Skip to main content

Bitcoin nieuws

Grote Bitcoin (BTC) mining operatie van start in El Salvador

Bitcoin munt gekleurd met vlag van El Salvador tussen gele stenen 

Een groot Bitcoin (BTC) mining project staat gepland in El Salvador. Het land heeft recent haar plannen gedeeld om een groot duurzame energiepark te bouwen dat de mining rigs gaat voorzien van hun energiebehoefte. Het park gaat voor 241 MegaWatt (MW) aan energie voorzien die voor een gedeelte een vulkanische bron heeft.  

Het Midden-Amerikaanse land heeft in totaal een budget van $1 miljard om het project te realiseren. Om het project te financieren wordt eerst $250 miljoen geïnvesteerd. Het energiepark zal onder andere gebruik maken van zonnepanelen en windmolens om de duurzame opwekking te bewerkstelligen. De overheid zal een 23% belang hebben in het project en heeft ook recht op hetzelfde aandeel van de omzet die gegenereerd zal worden. De rest van het eigendom gaat naar investeerders.

Het imposante project betekent de eerste grote mining operatie op nationale schaal. Nog niet eerder hebben we gezien dat een overheid zich zo hard inzet voor Bitcoin. Met het project wil het land een welvarende toekomst verwezenlijken waarbij duurzame energie en BTC centraal staan. Hiermee wordt de duurzame energie die de vulkaan opwekt een belangrijk onderdeel van de toekomst van het land. 

El Salvador al langer bezig met adoptie van Bitcoin (BTC)

Het tropisch land is al langere tijd bezig met adoptie van Bitcoin in het land. Zo werd de populaire munt al twee jaar geleden goedgekeurd als wettig betaalmiddel en kocht het land BTC op haar balans. In november 2022 begon El Salvador een bitcoin per dag te kopen. Daarnaast biedt het vele services en apps voor haar inwoners. Zo kunnen zij gebruik maken van een nationale wallet om makkelijk transacties uit te voeren. Bij het aanmaken van deze wallet kregen de inwoners zelfs gratis BTC. Daarmee is het Midden-Amerikaanse land de eerste die bitcoin adoptie realiseert op nationaal niveau. De adoptie van de grootste cryptomunt heeft een positieve invloed gehad op de koers en was niet voor niets groot nieuws in de crypto community. 

Bitcoin koers grafiek 

Figuur 1: Bitcoin koers in het afgelopen jaar

Als we een blik werpen op het koersverloop zien we dat sinds november 2022, de koers van bitcoin van een dieptepunt van €15.000 flink is gestegen tot een huidige koers van ruim €25.000 euro. Of het direct te leiden is tot het dagelijks kopen van 1 BTC door El Salvador is niet met zekerheid te zeggen, wel weten we dat het een belangrijk effect kan hebben op de prijs. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram