Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers stijgt boven $27.000 maar weet winst niet vast te houden

hand van vrouw raakt scherm aan met daarop de Bitcoin koers 

De Bitcoin koers brak vannacht kortstondig boven de $ 27k en bereikte een niveau van $ 27.188. Bitcoin wist de winst echter niet vast te houden en zakte al vrij snel weer terug. Op het moment van schrijven staat de BTC koers op $ 26.766 (Bitmex) en € 24.488 (Bitvavo). De Afgelopen dagen zijn positief verlopen voor Bitcoin. Dit wordt voor een groot deel toegeschreven aan het nieuws over de Bitcoin spot ETF aanvraag van Blackrock. Beleggers zijn hoopvol dat deze aanvraag wel succes zal hebben aangezien Blackrock grote politieke invloed heeft en wellicht de SEC onder druk kan zetten. Mede door dit positieve nieuws deed de Bitcoin koers het over het algemeen beter dan de rest van de markt. De Bitcoin dominantie bereikte gisteren dan ook een belangrijke mijlpaal door boven de 50% (bron: Tradingview) uit te komen.

Bitcoin dominantie grafiek
Bitcoin Dominantie (bron: Tradingview)

 

Een andere oorzaak voor de toenemende Bitcoin dominantie de laatste tijd is de kruistocht die de Amerikaanse SEC momenteel voert tegen crypto. Met name veel altcoins hebben hier last van omdat ze het risico lopen door de SEC aangemerkt te worden als effect (security). Hierdoor zouden ze onder andere, veel strengere regels vallen en dat is op korte termijn ongunstig voor de koersontwikkeling. Bitcoin heeft daar minder last van omdat het een heel duidelijk decentrale cryptocurrency is en daardoor duidelijk geen effect. Daar heeft de SEC in het verleden al duidelijkheid over gegeven.

Ander crypto nieuws

De CEO van Ripple, Brad Garlinghouse, heeft kritiek geuit op voormalig directeur van de Securities and Exchange Commission (SEC), Bill Hinman. Deze kwestie staat centraal in een controverse rondom een toespraak die Hinman in 2018 hield over cryptoregulering. De toespraak is nu vrijgegeven door een gerechtelijk bevel, maar het debat is nog gaande. Meer hierover verderop.

De grote Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft verklaard dat de markten te optimistisch zijn over de inflatie in het land. De bank gelooft dat de inflatie langer zal aanhouden dan verwacht door de optimistische verwachtingen van de markten over een snelle daling. De waarschuwing van Goldman Sachs moet serieus worden genomen, gezien de positieve ontwikkelingen op het gebied van inflatie wereldwijd in de afgelopen maanden. Sommige economen roepen op tot actie van de Federal Reserve en andere centrale banken vanwege de hoge rentetarieven. Er wordt verwacht dat de economie nog geruime tijd zal lijden voordat er kansen zijn op volledig herstel. Sommige critici van centrale banken geloven zelfs dat er een grote ineenstorting van banken en de economie aan de horizon ligt. Robert Kiyosaki, de bekende auteur en econoom, is een van hen en pleit voor het gebruik van Bitcoin en andere activa die bestand zijn tegen inflatie. De economische ontwikkelingen en de oorlog in Oekraïne zorgen voor onzekerheid m.b.t. de wereldwijde financiële situatie.

Bitcoin koers weet $ 27k niet vast te houden

Bitcoin had een overwegend positieve laatste 36 uur uur, waarin het kortstondig boven $ 27.000 kwam. De digitale valuta handelt momenteel rond $ 26.7k en het is momenteel afwachten of het ook $ 27k definitief achter zich kan laten.

De afgelopen 36 uur begon met de BTC koers rond $26,6k. Het handelde enkele uren zijwaarts rond die waarde voordat het rond 10:15 uur 's ochtends begon te dalen. Vervolgens handelde de digitale valuta het grootste deel van de dag zijwaarts rond $26,4k. Pas om 18:45 uur gisteren, vertoonde de Bitcoin koers enige beweging en steeg snel naar $26,6k. Daar bleef het een paar uur hangen totdat het afgelopen nacht in een snelle beweging steeg tot $ 27.188. Sindsdien is de Bitcoin koers weer onder de $ 27k gezakt en op het moment van schrijven handelt het rond $ 26,7k.

Bitcoin koers grafiek 

Altcoins laten een gemengd beeld zien

Andere crypto koersen lieten een gemengd beeld zien gedurende de afgelopen 24 uur en konden lang niet allemaal de Bitcoin koers volgen op de weg omhoog. Er waren dan ook zowel plussen als minnen op de borden te ontdekken. Opmerkelijke prijsbewegingen waren te zien bij Ethereum (ETH, 0,4%), Binance Coin (BNB, -1%), Cardano (ADA, -0,4%), Solana (SOL, 2,9%), Litecoin (LTC, -0,3%), Polygon (MATIC, 1,4%), Polkadot (DOT, -1,7%), Avalanche (AVAX, 0,5%) en Cosmos (ATOM, 1%).

Solana koers grafiek 

De controverse rond de Hinman-documenten lijkt niet af te nemen

Brad Garlinghouse, de CEO van Ripple, heeft onlangs kritiek geuit op voormalig SEC-directeur Bill Hinman en beweert dat hij miljoenen aan betalingen heeft ontvangen van advocatenkantoren met banden met gevestigde belangen. Hij voelt zich ook verraden door de SEC aangezien ze eerst de indruk gaven dat XRP geen security (effect) was en volledige openheid van Ripple Labs vroegen en ook kregen. Nu zijn ze 180 graden gedraaid, is XRP opeens wel een security en wordt de informatie die hen in alle openheid is gegeven nu tegen Ripple Labs gebruikt in de rechtszaak.

Dit komt naar boven in een tijd waarin de regelgeving rondom cryptocurrencies naar nieuwe hoogten stijgt. De SEC voert acties tegen de belangrijkste cryptobeurzen Binance en Coinbase, terwijl ze ook een grote zaak heeft aangespannen tegen de XRP-cryptocurrency van Garlinghouse. De zaak loopt al meer dan 2 jaar en lijkt nog niet tot een einde te komen.

De frustratie van Ripple ten opzichte van de SEC en de inhoud van de Hinman-documenten is duidelijk zichtbaar. Ripple beweert zelfs dat de SEC lang heeft getwijfeld over hoe om te gaan met digitale valuta.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram