Chinese regering geeft gratis crypto-geld weg

Digitale crypto-yuan 

In China hebben de mensen een leuk cadeautje gekregen van de lokale overheid. Een grote Chinese stad geeft namelijk ruim 10 miljoen yuan weg in de digitale cryptovaluta van de centrale bank van het land. Volgende week kan deze digitale yuan gebruikt worden bij 3.389 winkels. De stad streeft ernaar om het gebruik van de nieuwe door de overheid uitgegeven digitale valuta te stimuleren. Aangezien dit een belangrijke ontwikkeling is voor de cryptomarkt is het handig om hier eens wat dieper op in te zoomen.

Shenzhen geeft gratis geld weg

De Chinese stad Shenzhen geeft in totaal 10 miljoen digitale yuan (1,49 miljoen dollar) weg aan ruim 50.000 inwoners in een poging om het gebruik van de digitale valuta te stimuleren. Dit maakt deel uit van het digitale yuan-proefprogramma dat wordt uitgevoerd in verschillende grote steden in China. Het is de eerste openbare test die te maken heeft met een door een centrale bank uitgegeven cryptovaluta. Shenzhen is een enorme stad in het zuidoosten van China, die Hong Kong met het Chinese vasteland verbindt. De digitale giveaway zal plaatsvinden middels een loterij. De winnaars ontvangen digitale "rode pakketten" met daarin 200 digitale yuan. Rode pakketten zijn cadeaupakketten die traditioneel in China worden gebruikt om geld weg te geven tijdens vakanties en bij speciale gelegenheden. De mensen die in Shenzhen wonen kunnen zich inschrijven voor de loterij via een speciale dienst die werkt via Blockchain.

Het claimen van de prijzen

De winnaars van de loterij zullen op zondag worden bekendgemaakt, aldus een verklaring van de regering van Shenzhen. Deze geluksvogels krijgen vervolgens een link naar een digitale portemonnee. Dit wordt gedaan met behulp van de officiële Digitale Renminbi App. Met deze app kunnen de mensen hun prijzen in ontvangst nemen. De rode pakketten van digitale yuan kunnen bij 3.389 aangewezen winkels worden gebruikt om spulletjes mee te kopen. Het is niet toegestaan om de prijzen aan iemand anders te geven, al zullen weinig mensen hier ook maar over nadenken.

Stap richting adoptie

China Citic Bank International’s hoofdeconoom Liao Qun is van mening dat deze digitale weggeefactie het gebruik van de digitale munt tot op zekere hoogte zal doen toenemen. Hang Seng Bank’s hoofdeconoom Dan Wang is het ermee eens dat elke weggegeven yuan waarschijnlijk meer omzet zal genereren. Hij verwijst hier naar het multiplicatoreffect. Hierover zegt hij het volgende:

"Een simpele berekening zou suggereren dat dit 10-miljoen-yuan programma ten minste 50 miljoen yuan aan totale vraag zal genereren".

PBOC vice-gouverneur Fan Yifei heeft onlangs onthuld dat de digitale yuan al is gebruikt in 3,13 miljoen transacties ter waarde van ongeveer 1,1 miljard yuan. Bovendien heeft de Shenzhen-regering onlangs ongeveer 5.000 medische en gezondheidswerkers beloond met digitale valuta voor hun inzet tijdens de Coronacrisis.

Dit project laat zien dat China echt serieus is m.b.t. het lanceren van haar eigen cryptocurrency. Door middel van deze speciale actie worden de mensen gestimuleerd om vaker dingen te kopen met de digitale Yuan. Deze promotie voor de digitale valuta van de centrale bank straalt ook af op Bitcoin en andere cryptovaluta, aangezien uit recent onderzoek is gebleken dat, sinds de promotie door de Chinese overheid, het aantal nieuwe Bitcoin adressen sterker is toegenomen.

Het zou natuurlijk leuk zijn als we een dergelijke actie ook in Europa zouden krijgen, aangezien de ECB, bij monde van voorzitter Christine Lagarde, al heeft laten doorschemeren de mogelijkheid van een digitale euro serieus te onderzoeken!