Skip to main content

Bitcoin nieuws

BlackRock iShares dient aanvraag in voor een Spot Bitcoin ETF

iShares by Blackrock geschreven op gebouw 

In een tijd waarin de cryptomarkten onder vuur liggen van de SEC, heeft een van 's werelds grootste fondsbeheerders een aanvraag ingediend om een spot Bitcoin ETF voor particuliere beleggers te creëren. BlackRock (NYSE: BLK) is een bedrijf met een omzet van $ 106 miljard dat honderden verschillende fondsen aanbiedt via zijn iShares ETF-divisie. iShares beheert momenteel maar liefst $ 10 biljoen aan vermogen wereldwijd.

BlackRock heeft eerder deze week het papierwerk ingediend bij de SEC. De SEC is druk bezig met het aanklagen van cryptogiganten als Binance en Coinbase (NASDAQ: COIN) wegens schending van de Amerikaanse effectenwetten. Deze rechtszaken hebben geleid tot een lange lijst van cryptovaluta's die nu worden geclassificeerd als effecten, waaronder MATIC, Solana en Cardano. Bitcoin en Ethereum zijn vrijgesteld van de lijst, hoewel de SEC heeft verduidelijkt dat zowel staking-diensten als effectenhandel in strijd zijn met de Amerikaanse wet.

Veel spot Bitcoin ETF aanvragen zijn in het verleden afgekeurd

BlackRock is slechts de nieuwste fondsbeheerder die zich heeft aangemeld om een spot Bitcoin ETF in de Verenigde Staten aan te mogen bieden. Eerder heeft de SEC aanvragen van VanEck, WisdomTree en Grayscale afgewezen. Grayscale heeft geprobeerd de classificatie van zijn Grayscale Bitcoin Trust (OTC: GBTC)-fonds te wijzigen in ETF-status, maar slaagde daar niet in.

Tot nu toe zijn de enige Bitcoin ETF's die door de SEC zijn goedgekeurd, Bitcoin-futuresfondsen. Waarom wil de SEC geen Bitcoin-spot-ETF's? De toezichthoudende instantie heeft verklaard dat de mogelijkheid tot marktmanipulatie en de aanwezigheid van niet-gereguleerde partijen de belangrijkste redenen zijn waarom zij deze fondsen niet heeft goedgekeurd.

Kan de macht van Blackrock de SEC breken?

Maar heeft de SEC haar gelijke gevonden? BlackRock is een van de machtigste financiële instellingen ter wereld en heeft de politieke aanwezigheid om SEC-voorzitter Gary Gensler onder druk te kunnen zetten. Het feit dat de SEC Bitcoin niet als effect heeft bestempeld, zou de zaak van BlackRock moeten helpen. Larry Fink, CEO van BlackRock, geniet ook veel aanzien op Wall Street en in Washington D.C., dus het zal interessant zijn om te zien wat de beslissing van de SEC zal zijn.

Als de SEC BlackRock afwijst, kan dat gevolgen hebben voor Gensler, die al te maken heeft met een wetsvoorstel om hem uit zijn functie te ontheffen. Als de SEC buigt en BlackRock toestaat om zijn spot Bitcoin ETF te lanceren, zal er een verklaring nodig zijn voor de andere grote financiële instellingen die eerder werden afgewezen. Hoe dan ook, de interesse van BlackRock om zijn miljoenen klanten een spot Bitcoin ETF aan te bieden, moet worden gezien als een positief teken voor crypto-beleggers en Bitcoin maximalisten.

Positieve reacties van de crypto-gemeenschap en stijgende Bitcoin koers

De cryptogemeenschap reageerde direct positief op het nieuws van de Blackrock aanvraag voor een spot  Bitcoin ETF. 

tweet van KALEO m.b.t. de spot Bitcoin ETF aanvraag van Blackrock

Ook de Bitcoin koers reageerde positief en steeg gisteravond ruim $ 500 op het nieuws over de plannen van Blackrock.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram