Skip to main content

Bitcoin nieuws

Record van 1 miljoen BTC wholecoiners en transactiekosten dalen weer

1 Bitcoin 

Het aantal Bitcoin wallet adressen dat een hele Bitcoin (BTC) of meer bezit, heeft onlangs de opmerkelijke mijlpaal van een miljoen gepasseerd. Deze belangrijke prestatie werd op 13 mei bereikt. Mensen die één of meer Bitcoin bezitten worden ook wel een “wholecoiner” genoemd.

190.000 nieuwe wholecoiners in een jaar tijd

Het aantal wholecoiners steeg het afgelopen jaar constant nadat de gehele cryptomarkt een correctie ondervond. Het ging om een verbazingwekkend aantal van 190.000 nieuwe wholecoiners vanaf begin februari. Dat is ook weer niet gek, aangezien een lagere Bitcoin koers het makkelijker maakt een volledige Bitcoin te bezitten. Opmerkelijke pieken werden waargenomen tijdens de markt crash in juni en na de ineenstorting van FTX en de daaropvolgende faillissementsaanvraag op 11 november. Dit laat maar weer eens zien dat momenten van paniek in de markt juist geschikte momenten zijn om bij te kopen.

 

 

grafiek van adressen met meer dan 1 BTC
Figuur 1: Aantal wallets met 1 of meer dan 1 Bitcoin (Glassnode)

 

De verbijsterende hoeveelheid van een miljoen wholecoiners is een mooie mijlpaal, maar het is essentieel om te begrijpen dat een individuele wallet niet noodzakelijkerwijs hetzelfde is als een individu.

Veel investeerders werken met meerdere BTC-adressen. Bovendien zijn tal van adressen aangesloten bij invloedrijke entiteiten zoals crypto exchanges en investeringsfirma's, bekend om hun uitgebreide Bitcoin-bezit. Deze instellingen vergaren vaak aanzienlijke bedragen van de digitale valuta, waardoor het landschap nog ingewikkelder wordt.

Bitcoins wordt steeds zeldzamer

Wat het bezitten van een volledige BTC unieker maakt is het feit dat, naar schatting, 17% van het totale aanbod aan Bitcoin als “voor altijd verloren” wordt beschouwd. Dit gaat om wallets met verloren wachtwoorden en slapende accounts die al meer dan tien jaar onaangeroerd zijn gebleven. 

Transactiekosten bedaard na hype omtrent BRC-20 tokens

De transactiekosten van het BTC-netwerk keren eindelijk weer terug naar normale niveaus. De transactiekosten schoten vorige week de pan uit toen er een hype ontstond omtrent BRC-20 tokens en de vele même coins. 

Door het intensieve gebruik van het Bitcoin netwerk stegen de transactiekosten op 8 mei naar een prijs van $30. Inmiddels zijn deze kosten met bijna 90% gedaald, naar een waarde van slechts $3,76 per transactie. De huidige kosten zijn nog altijd hoger dan die op 1 mei, toen werd een bedrag van $2,95 waargenomen.

Scepsis omtrent BRC-20 tokens

Enrico Rubboli, de CEO van Mintlayer, uitte zijn ongenoegen over BRC-20-tokens. De CEO noemde de tokens "shitcoins" en bekritiseerde het gebrek aan waarde. Of de hype omtrent deze tokens verleden tijd is, is nog onduidelijk. 

Wat betreft de prijs van Bitcoin wordt deze op het moment van schrijven verhandeld voor rond de $27.400. Dit is een stijging van 2% in de afgelopen 24 uur. Bitcoin probeert te herstellen van een verlies van rond de 2% in de afgelopen week en een geaccumuleerde daling van 10% in de afgelopen maand.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram