Skip to main content

Bitcoin nieuws

1 miljoen Bitcoin wholecoiners, belangrijke mijlpaal voor BTC

1 Bitcoin 

Het Bitcoin (BTC) netwerkt blijft onherroepelijk doorgroeien, zo blijkt uit on-chain data die de jonge analist Will Clemente deelde op Twitter. Het grootste cryptocurrency netwerk behaalde recent een belangrijke mijlpaal van ruim 1 miljoen wholecoiners, oftewel adressen die meer dan 1 BTC bezitten. Clemente benoemt dit als een belangrijke ontwikkeling voor het netwerk en het kan mogelijk een eerste stap zijn richting een nieuwe bullmarkt. 

 

Ondanks dat het aantal wholecoiners blijft toenemen, is het geen gemakkelijke prestatie. Om een hele Bitcoin te bezitten moet een belegger met de huidige koers ongeveer $30.000 neerleggen. Een mogelijke verklaring voor de toename is het feit dat gebruikers steeds meer vertrouwen verliezen in centrale entiteiten. Zo is de grootste crypto exchange Binance flink onder druk gezet door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). De overheidsinstantie beschuldigt het grote handelsplatform van 13 verschillende aantijgingen waaronder voorliegen van Amerikaanse autoriteiten. Daarnaast hebben de fraude en faillissementen van andere centrale crypto entiteiten zoals FTX en BlockFi ook gezorgd voor een flinke dip in het vertrouwen van beleggers. Als resultaat bewegen gebruikers hun Bitcoin naar eigen wallets waar ze zelf de voogdij hebben over de munten. 

tweet Will Clemente 

 

Terwijl de hoeveelheid wholecoiners toeneemt zien we dat het aantal whales (bitcoin wallets met meer dan 1.000 BTC) juist afneemt. In Figuur 1 is te zien hoe in het afgelopen jaar het aantal whales continu afneemt. Het laat zien dat whales momenteel nog steeds enigszins bearish zijn en nog steeds verkopen. Dit is belangrijk om te monitoren, omdat whales over het algemeen de trend wisselingen in de markt in gang zetten. Wanneer whales massaal kopen resulteert dit bijvoorbeeld meestal in een toename van de BTC koers. 

Bitcoin wallets met meer dan 1.000 BTC
Figuur 1: Bitcoin wallets met meer dan 1.000 BTC (bron; Glassnode)

 

Groei van Bitcoin wholecoiners is goed voor de Bitcoin koers

De toename in wholecoiners is een positieve ontwikkeling van het netwerk. Aan de ene kant reduceert het centrale eigenaarschap van de munten, voorheen waren Bitcoin en andere cryptocurrencies een stuk meer geconcentreerd opgeslagen op handelsplatformen wat de nodige risico’s met zich meebrengt. Zo reduceert het de kans op grootschalig muntverlies en fraude.

Daarnaast daalt ook het verhandelbare aanbod. Op exchanges kunnen munten makkelijk verhandeld worden, wat vaak ook de reden is voor beleggers om de tokens op de platformen te laten staan. Wanneer deze tokens op een wallet staan worden ze over het algemeen voor een langere termijn vastgehouden, wat zorgt voor minder verhandelbaar aanbod, wat een positief effect kan hebben op de Bitcoin koers. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram