Bitcoin doorstaat Roller Coaster Day, maar eindigt boven $ 30.000

Bitcoin munt met achtbaan op achtergrond 

Bitcoin handelt rond de $30.400 op het moment van schrijven na een wilde achtbaanrit gisteren. De grootste cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie wordt verhandeld rond dezelfde waarde als gisteren aan het begin van de dag, maar dat vertelt niet het hele verhaal. De Bitcoin koers zag gisteren stevige fluctuaties beide kanten op, waarbij het zowel $ 31.100 als 29.500 aantikte. Op het moment van schrijven is de koers weer gestabiliseerd en staat op $ 30.438 (Bitmex) en € 27.884 (Bitvavo).

Altcoins volgden in grote lijnen de koersfluctuaties van Bitcoin. Daarover verderop meer.

Ander Crypto nieuws

De Amerikaanse SEC heeft opnieuw Bitcoin ETF-aanvragen in het land afgewezen. Drie recente aanvragen van BlockRock, ARK Invest en anderen werden door de toezichthouder afgewezen, wat onmiddellijk gevolgen had voor de Bitcoin koers. Om de een of andere reden verwachtten redelijke mensen in de cryptogemeenschap dat de SEC haar standpunt zou wijzigen en een crypto-ETF voor het eerst in de VS zou toestaan, maar dat is duidelijk niet gebeurd. Daarover verderop meer.

De Amerikaanse wetgever Michael Bennet schreef een brief aan grote technologiebedrijven om hen te verplichten inhoud die door AI is gegenereerd te labelen. Deze ontwikkeling zal naar verwachting grip krijgen, zowel in de wetgevende vergaderingen als bij het grote publiek. Dit komt omdat de opkomst van door AI gegenereerde inhoud een nieuwe uitdaging vormt voor het publiek. Eerder hebben we gezien hoe hele verkiezingen werden beïnvloed door het wijdverbreide misbruik van bots op sociale media. Sommigen van hen zouden zelfs inhoud kunnen genereren, maar nu is het gearriveerd op een heel ander niveau. ChatGPT, de inkomende AI-assistent van Google en zelfs Bing kunnen nu geavanceerde inhoud schrijven die vervolgens kan worden gebruikt om de mening van het publiek vorm te geven. Een ding dat we weten is dat het online vormgeven van de publieke opinie een gevaarlijke onderneming is die functionerende democratieën aanzienlijk kan verzwakken en grote schade kan aanrichten aan worstelende democratieën. Dit idee is dus dat door AI gegenereerde inhoud moet worden geëtiketteerd. Dat is heel belangrijk en moet  worden versneld. Bepaalde soorten inhoud moeten ook worden verbannen op deze chatbots.

Bitcoin koers stabiel boven $ 30.000 na een volatiele dag

Bitcoin wisselt momenteel van eigenaar voor ongeveer $ 30,4k op het moment van schrijven. Hoewel deze waarde dicht bij de $ 30,5k-waarder van gisteren ligt, doet het geen recht aan de prijsactie van de hele dag.

De afgelopen 36 uur begonnen met de BTC koers rond de $30,5k. Het handelde enkele uren zijwaarts rond deze waarde voordat het om 04.30 uur 's ochtends sterk begon te stijgen. Het bereikte een hoogte van $ 31,2k om 06:45 uur. Even leek het erop dat de Bitcoin koers deze barrière zou doorbreken en een grote doorbraak voor de stieren zou bewerkstelligen. De koers zakte echter terug naar ongeveer $ 31.000 en bleef daar enkele uren staan. Om 15.30 uur 's avonds maakte de BTC koers een verrassende daling door, waarschijnlijk doordat de SEC de drie ETF-aanvragen had afgewezen. De koers daalde binnen enkele minuten naar $ 30.000 en lager. Het bereikte $ 29,5k en de beren zagen er triomfantelijk uit. Het drama van de dag eindigde daar echter niet, want de Bitcoin koers herstelde uiteindelijk goed en handelt nu weer boven $ 30k op het moment van schrijven.

De aanzienlijk volatiele dag van Bitcoin vat de marktsituatie goed genoeg samen. De stieren staan te trappelen om de koers boven de $31k en vervolgens naar $32k te laten stijgen, maar zo eenvoudig is het niet. De beren daarentegen zijn in staat om een grote zet snel teniet te doen en zijn daarom op dit moment nog steeds in beeld. Het blijft dus nog even afwachten waar de koers op de korte termijn naar toe gaat.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin was ongeveer $ 592 miljard en het aandeel in de cryptomarkt was 51,2%.

Bitcoin koers grafiek 

Altcoins laten een gemengd beeld zien

Andere crypto koersen lieten aan het einde van de afgelopen 24 uur een wat gemengd beeld zien. Opmerkelijke bewegingen waren te zien bij Ethereum (ETH, 1,9%), Binance Coin (BNB, 1,6%), Dogecoin (DOGE, 5%), Litecoin (LTC, 13,4%), Solana (SOL, -1,4%), Bitcoin Cash (BCH, -3,5%), Polygon (MATIC, 1,3%), Shiba Inu (SHIB, 1,4%) en Chainlink (LINK, 1%).

Litecoin koers grafiek 

SEC wijst drie grote ETF-aanvragen af

De Amerikaanse SEC heeft opnieuw alle lopende Bitcoin ETF-aanvragen afgewezen. De Amerikaanse topregulator is op een anti-crypto-missie en het was, achteraf gezien, dwaas om te verwachten dat het op dit moment een ETF-aanvraag zou goedkeuren.

De toezichthouder stelde dat deze aanvragen ontoereikend en onduidelijk waren. Dit zijn de excuses die de SEC heeft gemaakt in een aantal van de meest recente aanvragen, waaronder die van Blackrock. Dit toont aan dat ze niet in de stemming is om een dergelijk financieel instrument goed te keuren. De Bitcoin koers kreeg een klap door deze onthulling, maar heeft zich sindsdien goed hersteld, wat gezien kan worden als een teken van kracht.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram