Celsius-oprichter krijgt borgtocht vastgesteld op $ 40 miljoen

man in handboeien

In een verhaal dat werd overschaduwd door de uitspraak van de rechtbank in de XRP vs de SEC-zaak, werd Celsius-oprichter Alex Machinsky donderdag gearresteerd in New York. Zijn borgtocht is vastgesteld op $ 40 miljoen met strikte reisbeperkingen als voorwaarden voor zijn vrijlating. De oprichter en voormalig CEO van Celsius werd door federale aanklagers beschuldigd van zeven gevallen van fraude. Machinsky pleitte niet schuldig aan elke aanklacht in een federale rechtbank in New York.

Het inmiddels failliete Celsius heeft ook problemen met de SEC en CFTC. Celsius stemde ermee in een boete van $ 4,7 miljard te betalen in een schikking met verschillende overheidsregulatoren. Het is de op een na grootste schikking die ooit is betaald, naast een schikking die in 2019 door Meta Platforms werd betaald voor $ 5 miljard. Naast Machinksy wordt ook voormalig Celsius-directeur Roni Cohen-Pavon aangeklaagd. Als de twee schuldig worden bevonden aan de aanklachten, kunnen ze jaren en mogelijk tientallen jaren achter de tralies komen te staan.

 

De beschuldigingen draaien om Machinsky die investeerders misleidt en het kernbedrijfsmodel van Celsius ernstig verkeerd voorstelt. Er wordt ook beweerd dat Machinsky actief de prijs van de native token CEL heeft gemanipuleerd. Dit alles komt nadat aanklagers Machinsky beschuldigden van fraude van meer dan $ 20 miljard tegen Celsius-investeerders. Temidden van de ineenstorting van een groot deel van de crypto-industrie, vroeg Celsius in 2022 het faillissement aan.

Machinsky is de nieuwste cryptofiguur die uit de gratie valt

Klinkt dit bekend? Machinksy staat voor een soortgelijk lot als in ongenade gevallen cryptofiguren zoals FTX's Sam Bankman-Fried en Terraform Labs-oprichter Do Kwon. Beide voormalige leiders zitten momenteel vast en riskeren een jarenlange gevangenisstraf. Kwon werd beschuldigd van het gebruik van vervalste documenten in Montenegro en wacht momenteel op uitlevering aan de Verenigde Staten of Zuid-Korea. SBF staat onder strikt huisarrest terwijl hij zijn proces in oktober afwacht.

Machinsky heeft de beschuldigingen heftig ontkend, zoals via zijn juridisch adviseur was meegedeeld. Celsius werd beroemd door het aanbieden van hoge rentetarieven op gedeponeerde crypto-activa en Machinsky stond erom bekend deze te vergelijken met de veiligheid van een bankrekening. Celsius is een van de vele platforms die werden getroffen door de plotselinge ineenstorting van het Terra Luna-ecosysteem van Do Kwon. Toen deze gebeurtenis een cryptomarktcrash veroorzaakte, bleef Celsius achter met flagrante verliezen en kon het niet overeind blijven omdat klanten hun activa terugtrokken. In een paar weken tijd veranderde Celsius van een van de grootste cryptoplatforms ter wereld in insolvent.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram