Bitcoin koers van $28.000 lijkt ver weg, zelfs na deal schuldplafond

Bitcoin munt met dalende grafiek op achtergrond 

De Bitcoin koers begon de week op de goede voet toen de markten stegen op het nieuws dat er een akkoord was bereikt over het schuldenplafond in de VS. Beide partijen leken hun bluf te laten varen, wat leidde tot een last-minute push om de langverwachte deal af te ronden. Volgens het akkoord wordt het schuldenplafond opgeschort tot 2025, lang na de volgende presidentsverkiezingen die gepland zijn voor november 2024. Daarover verderop meer.

De Bitcoin koers steeg aanvankelijk tot boven $28.000 op dit nieuws. Het wist dit niveau echter niet vast te houden en bewoog maandag al weer snel onder het $ 28k-niveau. Dinsdag wist het de $ 28k nog kort aan te tikken, maar het werd al snel duidelijk dat dat een laatste stuiptrekking was van de bulls. De beren namen het over en inmiddels staat de Bitcoin koers op $ 27.175 (Binance) en € 25.850 (Bitvavo). We zijn dus weer terug bij het verdedigen van het $ 27k-niveau. Ook de meeste andere crypto koersen liepen terug. Daarover verderop meer

De Crypto Fear & Greed Indicator staat op 51 en blijft dus rond neutraal hangen.

Crypto Fear & Greed Index

Schuldplafond VS niet verhoogd, maar limiet opgeschort

Het schuldplafond zelf wordt niet verhoogd, maar de limiet wordt opgeschort tot 2025. Dit zal ervoor zorgen dat alle overheidsuitgaven voorlopig kunnen en zullen doorgaan. Hoewel het onvermijdelijke akkoord werd gezien als een bullish katalysator, veranderden de aandelenmarkten weinig op dinsdag na het lange Memorial Day weekend. Velen denken dat dit komt doordat de deal enige weerstand ondervindt van de Republikeinen, en dat het deze week nog moet worden goedgekeurd door het Congres. Dit zou kunnen uitdraaien op een klassieke buy the rumour, sell the news-achtige gebeurtenis voor de markten en daarmee wellicht ook voor de Bitcoin koers.

Zullen we een verder momentum voor crypto's zien als de deal over het schuldplafond wordt goedgekeurd? Een deel van het probleem is, dat voor aandelen veel van het nieuws al in de prijzen is verwerkt. Gezien de catastrofale impact op de wereldeconomie, als de deal niet werd bereikt, namen de meeste beleggers gewoon aan dat er onvermijdelijk een akkoord zou worden gesloten. Nu dat is gebeurd, kijken beleggers naar andere katalysatoren, zoals het komende rentebesluit van de Fed in juni en een overgekochte score voor tech-aandelen op de NASDAQ-index.

Bitcoin koers weet winst niet vast te houden

Bitcoin en Ethereum stegen beide met ongeveer 5% op maandag tijdens de vroege Aziatische handelssessie. Maar, zoals gezegd, vanaf dinsdagmiddag hebben beide blue-chip crypto’s het grootste deel van die stijgingen weer teruggegeven. Bitcoin moet nu het prijsniveau van $27.000 verdedigen, terwijl Ethereum weer ruim onder het $1.900 niveau staat.

Bitcoin koers grafiek 

Op dit moment blijft de Bitcoin koers weerstand ondervinden op het $28.500-niveau, dat fungeert als een plafond voor de koers in de afgelopen drie weken hoge. Ethereum bevindt zich volgens de grafieken in een meer bullish positie. Met de laatste stijging heeft ETH zowel zijn 10-daagse als 25-daagse voortschrijdende gemiddelden verlaten, wat een bullish ontwikkeling op korte termijn is. Als het hoger kan stijgen dan de weerstand rond $1.930, dan zou het in de komende weken het gat op $2.000 kunnen dichten.

Ripple (XRP) en Solana (SOL) leidden tot nu toe deze week de weg voor Altcoins en wonnen respectievelijk ongeveer 12,1% en 6,1% in de afgelopen 7 dagen. De rest van de altcoins moest flink terrein prijsgeven in navolging van Bitcoin en Ethereum.

Ripple koers grafiek

Ander Crypto nieuws

Rusland stopt plan voor lancering nationale crypto-exchange

De Russische regering heeft ambitieuze plannen om in het land een nationale beurs voor digitale valuta te lanceren, geschrapt. Het plan bleek van korte duur en de regering onder leiding van Poetin wil in plaats daarvan particuliere crypto-beurzen reguleren die er willen opereren.

Er is echter geen haast bij grote particuliere digitale beurzen om de Russische markt te betreden door de zware sancties die het Westen de Russische economie heeft opgelegd vanwege de invasie van Oekraïne. Coinbase, Binance, Bitfinex, Bitstamp en anderen zullen naar verwachting niet snel de Russische markt betreden vanwege de vrees dat ze niet meer in het Westen mogen opereren, wat voor deze bedrijven de belangrijkste bron van inkomsten is.

Door bepaalde westerse beleidsmakers wordt regelmatig gevreesd dat Rusland cryptocurrencies gebruikt om sancties te ontlopen. Dat blijkt inderdaad te gebeuren, maar slechts in geringe mate, aangezien overtreders regelmatig door Europol en andere wetshandhavingsinstanties zijn betrapt. De route voor crypto om Oekraïne binnen te komen en de slachtoffers van deze oorlog te helpen is echter open geweest en honderden miljoenen dollars aan particuliere hulp zijn daarheen gestuurd door donateurs via crypto, waarmee het ware nut ervan in deze oorlog is aangetoond.

Kopen van een bank geen oplossing voor problemen crypto-sector

Changpeng Zhao, de CEO van Binance, heeft verklaard dat het simpelweg kopen van een bank de problemen met de debanking van de cryptocurrency-sector niet zal oplossen. CZ, zoals hij beter bekend staat, benadrukte verschillende uitdagingen bij het runnen van een bank die het voor iedereen moeilijk zouden maken, vooral voor een crypto-exchange bedrijf, om daar aan te beginnen. De cryptosector dreigt te worden buitengesloten door banken over de hele wereld. Sommige van deze financiële instellingen zijn gewoon niet vooruitstrevend genoeg om het groeiende belang van de cryptoscene te begrijpen, terwijl nog andere weigeren vanwege zorgen over de regelgeving. Er is ook een gezamenlijke inspanning onder banken om diensten voor crypto-gebruikers stop te zetten omdat ze geloven dat het grote liquiditeitsproblemen veroorzaakt. Het ligt dus voor de hand te veronderstellen dat sommige grote exchanges zich in de banksector willen begeven om dit probleem direct op te lossen. CZ wijst echter terecht op de feiten bij de aanpak van het probleem in Australië, waar de banken de crypto sector hard aanpakken. Simpel gezegd zal het kopen van een bank niet op magische wijze alle problemen doen verdwijnen. Alle onrust rondom zich uit de crypto-sector terugtrekkende banken en de toenemende regeldruk en vijandigheid vanuit overheden drukken de laatste tijd wel hun stempel op de Bitcoin koers en op crypto koersen in het algemeen. Het is dus te hopen dat het sentiment rond crypto wat verbetert in de nabije toekomst.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram