Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin (BTC) koers kan stijgen tot $45.000 volgens Amerikaanse bank

Hand wijst op oplopende grafiek van Bitcoin koers 

Een analist van een van de grootste banken van Amerika, JPMorgan, ziet de stijgende goudprijs in de markt als een positief teken voor Bitcoin (BTC). Volgens de analist van de bank is er een sterke correlatie tussen de goudprijs en de Bitcoin koers en zou de populaire munt een prijs van $45.000 kunnen bereiken. Wat kunnen beleggers verwachten omtrent de Bitcoin koers?

 

 

De analisten van de Amerikaanse bank verwachten een flink hogere Bitcoin koers. Met een huidige koers van bijna $28.000 (bron; CoinGecko) zou een koers van $45.000 een stijging van ruim 60% betekenen. Geen slecht rendement op je investering. De analisten verwachten de prijsstijging vanwege de goede prestaties die de goudprijs heeft laten zien. Zo heeft het edelmetaal een waarde van $2.000 per ounce, terwijl het in november 2022 nog slechts $1.600 bedroeg (een stijging van 25%). Analisten van JPMorgan stellen dat er een sterke correlatie bestaat tussen de prijs van goud en de Bitcoin koers. Ze merken op dat goud en Bitcoin beide worden beschouwd als alternatieve investeringen en vaak in tandem bewegen. Op basis van de huidige goudprijs van bijna $2.000 per ounce concluderen ze dat dit een BTC koers van $45.000 zou impliceren. 

Historisch gezien varieert de correlatie tussen goud en BTC. In  Figuur 1 is te zien hoe over het algemeen de correlatie vrij groot is tussen de twee. In 2023 begint goud weer toe te nemen in waarde terwijl BTC nog relatief achterblijft. 

Goudprijs vs Bitcoin koers
Figuur 1: Historische correlatie tussen Bitcoin (BTC) en Goud (bron; cointelegraph)

Het Potentieel van Bitcoin volgens JPMorgan

Naast het feit dat goud en Bitcoin gebruikt worden als middel om het vermogen van beleggers te beschermen zijn er ook veel verschillen. Een van de grote verschillen is het mining netwerk en de daarbij behorende Bitcoin halving. De halving is een gebeurtenis die ongeveer elke vier jaar plaatsvindt. Tijdens deze halvering wordt de beloning voor het minen van nieuwe Bitcoin blokken gehalveerd. Dit mechanisme is bedoeld om inflatie te beheersen en de schaarste van de munt te waarborgen. De aankomende halvering zal de blok beloning verlagen van 6,25 bitcoin naar 3,125 BTC.

Goud daarentegen wordt door traditionele mijnbouwbedrijven uit de grond gehaald. Het meeste goud dat wordt gedolven wordt niet “geconsumeerd” (gebruikt in producten waardoor het effectief verloren gaat), maar bewaard in kluizen als medium voor waarde opslag. Hierdoor neemt de bovengrondse voorraad goud ieder jaar wat toe en is het dus inflatoir.

JPMorgan verwacht dat de halvering van de BTC mining beloning in combinatie met de toenemende vraag naar Bitcoin een rendement van 25% zal opleveren, wat neerkomt op een Bitcoin koers van $35.000,  in de komende 12 maanden, met een mogelijke bovengrens van $45.000. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram