Skip to main content

Bitcoin nieuws

BTC koers zakt onder $ 28k nu de zorgen over banksector VS toenemen

zinkend bankgebouw
Afbeeldingsbron: Ascend Business

Bitcoin (BTC) handelt momenteel onder de belangrijke steun van $ 28k op het moment van schrijven. De leidende cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie handelt zijwaarts na het boeken van enkele moeilijk te verteren verliezen in de afgelopen 24 uur. Altcoins stonden ook in het rood doordat de markt onder druk kwam te staan. Een van de oorzaken daarvan was het tijdelijk opschorten van BTC-opnames door Binance, maar ook de steeds verder verslechterende bankencrisis in de VS speelde een niet te onderschatten rol. Daarover verderop meer.

Ander nieuws

De Amerikaanse Federal Reserve heeft haar bezorgdheid geuit over de banksector in de grootste economie ter wereld. De bankentoezichthouder verstrekte gegevens die grote systeemproblemen met de private banksector aantoonden, en accepteerde bijna dat er een grote bankramp in de maak is. Daarover verderop meer.

De Chinese regering heeft een persoon in China gearresteerd voor het gebruik van ChatGPT om nepnieuwsverhalen te verspreiden. Dit is de eerste dergelijke arrestatie in het op een na meest bevolkte land ter wereld. Het is een belangrijke ontwikkeling, omdat het laat zien dat sommige regeringen het wijdverbreide gebruik van de AI-chatbot zouden kunnen inperken door harde repercussies uit te voeren. Er is ook een bredere behoefte om het gebruik van het programma te reguleren, omdat het overtuigende inhoud kan genereren die mogelijk nepnieuws bevat. Het gebruik ervan kan zelfs nog meer terugslag krijgen in landen met autoritaire regeringen die gewend zijn burgers op te sluiten om de kleinste redenen en zonder noemenswaardige vorm van proces. Het valt nog te bezien in welke richting dit zal gaan, maar het krijgt veel terugslag en veroorzaakt controverses. Aan de andere kant is het ook ongelooflijk nuttig voor veel mensen, dus het wordt een grote ‘disrupter’ net zoals de cryptosector.

Bitcoin koers glijdt onder $ 28.000

Bitcoin verandert van eigenaar voor $ 27,5k, op het moment van schrijven. De digitale valuta had vorige week een moeilijk einde omdat het moeite had om het belangrijke steunniveau van $ 28k vast te houden en de trend heeft zich in de nieuwe week voortgezet.

De afgelopen 36 uur begonnen met de BTC koers rond de $28,9k. Het handelde slechts een korte tijd zijwaarts voordat het om 01:40 uur 's nachts begon te dalen. De belangrijkste digitale valuta zette zijn neerwaartse traject een paar uur voort en begon om 3.30 uur enige steun te vinden op $ 28,2k. De Bitcoin koers handelde onrustig zijwaarts rond dit niveau tot 9:45 uur toen de beren begonnen te mikken op de steun van $28k en ze slaagden erin om daarnaartoe te zakken. De koers handelde vervolgens zijwaarts rond deze waarde voor de rest van de dag en dook er meerdere keren onder terwijl het een wekelijks dieptepunt van $ 27,266 registreerde. Op het moment van schrijven beweegt de BTC koers rond $27,5k.

De beren hebben gisteren weer een stap gezet die hen op het punt heeft gebracht de korte termijn prijstrend om te keren. De neerwaartse krachten werden geactiveerd toen de Bitcoin koers begin vorige week niet herstelde naar het prijsniveau van $30.000. Ze zijn er nu in geslaagd om aan het begin van deze week de aandacht van de markt te trekken en de rest van de week zou behoorlijk bearish kunnen zijn als een snel herstel naar $30k niet snel genoeg zal plaatsvinden.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin was ongeveer $ 538 miljard en het aandeel in de cryptomarkt was 48,3%.

Bitcoin koers grafiek 

Altcoins boeken gemengde verliezen

Andere cryptocurrencies oftewel altcoins staan vandaag grotendeels in het rood. Opmerkelijke verliezers zijn Ethereum (ETH, -1,6%), Binance Coin (BNB, -1,2%), Ripple (XRP, -2,9%), Cardano (ADA, -1,3%), Dogecoin (DOGE, -3,1%), Polygon (MATIC, -4,5%), Solana (SOL, -3,5%), Polkadot (DOT, -1,1%), Tron (TRX, 0,1%), Litecoin (LTC, -4,3%), Shiba Inu (SHIB, -2,1%), Avalanche (AVAX, -2,5%) en Chainlink (LINK, -2,2%).

Polygon koers grafiek 

Niet-gerealiseerde verliezen in de Amerikaanse banksector nemen toe

De recente golf van stijgende rentetarieven in de VS heeft geleid tot aanzienlijke problemen voor de  bank-sector, zo blijkt uit een presentatie van de raad van bestuur van de Federal Reserve. Meer dan 722 banken in het land meldden niet-gerealiseerde verliezen die meer dan 50% van hun kapitaal bedroegen. Dit baart grote zorgen voor een sector die al dicht bij een grote ineenstorting staat.

De Federal Reserve verhoogde de rentetarieven in het land snel, waardoor ze tussen 2022-2023 in vier kwartalen van 1% naar 4,75% stegen. De stap was een wanhopige maatregel, maar werd gedaan om de stijgende inflatie in het land, die boven de 10% dreigde te komen, onder controle te houden.

De CPI (inflatiecijfer) is onlangs vertraagd en volgens de laatste statistieken teruggevallen tot 5%. Maar de economie kampt nu met grote problemen. In de VS breidt zich een bankencrisis uit en meerdere banken melden al ernstige liquiditeitsproblemen. Dit heeft de potentie om uit te groeien tot een wereldwijd evenement, aangezien het besmettingsgevaar in de financiële wereld niet valt te onderschatten. Als we iets hebben geleerd van de financiële crisis van 2008, dan is dat het wel.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram