Skip to main content

Bitcoin nieuws

Altcoin nieuws - Binance onder zware druk en Bitcoin dominantie stijgt

Cryptocurrency nieuws

Het bloedbad gaat door, aangezien de altcoin-markt nog steeds lijdt onder de gevolgen van de recente problemen van Binance met de SEC. Zoals verwacht heeft de grootste crypto-exchange ter wereld problemen ondervonden met regelgevers, wat een negatieve invloed heeft op de prijzen van bijna alle digitale activa wereldwijd. Deze week werd het altcoin-nieuws volledig gedomineerd door verhalen over de Binance-crisis. Bovendien wijzen recente ontwikkelingen erop dat de problemen van Binance mogelijk nog maar net zijn begonnen. Lees verder om je voor te bereiden op wat er komen gaat!

Problemen van Binance worden wereldwijd na beschuldiging van witwassen in Frankrijk

In een schokkende wending van gebeurtenissen is, wat begon als een conflict met lokale toezichthouders in de VS, uitgegroeid tot een wereldwijde crisis voor Binance. Op vrijdag kondigden de Franse autoriteiten aan dat ze de Franse tak van Binance onderzoeken vanwege meerdere beschuldigingen, waaronder "illegale levering van digitale activadiensten" en "ernstige gevallen van witwassen van geld". De autoriteiten beweren verder dat de Franse tak van Binance geld heeft witgewassen door "betrokken te zijn bij investeringsactiviteiten, verhulling en omzetting, waarbij dit wordt uitgevoerd door daders van misdrijven die winst hebben behaald".

De aanklachten suggereren dat Binance mogelijk niet adequaat heeft voldaan aan de KYC/AML-wetten (Know Your Customer / Anti Money Laundering) die in de Europese Unie vereist zijn, of zelfs opzettelijk de naleving van KYC/AML heeft bemoeilijkt. De AMF (Autorité des Marchés Financiers), het Franse equivalent van de SEC, heeft ook aangekondigd nauw samen te werken met wetshandhavingsinstanties, met name met de anti-financiële misdaadeenheid SEJF. Dit betekent dat individuele leidinggevenden van de Franse tak van Binance mogelijk in de toekomst strafrechtelijk kunnen worden vervolgd.

In reactie op de beschuldigingen kondigde een woordvoerder van Binance aan:

"Binance investeert veel tijd en middelen in samenwerking met wetshandhavers wereldwijd. We houden ons aan alle wetten in Frankrijk, evenals in alle andere markten waarin we actief zijn. We zullen geen commentaar geven op de details van wetshandhavings- of regulerende onderzoeken, behalve om te zeggen dat informatie over onze gebruikers veilig wordt bewaard en alleen aan overheidsfunctionarissen wordt verstrekt na ontvangst van een gedocumenteerde en passende rechtvaardiging."

Binance gedwongen alle activiteiten in Nederland te beëindigen

Binance heeft aangekondigd Nederland te zullen verlaten. Vanaf vrijdag accepteert Binance geen nieuwe registraties meer van gebruikers in Nederland. Over een maand, op 17 juli, zal alle handel voor gebruikers die in Nederland zijn gevestigd, stopgezet worden, en de enige optie voor Nederlandse gebruikers is om hun geld van de beurs op te nemen.

De reden voor deze plotselinge beslissing is het feit dat Binance niet is geslaagd voor het "uitgebreide registratie-aanvraagproces" om een wettelijk erkende virtual asset service provider (VASP) in Nederland te worden. Helaas heeft Binance geen verdere details bekendgemaakt, dus het is niet duidelijk waarom de beurs er niet in geslaagd is de vereiste licentie te verkrijgen en welke specifieke activiteiten van Binance niet in overeenstemming waren met de lokale regelgeving.

De grootste crypto-exchange van ons land, Bitvavo, heeft al aangegeven Binance klanten te verwelkomen en biedt ze een eenvoudig overstap-proces.

Binance verlaat Cyprus vanwege regeldruk

Als laatste - na Frankrijk en Nederland zal Binance ook de activiteiten in Cyprus stopzetten. In dit geval heeft de beurs niet gewacht tot de toezichthouders ingrepen en heeft het vrijwillig een verzoek tot uitschrijving ingediend. De reden hiervoor is dat Cyprus naar verwachting later dit jaar strengere crypto-regelgeving zal invoeren.

Nadat Binance Cyprus, Frankrijk en Nederland heeft verlaten, is de lijst van Europese landen waarin de beurs normaal kan blijven opereren aanzienlijk ingekort. Op dit moment is Binance alleen wettelijk geregistreerd in Spanje, Polen, Zweden en Litouwen.

Opvallend genoeg presteert Binance's eigen coin BNB nog steeds relatief goed en heeft het in de afgelopen 7 dagen ruim 3% gewonnen. 

BNB koers grafiek

Bitcoin-dominantie neemt toe tijdens de altcoin-crisis

Terwijl de meeste grote altcoins voor de tweede week op rij dubbel-cijferige verliezen lijden, komt er een onverwachte winnaar naar voren. Deze week heeft zelfs Ethereum (ETH) een klein verlies geleden, maar Bitcoin blijft relatief onaangetast door de situatie - in de afgelopen week heeft de Bitcoin koers 3,5% gewonnen, wat buitengewoon goed is gezien de algemene marktomstandigheden.

 

 

Bitcoin koers grafiek

Hierdoor is de dominantie van Bitcoin gestegen tot het hoogste niveau in 2 jaar. Vanaf vrijdag vertegenwoordigde BTC ongeveer 48% van de totale marktkapitalisatie van crypto. De laatste keer dat Bitcoin zo dominant was, was in juni 2021.

Hoewel veel investeerders zich zorgen maken dat veel populaire altcoins in de nabije toekomst als effecten kunnen worden beschouwd, blijkt Bitcoin een van de veiligste opties in de wereld van crypto te zijn. Tot nu toe heeft geen enkele regelgever een probleem gemaakt van Bitcoin, en er zijn geen redenen om aan te nemen dat BTC het doelwit zal zijn van financiële autoriteiten.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram