Crypto koersen crashen, maar de Bitcoin koers blijft relatief sterk

 

Grafiek met dalende crypto koersen op achtergrond met Bitcoin op voorgrond

Veel crypto-bezitters zullen flink schrikken vanochtend wanneer ze online de crypto koersen checken. De meeste grote cryptocurrencies staan namelijk flink in het rood en je kan wel zeggen dat zich vanochtend vroeg een crypto-crash heeft afgespeeld. Van de grote cryptovaluta doet Bitcoin het nog het beste. De Bitcoin koers verloor de afgelopen 24 uur ‘slechts’ 3,5% en staat op het moment van schrijven op $ 25.691 (Binance) en € 24.063 (Bitvavo). Ook Ethereum en Ripple weten de broek nog redelijk op te houden met verliezen van respectievelijk ..% en ..%.

De echte slachting vond plaats  bij de andere grote cryptovaluta. Om er maar een paar te noemen: Cardano -22,8%, Solana -22,2%, Polygon -23%, Dogecoin -11,1%, Tron -14,3%, Polkadot -13,3%, Avalanche -18,3% en zo kunnen we nog wel even door gaan.

Solana koers grafiek
figuur 1: De Solana koers daalde vannacht hard, net als veel andere crypto koersen

 

Waarom dalen de crypto koersen zo hard?

De reden dat de crypto koersen zo hard dalen is de situatie in de Verenigde Staten waar de Securities and Exchange Commission (SEC) de aanval heeft geopend op twee van de grootste crypto exchanges, Binance en Coinbase. Ze worden ervan beschuldigd niet geregistreerde effecten aan te bieden op hun handelsplatform. Onder niet geregistreerde effecten verstaat de SEC o.a. de belangrijke crypto-activa zoals Binance's BNB Coin, Binance USD (BUSD), Cardano (ADA), Polygon (MATIC), Solana (SOL) The Sandbox-token (SAND) en DeFi-token Atom (ATOM). Het is eigenlijk hetzelfde verhaal als de zich al jaren voortslepende rechtszaak van de SEC tegen Ripple Labs. Deze laatste wordt ervan beschuldigt op illegale wijze een ongereguleerd effect op de markt te hebben gebracht. De strijd in de rechtszaal gaat erover of XRP, het token van Ripple, een effect is, en dus onder de effecten regels valt zoals de SEC beweert, of dat het moet worden gezien als een commodity (grondstof), waar weer andere regels voor gelden.

Deze lijn heeft de SEC nu doorgetrokken naar veel andere cryptovaluta. Toen de SEC een paar jaar geleden de rechtszaak tegen Ripple begon, hebben veel grote crypto-exchanges het XRP token van hun handelsplatform verwijdert om niet in conflict te komen met de SEC. Nu zien we hetzelfde gebeuren met veel andere crypto-tokens die recent zijn genoemd door de SEC. Het grote populaire handelsplatform Robinhood in de VS heeft gisteren bekendgemaakt een aantal grote belangrijke cryptovaluta van het handelsplatform te verwijderen.

Destijds werd de Ripple koers zeer negatief beïnvloed door deze gang van zaken en nu zien we weer hetzelfde gebeuren, maar dan over een breed front met meerdere belangrijke cryptocurrencies.

Bitcoin koers en Ethereum koers blijven relatief sterk

Opvallend is dat de Bitcoin koers en de Ethereum koers relatief sterk blijven in het huidige debacle. Hier is een goede verklaring voor te geven. Vanwege de overduidelijke decentrale aard van Bitcoin wordt deze crypto niet als effect gezien, maar als commodity. Hier is relatief weinig discussie over. Ook Ethereum wordt over het algemeen zo gezien en de SEC heeft daar zelfs al wel eens een uitspraak over gedaan in het verleden. Maar om te zeggen dat ETH helemaal veilig is gaat een beetje te ver. Ripple heeft ook minder te lijden nu, maar dat heeft te maken met de reeds lopende rechtszaak betreffende XRP en de positieve berichten (voor XRP) die daar de laatste tijd vandaan komen.

Moeilijke onzekere tijd voor crypto

Het is momenteel een moeilijke tijd voor de crypto-sector, die wereldwijd, maar voornamelijk in de VS, zwaar onder vuur ligt van overheidsinstellingen zoals de SEC. Het is te hopen dat er snel duidelijkheid komt op dit front want beleggers houden niet van onzekerheid en dat is momenteel goed terug te zien in de sterk dalende crypto koersen.

Desondanks zijn er natuurlijk altijd lichtpuntjes te ontdekken. De bekende Nederlandse crypto-analist Michael van de Poppe tweette vanochtend het volgende:

Tweet Michael van de Poppe

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram