Bitcoin koers stuurloos door onzekerheid over schuldenplafond VS

info iver schuldenplafond VS op telefoon 

De afgelopen weken heeft de onzekerheid over het Amerikaanse schuldenplafond z’n stempel gedrukt op zowel de aandelen- als de cryptomarkten. Dit werd was ook duidelijk te zien aan de Bitcoin koers die gisteren nog tot $ 27.450 (Binance) en € 25.402 (Bitvavo) steeg, waarna afgelopen nacht weer een daling tot ruim onder $27.000 volgde.  

Aangezien de twee partijen naar verluidt ver uit elkaar blijven, worden beleggers met de dag ongeduldiger. Op dinsdag daalden de aandelen in de VS toen alle drie de belangrijkste indices terugtrokken tijdens weer een volatiele sessie.

Crypto-markten waren net zo onrustig toen de Bitcoin koers bij de opening van de Europese handelssessie weer opliep tot wel $27.400 USD. Sindsdien is Bitcoin gezakt naar $26.600 en verloor het de afgelopen 24 uur ongeveer 2,1%. Ethereum volgde het onzekere pad van Bitcoin, aangezien 's werelds op één na grootste crypto het risico loopt onder het prijsniveau van $ 1.800 USD te vallen.

Bitcoin koers grafiek 

Uiteindelijk blijven zowel de crypto- als de aandelenmarkten voorlopig vast zitten, net als het grootste deel van het afgelopen jaar. Sommige investeerders noemen het bluf van president Biden, maar anderen lijken er minder zeker van te zijn dat er een deal zal worden gesloten. Voor de goede orde, het Amerikaanse schuldenplafond is in de afgelopen 82 jaar meer dan 100 keer verhoogd, dus de kans is groot dat de twee partijen een akkoord zullen bereiken.

Welke invloed heeft het schuldenplafond op Bitcoin en de cryptomarkt?

Hoewel de ontkoppeling van cryptovaluta van traditionele activa zoals aandelen dit jaar een sterk thema is geweest, blijven beide markten in het ongewisse totdat er een deal is gesloten. Hoewel de aandelenmarkt zeker zal worden beïnvloed, geldt dat ook voor de miljarden dollars aan staatsobligaties. De Amerikaanse overheid zou feitelijk haar schuldverplichtingen niet kunnen nakomen en geen rente over deze obligaties kunnen betalen.

Wat betreft crypto zouden we waarschijnlijk een flinke daling zien als er geen deal wordt gesloten. Hoewel het materieel niet veel invloed zou moeten hebben op cryptovaluta, zou het gepaard gaan met een zekere mate van angst onder investeerders. Wanneer er angst en onzekerheid is, hebben beleggers de neiging hun activa te verkopen om contanten aan te houden. Dit geldt met name voor liquide en volatiele activa zoals crypto, die voor veel particuliere beleggers zeker als eerste zullen worden geliquideerd. De crypto koersen zouden dan dus sterk kunnen dalen.

De meeste analisten zijn van mening dat de strijd tussen beide partijen gewoon politiek theater is. Sommigen geloven zelfs dat er al een deal is gesloten, maar beide partijen proberen voorafgaand aan de verkiezingen extra punten te verzamelen bij de kiezers. Het enige dat je hoeft te weten, is dat hoe langer het duurt om een deal te sluiten, hoe meer volatiliteit de financiële markten zullen zien. Uiteindelijk zouden we hier eerder vroeger dan later een oplossing voor moeten zien.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram