Bitcoin koers reageert sterk op afwijzing spot-ETF’s door SEC

Bitcoin munt naast SEC logo 

Crypto-markten werden vrijdag wakker met een nare verrassing toen een rapport werd vrijgegeven dat de SEC aanvragen voor een Bitcoin Spot ETF als ontoereikend heeft beschouwd. De SEC heeft de CBOE en NASDAQ laten weten dat aanvragen van grote instellingen als Blackrock en Fidelity te onduidelijk zijn.

De focus van de afwijzing van de SEC draait om het aangaan van 'surveillance-sharing-overeenkomsten' door deze instellingen. In eerdere SEC-afwijzingsbrieven was dit het primaire verzoek van de regelgevende instantie. Deze overeenkomsten vereisen dat de verstrekkende instellingen potentiële marktmanipulatoren identificeren. De SEC stelt dat dit vooral belangrijk is voor markten zoals Bitcoin, waarvan de koers beweegt, zelfs nadat de aandelenmarkten voor een dag of een week zijn gesloten.

 

Het is ook een punt van zorg dat er geen federale toezichthouders zijn die Bitcoin of cryptomarkten controleren. In de ogen van de SEC maakt dit het gevoelig voor manipulatie. Eerlijk gezegd zijn er tal van crypto's die in het verleden zijn gemanipuleerd, maar gezien de huidige marktomvang is het moeilijk voor te stellen dat dit met Bitcoin ook gemakkelijk kan gebeuren.

Wat betekent dit voor Bitcoin Spot ETF's? Het laat zien dat de SEC nog steeds op hun hoede is voor hun bestaan op de Amerikaanse markten. Dit zou ook een tactiek kunnen zijn die door de SEC wordt gebruikt om individuele aanvragen van instellingen te filteren. Zijn Bitcoin Spot ETF’s een doodlopende weg? Waarschijnlijk niet, maar voor degenen die denken dat Blackrock zich een weg naar de markt zou kunnen banen: de SEC trekt zich duidelijk niet terug.

Bitcoin koers en crypto koersen dalen na het rapport

De prijs van Bitcoin kelderde tot onder het prijsniveau van $ 30.000, waardoor veel van de winsten die met de recente ETF-hype waren behaald, teniet werden gedaan. Ethereum viel ook terug onder de $1.900, en beide blue-chip crypto’s hadden duidelijk last van dit nieuws. Sommige altcoins, waaronder Solana en Litecoin, bleven nog in het groen, maar de wereldwijde cryptomarktkapitalisatie was gisteren teruggevallen tot ongeveer $1,17 biljoen. Inmiddels zijn de koersen echter weer goeddeels hersteld naar niveau's van voor de ETF afwijzing door de SEC.

Crypto-gerelateerde aandelen staan ook in het rood, ondanks een verder groene dag op Wall Street. Alle drie de belangrijkste indices werden hoger verhandeld richting het weekend, maar Coinbase (NASDAQ: COIN) en MicroStrategy (NASDAQ: MSTR) zijn twee opvallende uitblinkers in de dagelijkse lijst met grote crypto-spelers. Coinbase had de laatste tijd een mooie rally doorgemaakt, won de afgelopen maand 13% en heeft tot nu toe een indrukwekkende 110% behaald in 2023.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram