Skip to main content

Bitcoin nieuws

Terra's Do Kwon veroordeeld tot 4 maanden celstraf in Montenegro

man in handboeien

De in ongenade gevallen oprichter van Terraform Labs en voormalig crypto-icoon, Do Kwon, is veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf in Montenegro. Kwon werd schuldig bevonden aan documentvervalsing vanwege het verstrekken van valse Costa Ricaanse en Belgische paspoorten in een poging om aan de autoriteiten te ontsnappen. Hij werd enkele maanden geleden betrapt door ambtenaren in Montenegro, waar Kwon en zijn compagnon Han Chang-Joon vermoedelijk naartoe vluchtten vanuit Dubai.

Gedurende het hele proces heeft Kwon het ontvluchten van autoriteiten ontkend, ondanks strafrechtelijke aanklachten uit verschillende jurisdicties, waaronder Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Kwon is sinds mei 2022 ondergedoken, toen het Terra-cryptonetwerk plotseling instortte binnen enkele dagen, waardoor crypto-investeerders meer dan $40 miljard aan fondsen verloren. Het populaire Terra-project omvat zowel het Luna-cryptotoken als de UST-algoritmische stabiele munt.

Zal Kwon nog vervolgt worden voor andere aanklachten?

De beschuldigingen tegen Kwon van andere rechtsgebieden die voortvloeien uit de ineenstorting van Terra zijn nog steeds onduidelijk. Ambtenaren uit zowel de Verenigde Staten als Zuid-Korea streven naar een uitlevering door Montenegro om Kwon voor de rechtbanken in hun respectievelijke landen te brengen. Men verwacht dat Kwon nog minstens zes maanden in hechtenis zal blijven terwijl de Montenegrijnse rechtbank het verzoek tot uitlevering van Zuid-Korea in overweging neemt.

De veroordeling volgt op een rapport dat de in ongenade gevallen oprichter van FTX, Sam Bankman-Fried, heeft vrijgegeven over de interne werking van de crypto-industrie. SBF is momenteel op borgtocht vrijgelaten, maar onder strikte huisarrestbevelen in afwachting van zijn proces in de Verenigde Staten. Hoewel er geen direct verband lijkt te bestaan tussen het rapport en de veroordeling van Kwon, kunnen er nog meer verrassende ontwikkelingen plaatsvinden nu de SEC probeert de Amerikaanse crypto-industrie aan te pakken.

Wat betreft Kwon, hij zal in hechtenis blijven in een Montenegrijnse gevangenis in afwachting van de beslissing over zijn uitlevering. Naar verluidt zijn de gevangenissen in Montenegro overvol en zijn de levensomstandigheden er slecht. Kwon heeft acht dagen de tijd om in beroep te gaan tegen de straf, maar het is onwaarschijnlijk dat dit invloed zal hebben op zijn huidige status als gevangene. Tot nu toe heeft Kwon bijna 90 dagen vastgezeten en zal hij in totaal 122 dagen uitzitten als hij niet in beroep gaat tegen de straf. De aanklachten en mogelijke straffen waarmee hij wordt geconfronteerd in zowel de Verenigde Staten als Zuid-Korea zijn veel ernstiger en zullen hem waarschijnlijk de rest van zijn leven achter de tralies doen belanden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram