Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bloedbad op de crypto-markten, de SEC deelt gevoelige klap uit

Cryptocurrency nieuws 

Net toen de zaken meer bullish begonnen te worden, brak de hel los. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft besloten een volledig offensief tegen crypto in te zetten door zich te richten op Binance, de grootste crypto-exchange ter wereld. De situatie ziet er nijpend uit: terwijl de Bitcoin koers slechts met ongeveer 5% is gedaald, zijn veel populaire altcoins met 20% of zelfs 30% gekelderd. De toekomst van cryptocurrencies in de Verenigde Staten hangt af van hoe de huidige situatie zich ontwikkelt, dus laten we eens nader bekijken wat er aan de hand is!

SEC dient 13 aanklachten in tegen Binance

Op maandag 5 juni heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) 13 aanklachten ingediend tegen Binance en haar oprichter Changpeng Zhao, ook wel bekend als CZ. De stap op zich is niet verrassend, aangezien de SEC de afgelopen maanden steeds agressiever werd in haar benadering van de blockchain-industrie. Wat echt schokkend is, is de ernst van de beschuldigingen, aangezien de SEC beweert dat Binance duistere activiteiten heeft uitgevoerd op een schaal die zelfs FTX en Sam Bankman-Fried het schaamrood op de kaken zou bezorgen.

Tot de aanklachten die door de SEC zijn ingediend, behoren het toestaan van high-profile Amerikaanse klanten om illegaal Binance te gebruiken, het illegaal uitoefenen van controle over de activa van de klanten van het platform, het misleiden van investeerders, het manipuleren van handel en het kunstmatig opblazen van het handelsvolume op het platform, en last but not least : het overhevelen van miljarden dollars aan activa van investeerders en het verzenden ervan naar een derde handelsfirma die eigendom is van Zhao. Als de beweringen van de SEC waar zijn, heeft Binance heimelijk activa van klanten ter waarde van $ 12 miljard omgeleid - $ 4 miljard meer dan FTX, dat "slechts" $ 8 miljard misbruikte.

Een deel van het door de SEC gepubliceerde bewijs ziet er zeer zorgwekkend uit. In een partij gelekte interne communicatie van Binance, geeft de voormalige compliancechef van de beurs, Samuel Lim, bijvoorbeeld toe dat "er geen enkele manier is waarop we schoon zijn".

Donderdag kondigde Binance aan dat het alle stortingen en opnames van Amerikaanse dollars zal stopzetten. Klanten die USD op Binance hebben staan, kunnen deze tot 13 juni opnemen. Daarna wordt Binance een crypto-only exchange zonder fiat ramps. Fiat-valuta die niet binnen die deadline is opgenomen, wordt automatisch omgezet in stablecoins.

Tot nu toe heeft Binance op de beschuldigingen gereageerd door te beweren dat de exchange het slachtoffer is geworden van de ideologische kruistocht van de SEC tegen digitale activa. Was het echt zo, of was Binance al die tijd een andere FTX? We zullen er snel genoeg achter komen. 

Honderden miljarden gewist in enorm bloedbad

Na de aantijgingen van de SEC is Binance's eigen munt BNB met 23% in prijs gedaald. Maar het ergste is het feit dat BNB niet eens de altcoin is die het meest wordt getroffen door de huidige crisis.

Met uitzondering van stablecoins hebben bijna alle cryptocurrencies de afgelopen 7 dagen enorme verliezen geleden. Polygon (MATIC) kelderde met 37%, Cardano (ADA) met 34%, Solana (SOL) met 30%, Shiba Inu (SHIB) met 24%, TRON (TRX) met 20% en Dogecoin (DOGE) met 18%. Andere altcoins op de top 100-lijst hebben veelal vergelijkbare verliezen geleden.

Hoewel er geen enkele grote cryptocurrency is die ongedeerd blijft, bleken de grootste en meest populaire digitale activa opnieuw de meest veerkrachtige te zijn. De prijs van Bitcoin (BTC) is slechts met ongeveer 5% gedaald en Ethereum (ETH) heeft slechts 8% van zijn marktkapitalisatie verloren. Een andere overlevende die een vermelding verdient, is XRP - in de afgelopen 7 dagen is de Ripple koers slechts met 5% gedaald.

Polygon koers grafiek

De acceptatie van cryptovaluta gaat door naarmate meer landen deugdelijke regelgeving nastreven

Terwijl de situatie in de VS op een apocalyps lijkt, gaan de zaken elders gewoon door. Een snelle blik op crypto-gerelateerde ontwikkelingen bewijst dat de Verenigde Staten niet de hele wereld zijn en dat de harde aanpak van de SEC ten aanzien van digitale activa de adoptie van blockchain op andere plaatsen op de wereld niet in de weg staat.

Oekraïne staat al lang bekend als een van de meest cryptovriendelijke landen ter wereld. Ondanks de aanhoudende oorlog werkt de Oekraïense regering momenteel aan het versterken van de crypto-sector door ruimdenkende regels vast te stellen die de lokale blockchain-industrie transparanter zullen maken.

Volgens de Nationale Bank van Oekraïne zal de geplande crypto-regelgeving verenigbaar zijn met de EU-regelgeving Markets in Crypto-Assets (MiCA). Hierdoor zullen Oekraïense blockchain-bedrijven gemakkelijk kunnen samenwerken met hun EU-tegenhangers.

Ondertussen streeft de vijand van Oekraïne in de voortdurende oorlog, Rusland, ook naar volledige acceptatie van cryptovaluta. De grootste bank van Rusland, Sberbank, heeft zojuist aangekondigd dat het haar klanten in staat zal stellen cryptocurrencies rechtstreeks in hun online bankplatform te kopen en verkopen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram