Hongkong betreedt de digitale valutamarkt met e-HKD Token
Hongkong blijft zich profileren als een belangrijke hub voor crypto en digitale valuta, zelfs nu China zijn verbod op de sector handhaaft. Op donderdag kondigde de HKMA, of Hong Kong Monetary Authority, aan dat het een proefproject start voor zijn e-HKD digitale munt. De groep verwacht dat de e-HKD in ten minste zes initiële gebruikscategorieën zal worden toegepast. Vorig jaar gaf de Chinese regering een digitale versie van haar Yuan uit, die in het hele land als contant geld kan worden gebruikt.
Dit token zou natuurlijk in aanmerking komen als een CBDC of Central Bank Digital Currency, wat een controversieel onderwerp is geweest in crypto- en financiële kringen. Hoewel een digitale versie van de fiatvaluta interessant is, wordt daarmee het eigenlijke punt van crypto's verworpen: decentralisatie. Dit betekent dat geen enkele regering of regulerende instantie ooit controle kan uitoefenen op netwerken zoals Bitcoin. Een digitale munt uitgeven en controleren door de overheid is tegen de oorspronkelijke gedachte achter cryptocurrencies.
Hongkong neemt 16 verschillende partners mee in project
Indrukwekkend aan het initiatief van Hongkong is de merkkracht achter het proefproject. Tot nu toe heeft de HKMA zestien van de grootste digitale betalingsbedrijven en banken bijeengebracht om het systeem te testen. In deze groep zitten bedrijven als de Bank of China, HSBC, China Construction Bank, Ripple Labs, AliBaba, Visa en Mastercard.
We zijn nog ver verwijderd van het daadwerkelijke gebruik van de e-HKD voor transacties in Hongkong. De HKMA heeft verduidelijkt dat het project zich nog in een vroeg stadium bevindt, en de groep heeft nog niet eens besloten of zij de CBDC daadwerkelijk zal lanceren. Waar de groep het meest naar verlangt, is een succesvolle proeffase, gevolgd door invoering in de meeste sectoren van Hongkong.
Verwacht wordt dat de eerste officiële resultaten bekend zullen worden gemaakt tijdens de Hong Kong Fintech Week die in november plaatsvindt. Het HKMA-initiatief maakt deel uit van een overkoepelend thema van de regering van Hongkong dat is vastgelegd in haar stappenplan voor het Fintech 2025-project.
Hongkong is niet de enige regering die nadenkt over een gedigitaliseerde versie van haar valuta. Eerder dit jaar kondigde de Bank of Japan aan een digitale versie van de yen uit te geven. Ook bij de Federal Reserve en de Bank of Canada zijn er geruchten over de uitgifte van een CBDC in de nabije toekomst. De Europese Unie test ook een digitale versie van de euro.