakkelijk te verdedigen en de cryptocurrency  liep weer op naar $ 28,3k. Vervolgens kwam het lang verwachtte rentebesluit van de Fed en het bijbehorende commentaar daarop van de voorzitter. Dit stuurde de Bitcoin koers omhoog tot boven $ 29k. Het bereikte een waarde van ruim 29.200 dollar vannacht en bewoog sindsdien zijwaarts rond dat niveau.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin was ongeveer $ 549 miljard en het aandeel in de cryptomarkt was 48,1%.

Bitcoin koers grafiek 

Altcoin koersen stijgen

Andere cryptocurrencies gingen de afgelopen 24 uur grotendeels omhoog. Opmerkelijke prijsveranderingen waren te zien bij Ethereum (ETH, 1,8%), Ripple (XRP, 0,3%), Cardano (ADA, 1,8%), Polygon (MATIC, 1,3%), Solana (SOL, 1,9%), Chainlink (LINK, 1,5%) en Uniswap (UNI, 1,6%).

Ethereum koers grafiek 

Amerikaanse regering wil 30% elektriciteitsbelasting heffen op crypto-miners

Het Witte Huis is momenteel aan het werk met crypto-sceptici en zij vinden dat de groeiende Bitcoin-miningsector in het land moet worden beteugeld. Hiervoor werd een energiebelasting van 30% voorgesteld door leden van het Council of Economic Advisors (CEA).

Volgens hun verklaring:

"Hoewel crypto-activa virtueel zijn, is het energieverbruik dat gekoppeld is aan hun rekenintensieve productie zeer reëel en brengt het zeer reële kosten met zich mee."

Het lijkt erop dat het Witte Huis, naast andere Amerikaanse federale overheidsinstanties, ten prooi is gevallen aan milieuactivisme en verkeerde informatie rond de cryptomining-scene. Bitcoin produceert minder dan 1% van de wereldwijde uitstoot (volgens sommige schattingen zelfs veel minder) en zelfs dan wordt het afgeschilderd als een grote vervuiler. Er is ook een toenemende tendens om crypto de schuld te geven van elke tekortkoming van het huidige financiële systeem, inclusief recente bankfaillissementen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram