Bybit is de zoveelste beurs die de Canadese markt verlaat

Bybit logo op telefoon met crypto logo's op achtergrond 

Op dinsdag kondigde Bybit aan dat het de volgende crypto-beurs zou zijn die de Canadese markt verlaat. De beslissing werd door het bedrijf genomen nadat nieuwe wetten in het land een schaduw wierpen over de crypto-industrie. Eerder al kondigde Binance haar voornemen aan om Canada te verlaten, waarbij klanten hun activa voor eind september moeten terugtrekken. Eerder dit jaar, in maart, stopte OKX ook zijn activiteiten in Canada, terwijl in april dYdX er mee ophield.

Voor Bybit was 31 mei de sluitingsdatum voor nieuwe inschrijvingen, terwijl bestaande klanten hun posities tegen eind september moeten verlaten. Bybit, met hoofdkantoor in Dubai, kon niet werken met de nieuwe regels, die vereisen dat alle cryptobeurzen goedkeuring krijgen van de Canadian Securities Administrators (CSA) en ook geen leverage (hefboom) - handel meer aanbieden.

 

Het is niet het eerste geval van spanning tussen Canadese toezichthouders en Bybit. In 2022 kreeg de beurs een boete van de Ontario Securities Commission voor het exploiteren van een ongeregistreerd platform voor cryptotrading. Deze boetes werden uitgedeeld aan zowel Bybit als Kucoin. Binance stopte ook met zijn activiteiten in Ontario, maar was beschikbaar voor klanten in de rest van het land tot zijn aankondiging in mei.

Wat heeft de toekomst in petto voor crypto in Canada?

Niet alles is verloren voor Canadese cryptoliefhebbers, want Coinbase, Kraken en Gemini hebben toegezegd de nieuwe regelgeving te zullen volgen. Ook zijn er een groot aantal binnenlandse cryptobeurzen die kunnen worden gebruikt, waaronder Wealthsimple Crypto, Newton en Coinsmart.

Binance en de andere beurzen hebben verklaard dat zij bereid zijn om in de toekomst naar Canada terug te keren als de regelgeving wordt versoepeld. De volgende Canadese federale verkiezingen zullen naar verwachting ergens voor de herfst van 2025 plaatsvinden, dus er is een kleine kans dat cryptobeurzen terug worden verwelkomd als de door Trudeau geleide liberalen de verkiezingen verliezen en de macht moeten overdragen.

Voorlopig zal het verdwijnen van de grote cryptomerken schadelijk zijn voor het land. Hetzelfde kan worden gezegd in de Verenigde Staten, waar de SEC en andere instanties de crypto-industrie in hun vizier hebben. Canadese beleggers kunnen nog steeds in crypto handelen, maar hun opties worden ernstig beperkt en het zou niemand verbazen als meer cryptobeurzen in de voetsporen van Bybit en Binance treden.

Wat Bybit betreft, het bedrijf bereikte onlangs een overeenkomst om in Kazachstan te opereren volgens een blogpost van eerder deze week.

Litebit

Ook in ons eigen land speelt het probleem van steeds strenger wordende regelgeving voor cryptobedrijven. Recent kondigde Litebit aan alle bedrijfsactiviteiten volledig te gaan stoppen. Litebit is een van de oudste cryptobrokers van ons land en was al actief sinds 2013. Een van de redenen die ze daarvoor gaven was het verslechterende regelgevende klimaat. Ook in ons land moeten cryptobedrijven aan steeds meer regels voldoen om binnen de wet te kunnen opereren. Dit jaagt deze bedrijven op kosten en dat, in combinatie met toenemende concurrentie en een voortdurende bearmarkt voor cryptocurrencies, werd Litebit te veel. Het kondigde aan er volledig mee te stoppen en adviseerde haar klanten over te stappen naar Bitvavo.

Het is te hopen dat het klimaat voor cryptobedrijven de komende tijd weer wat gunstiger wordt, zodat de mogelijkheden voor klanten zo min mogelijk worden beperkt, maar voorlopig is dit nog wishful thinking.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram