Bitcoin daalt tot $ 30.000 en SEC accepteert de Blackrock ETF-aanvraag

Bitcoin munt met hamer van rechter en letters ETF 

Bitcoin bleek vrijdag niet vast te kunnen houden aan de koerswinst, waardoor het terug zakte naar de steun van $ 30.000. De grootste cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie is terug rond het belangrijkste ondersteuningsniveau, zelfs nu positief nieuws de markt domineert. De Bitcoin koers staat op het moment van schrijven op $ 30.300 (Bitmex) en € 27.0454 (Bitvavo). Altcoins moesten ook wat terrein prijsgeven en zelfs Ripple (XRP) volgde op het pad naar beneden. Daarover verderop meer.

Ander nieuws: de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft de Bitcoin Exchange Traded Fund (ETF)-aanvraag van Blackrock geaccepteerd. Dit betekent nog niet dat de aanvraag is goedgekeurd, maar dat De SEC de aanvraag nu serieus in behandeling gaat nemen in plaats van het direct af te wijzen, zoals eerder gebeurde. Dit nieuws, gevolgd door de recente overwinning van Ripple in een rechtszaak tegen de hoogste toezichthouder, duidt echter op een grote verschuiving in de markt die crypto legaal en toegankelijk zal maken in de VS. Daarover verderop meer.

De grote crypto-exchange Binance vierde onlangs zijn 6-jarig bestaan. CEO Changpeng Zhao (CZ) kwam op Twitter en besprak de mijlpaal. Hij legde bijzondere nadruk op Decentralized Finance (DeFi) en hoe dit de crypto-economie transformeerde. Hij voorspelde dat DeFi een toenemende toestroom van investeerders en financiers zal zien. Hij ging ook in op de recente en eerdere ontwikkelingen van de organisatie en gaf toe dat het niet allemaal van een leien dakje liep voor Binance. Zijn verklaring komt nadat de beurs haar activiteiten in Nederland en België heeft moeten sluiten vanwege de negatieve houding van de toezichthouders. In Nederland werd een licentie voor een Virtual Asset Service Provider (VASP) geweigerd en de beurs bevindt zich nu midden in de afrondende operaties om zich terug te trekken uit ons land. Tienduizenden Nederlandse Binance-traders worden door deze ontwikkeling getroffen en zijn er niet blij mee. Ze stappen massaal over naar Bitvavo, zo blijkt uit een eerder persbericht van de marktleider in de Benelux.

Binance ligt ook onder vuur in de Verenigde Staten, maar de regelgevers daar werken met Binance samen in plaats van het ronduit te verbieden. Over het algemeen wordt de uit Hong Kong afkomstige exchange door veel westerse landen beschuldigd van het schenden van sancties en het verstoren van het handelsvolume. Binance ontkent deze beschuldigingen en beweert dat het onterecht het doelwit is.

Bitcoin terug op $ 30.000

Bitcoin wisselt van eigenaar voor ongeveer $ 30,3k op het moment van schrijven. De crypto viel opnieuw terug van de belangrijke weerstand iets boven $31k en is inmiddels teruggekeerd naar lagere niveaus.

Na al de positieve koersactie die volgde op de overwinning van Ripple op de SEC, zijn we nu weer aanbeland in de bekende trading-range van de afgelopen tijd. De BTC koers beweegt de afgelopen 36 uur grofweg tussen $ 30.000 en $ 30.400.

De recente koersactie van Bitcoin toont aan dat een onmiddellijke bullish opzet niet zo eenvoudig zal zijn. De markt bruist van positief nieuws, waaronder het in behandeling nemen van het ETF-voorstel van Blackrock en de enorme overwinning van Ripple tegen de SEC. Maar deze berg van positief nieuws heeft momenteel moeite om een grote impact op de markt te hebben. Zelfs de XRP koers is iets gedaald ten opzichte van de niveaus van vrijdag. Het valt dus nog te bezien of deze bullish sfeer daadwerkelijk zal resulteren in een sterke prijsactie.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin was ongeveer $ 588 miljard en het aandeel in de cryptomarkt was 50%.

Bitcoin koers grafiek 

Altcoins boeken wat verliezen

Andere crypto koersen stonden aan het einde van de afgelopen 24 uur enigszins in het negatief. Opmerkelijke bewegers waren Ripple (XRP, 2,2%), Solana (SOL, -3,8%), Dogecoin (DOGE, -3,9%), Polygon (MATIC, -3,9%), Shiba Inu (SHIB, -3,9%) en Chainlink ( LINK, -2,4%).

Ripple koers grafiek 

SEC accepteert Blackrock ETF-aanvragen

Na vele jaren van afwijzingen heeft de SEC eindelijk een spot Bitcoin ETF aanvraag in de Verenigde Staten goedgekeurd. De aanvrager Blackrock gaat nu naar de volgende fase van de aanvraag nu de SEC zijn standpunt verzacht.

Volledige goedkeuring zou een mijlpaal zijn voor de digitale valutarevolutie, omdat Bitcoin dan officieel kan worden verhandeld op de grootste conventionele beurzen over de hele wereld. Het zal een nieuw tijdperk van investeringen in de scene inluiden.

Maar het regelgevingsproces is lang en complex en het zal maanden duren voordat de SEC eindelijk een goedkeurend knikje geeft. De crypto-scene worstelt momenteel om de bearmarkt te verlaten en de algehele economie gaat ook veel achteruit. Het kan dus enige tijd duren voordat een nieuwe opleving op gang komt.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram