Skip to main content

Bitcoin nieuws

Miners sturen massaal Bitcoin naar exchanges, wat doet dit met de koers?

Vallende Bitcoin munten 

Een grote hoeveelheid van de Bitcoin (BTC) miners lijkt gebruik te maken van de recente prijs opmars. Nu de populaire crypto munt stabiel boven de $30.000 zit, verschuiven veel miners hun munten naar exchanges om hoogstwaarschijnlijk te verkopen. Met de verkoop van hun bitcoin kunnen miners hun mining kosten dekken en hun winsten verzilveren. Wat betekent de massale verkoop van miners voor de Bitcoin koers

 

Uit on-chain data is te zien hoe de migratie van Bitcoin naar exchanges onder miners flink is toegenomen in de afgelopen weken, zo is te zien in Figuur 1. In de figuur wordt de totale waarde van de munt in dollars weergegeven dat naar exchanges wordt overgemaakt.  In juni was de overdracht van munten zelfs op niveaus die we in de afgelopen 3 jaar niet hebben gezien en zelfs hoger dan tijdens de piek van de bullmarkt toen de koers boven de $60.000 kwam. Het gedrag van de miners is opvallend en laat zien dat ze de recente prijs opmars van Bitcoin gebruiken om hun winsten te verzilveren. Miners willen namelijk hun munten verkopen om de kosten van hun mining operatie te dekken maar ook om winst te maken. Zo houden ze ook vast aan munten waarmee ze op de koers kunnen speculeren. Wanneer miners verwachten dat de prijs omhoog gaat zullen ze hun munten langer vasthouden. Wanneer de koers relatief hoog is zijn miners geneigd om munten te verkopen. 

Hoeveelheid BTC dat door miners naar exchanges wordt gestuurd in dollars
Figuur 1: Hoeveelheid BTC dat door miners naar exchanges wordt gestuurd in dollars (bron; Glassnode)

 

Record hoeveelheid Bitcoin van miners naar exchanges

Op dit moment vindt er een extreem hoge migratie van bitcoin naar exchanges plaats door de miners. Afgelopen juni was er zelfs een all time high met $128 miljoen aan BTC dat in 1 dag over werd gedragen naar exchanges. Met de huidige koers komt dat neer op ongeveer 4.250 BTC per dag. Omdat deze munten hoogstwaarschijnlijk verkocht worden zal het een drukkend effect hebben op de BTC koers. Hierdoor kan de opmars die de munt recent maakt (gedeeltelijk) geremd worden. Daarnaast suggereert het ook dat als de Bitcoin koers verder omhoog gaat, de verkoopdruk misschien meer zal toenemen. Dit bij elkaar genomen betekent dat op de korte termijn het wellicht lastig wordt voor Bitcoin om door de prijs van $40.000 te breken. Echter, met de Bitcoin halving op komst in het volgend jaar zal de verkoopdruk op den duur afnemen. Dit zal op termijn erg positief zijn voor Bitcoin en kan resulteren in een sterke toename van de Bitcoin koers. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram