Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin mining bereikt all time high en wijst op koersstijging BTC

Bitcoin mining rigs

Bitcoin (BTC) mining is nog nooit zo populair geweest. De concurrentie voor de block beloning is groter dan ooit en hierdoor bereikte de zogenoemde mining moeilijkheidsgraad een nieuwe all time high. Historisch gezien is er een sterke correlatie tussen de Bitcoin koers en de Bitcoin mining concurrentie. Wat kunnen beleggers verwachten in de komende weken? 

 

Bitcoin mining is een belangrijk proces voor het netwerk. Middels het zogenoemde Proof of Work (PoW) mechanisme zetten de miners rekenkracht in om een Bitcoin beloning te ontvangen. In ruil daarvoor valideren de miners het netwerk door transacties na te gaan en toe te voegen aan het grootboek, oftewel de blockchain. Om het mining proces eerlijk te houden en het netwerk veiliger en robuuster te maken wordt er gebruikgemaakt van een slimme feature. Hoe meer rekenkracht en miners worden toegevoegd aan het netwerk des te moeilijker het wordt gemaakt voor miners om de block beloningen te ontvangen. Dit gebeurt aan de hand van een slim algoritme dat automatisch de moeilijkheid aanpast aan het aantal miners en de ingezette rekenkracht. Dit betekent dat als het aantal miners sterk groeit op het netwerk de moeilijkheid om een block beloning te ontvangen ook toeneemt. 

Bitcoin moeilijkheidsgraad behaalt recordhoogtes 

In Figuur 1 is de on-chain data te zien die de Bitcoin mining difficulty (moeilijkheidsgraad) weergeeft over de afgelopen dagen. Hierin is duidelijk te zien dat de mining moeilijkheidsgraad exponentieel is gegroeid in de afgelopen maanden (oranje lijn). Dit betekent dus dat er steeds meer miners bijkomen op het Bitcoin netwerk. Over het algemeen is het minen van bitcoin een vrij moeilijke en kostbare uitdaging. Zo moet er veel apparatuur gekocht worden en kunnen elektriciteitskosten erg hoog oplopen. Een miner zal daarom alleen zulke investeringen maken als de verwachting is dat de operatie winstgevend zal zijn. Daarmee is het extra opvallend dat de concurrentie alleen maar is toegenomen terwijl de BTC koers een stuk lager is dan in 2021. Ondanks dat Bitcoin minder dan de helft waard is ten opzichte van de markt piek in 2021, met een prijs van ongeveer $30.000, zijn er nu veel meer miners. Hieruit valt op te maken dat miners verwachten dat de prijzen zullen toenemen waardoor hun operaties winstgevend(er) zullen zijn. 

Bitcoin mining moeilijkheidsgraad over de afgelopen jaren
Figuur 1: Bitcoin mining moeilijkheidsgraad over de afgelopen jaren (bron; Glassnode)

Toename van Bitcoin mining concurrentie voorspelt Bitcoin koersstijging

De sterke toename in mining concurrentie is historisch gezien een indicatie voor een Bitcoin prijsstijging. Zoals de figuur aangeeft worden periodes van sterke toename in concurrentie (rode lijnen) opgevolgd door groene zones. Dit zijn periodes waarin de BTC prijs over het algemeen toeneemt. Momenteel hebben we een sterke toename in miners al ervaren, dit suggereert dat een verdere prijsstijging van Bitcoin op komst is.  

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram