Skip to main content

Bitcoin nieuws

Fed-voorzitter Jerome Powell schetst pessimistisch vooruitzicht voor de toekomst

Fed voorzitter Jerome Powell 

De afgelopen maanden zijn pessimistische prognoses over de economische situatie niet alleen in de VS, maar ook over de hele wereld, steeds gebruikelijker geworden. Maar het komt niet vaak voor dat iemand met een directe invloed op de wereldeconomie eerlijk genoeg is om toe te geven dat de situatie er niet goed uitziet - en onlangs heeft Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve (centrale bank van de VS), precies dat gedaan.

De toespraak van Jerome Powell 

In zijn recente toespraak op de jaarlijkse bijeenkomst van de National Association for Business Economics heeft Powell in detail de mondiale economische situatie besproken. Hij concentreerde zich in het bijzonder op de langetermijneffecten van de Covid-19-pandemie en het daaruit voortvloeiende lockdown-beleid dat door regeringen over de hele wereld is ingevoerd.

Hoewel het algemeen bekend is dat de Covid-19-pandemie waarschijnlijk niet alleen een gezondheidscrisis veroorzaakt, maar ook een economische, benadrukte Jerome Powell de exacte omvang van de impact van de pandemie op de federale begroting van de Verenigde Staten. Volgens Powell ziet de situatie van de Amerikaanse begroting er niet rooskleurig uit, aangezien "de Amerikaanse federale begroting zich op een onhoudbaar pad bevindt".

Powell beweert dat de strijd tegen Covid-19 nog lang niet voorbij is en dat er veel meer geld zal moeten worden uitgegeven totdat de pandemie is overwonnen. Hoewel Powell het feit dat $ 9 biljoen van de federale begroting naar particuliere handelshuizen is gesluisd als verontrustend beschouwt, is hij van mening dat "dit niet het moment is om prioriteit te geven aan die zorgen", aangezien alle aandacht moet worden besteed aan het effectief bestrijden van Covid- 19.

Terwijl Jerome Powell toegeeft dat de prognoses met betrekking tot de economische situatie in de Verenigde Staten niet goed zijn, lijkt het erop dat Powells eigen Federal Reserve ook niet zonder schuld is. De Fed krijgt kritiek omdat ze Wall Street en grote bedrijven helpt in plaats van kleine en middelgrote bedrijven.

Geld van de CARES Act

Onlangs hebben onderzoeksjournalisten Pam en Russ Martens, die voor Wall Street on Parade schrijven, onthuld dat de Federal Reserve op een enorme hoeveelheid geld van de CARES Act zit. CARES - de Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security Act - is de belangrijkste reactie van de Verenigde Staten op de Covid-19-pandemie. Volgens Pam en Russ Martens heeft de Federal Reserve echter niet alle fondsen van de CARES Act correct verdeeld en heeft ze nog steeds $ 340 miljard aan onbenut CARES Act-geld in bezit.

De Bitcoin koers 

Jerome Powells pessimistische mening over de Amerikaanse economie was zeker niet de enige in de afgelopen maanden, maar het is misschien wel een van de belangrijkste. De nasleep van Covid-19 zal vrijwel zeker zijn tol eisen van de Amerikaanse economie, en aangezien de inflatie naar verwachting zal stijgen, lijkt de nabije toekomst er voor de Amerikaanse dollar niet al te rooskleurig uit te zien. Veel mensen beginnen op zoek te gaan naar activa die een veilige haven vormen voor hun spaargeld en het kunnen beschermen tegen de gevolgen van de crisis. Goud en in toenemende mate ook Bitcoin, worden als veilige haven gezien en naarmate de Amerikaanse dollar aan waarde verliest, zal de prijs van Bitcoin verder stijgen.