Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers stabiel en BTC-mining wordt millieuvriendelijker

Bitcoin symbool naast windmolens op berg 

Bitcoin wordt momenteel verhandeld net onder het belangrijke $30.000 niveau. De grootste cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie lijkt al een tijdje te stabiliseren rond dit niveau. Soms stijgt het er een stuk boven en af en toe eronder zoals nu, maar telkens wordt de koers weer als een magneet naar de $ 30k getrokken. Wat er nodig is om de boel weer echt in beweging te krijgen is niet duidelijk. Misschien een bullish nieuwsbericht of een koerswijziging van de Fed? Of misschien is het gewoon wachten op het einde van de zomer, wanneer iedereen weer terug is van vakantie en met frisse moed crypto begint te kopen. Der tijd zal het leren en momenteel kunnen we niet veel anders doen dan afwachten. Op het moment van schrijven staat de BTC koers op $ 29.777 (Bitmex) en € 26.751 (Bitvavo).

Altcoins gaven de afgelopen 24 uur een gemengd beeld, met veel rood op de borden, maar ook enkele flinke uitschieters naar boven toe. Daarover verderop meer.

Ander crypto nieuws

De Bitcoin mining-infrastructuur wordt met de tijd steeds duurzamer. Dit is de afgelopen jaren wereldwijd een controversieel onderwerp geweest, aangezien de bezorgdheid over de koolstofemissies en andere ecologische effecten van deze sector op de wereld is toegenomen. In de praktijk lijkt het echter minder erg te zijn dan het lijkt als je er goed naar kijkt. Daarover verderop meer.

De Britse regering heeft geweigerd om investeren in crypto gelijk te stellen aan gokken. Het voorstel daartoe is gedaan door de commissie Financiën van het Parlement. Het was vooral gecentreerd rond het vage uitgangspunt dat de cryptomarkt te volatiel en te onbetrouwbaar om te dienen als serieuze investering en dus moet worden vergeleken met gokken. De door de conservatieven geleide regering heeft dit voorstel echter volledig verworpen en verklaard dat ze het absoluut niet eens is met het idee dat investeren in crypto hetzelfde is als gokken. De goksector is ook legaal in het land, maar er worden veel controles ingevoerd om oplichting en liquiditeitsproblemen te voorkomen. Gelukkig voor de Britse gebruikers, zal crypto niet zo'n breder onderzoek hoeven te ondergaan.

Het hoofd van de Chinese centrale bank, Yi Gang, heeft onthuld dat de totale transacties van de Digital Yuan Central Bank Digital Currency (CBDC) de $ 250 miljard hebben overschreden. Dit is een behoorlijk groot cijfer en laat zien dat het land in het Verre Oosten het voortouw neemt in CBDC's. Europa en de VS lopen ver achter in deze digitale innovatie en een toekomstige Amerikaanse presidentskandidaat heeft al de oorlog verklaard aan de voorgestelde digitale Dollar. Het CBDC-front zal in de nabije toekomst waarschijnlijk naar China vallen, aangezien deze sector daar hard groeit.

Bitcoin koers vast onder $30k

Bitcoin wisselt van eigenaar voor iets minder dan $ 30.000 op het moment van schrijven. De cryptocurrency worstelt om het huidige niveau te behouden en de beren proberen de druk hoog te houden.

De afgelopen 36 uur begonnen met de BTC koers rond de $29,9k. De cryptocurrency handelde een paar uur zijwaarts rond deze waarde en ging een tijdje boven de $ 30k voordat hij direct weer terugviel. Uiteindelijk deden de stieren hun best en de koers bereikte gisteren om 8.30 uur 's ochtends ongeveer $ 30,2k. Verdere vooruitgang bleek opnieuw moeilijk voor de opwaartse krachten en de Bitcoin koers zakte uiteindelijk weer onder de $30k en handelt nu rond de $29,8k op het moment van schrijven.

Bitcoin staat wat druk van de beren, omdat het de afgelopen dagen niet boven $ 30k heeft kunnen blijven en een eerdere uitbraak boven $ 31k mislukte. De stieren hebben nog tijd om een grote manoeuvre uit te voeren, maar de tijd dringt en de beren liggen beneden op de loer. De cryptocurrency loopt het risico verder weg te zakken richting $ 28k als de stieren het huidige niveau niet met succes weten te verdedigen.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin was ongeveer $ 578 miljard en het aandeel in de cryptomarkt was 49,82%.

Bitcoin koers grafiek 

Altcoins laten een gemengd beeld zien

Andere crypto koersen waren aan het einde van de afgelopen 24 uur over het algemeen lager op enkele opmerkelijke uitzonderingen na. Ripple (XRP, -1,2%), Solana (SOL, -4,4%), Polygon (MATIC, 1,9%), Polkadot (DOT, 4,3%), Toncoin (TON, 2,4%), Stellar (XLM, 17%) en Chainlink (LINK, 17%).

Chainlink koers grafiek 

Bitcoin Mining wordt ecologisch duurzaam

Bitcoin-mijnbouw is een van de grootste verbruikers van elektriciteit ter wereld en gebruikt naar verluidt evenveel stroom als een middelgroot bevolkt land als Argentinië. Omdat het zulke grote hoeveelheden elektrisch vermogen gebruikt, is het effect ervan op de totale koolstofemissies van de wereld natuurlijk ter discussie komen te staan. Sommige milieugroeperingen hebben hier bezwaar tegen gemaakt en proberen het actief te verbieden, vooral in het democratische westen. Ze geloven ten onrechte dat BTC-mijnbouw slecht is voor het milieu en waarschijnlijk kwetsbare ecologische systemen onherstelbaar zal beschadigen.

Op basis van koude, harde feiten kunnen we echter concluderen dat dat niet het geval is. Het grootste deel van de BTC-mijnbouw wordt gedaan in gebieden met goedkope stroom die meestal afkomstig is van hernieuwbare energiebronnen zoals waterkracht, wind en zon. Het is waar dat er enkele thermische energielanden zijn waar BTC-mining enorm is, maar hun totale aandeel neemt af en een groot deel van de mijnbouw verplaatst zich naar landen als Amerika en Canada, vooral in gebieden met goedkope, gemakkelijk verkrijgbare stroom uit waterkracht.

Het belangrijkste probleem met Bitcoin zal dus niet het milieu zijn, aangezien de statistieken een alternatief beeld laten zien. Milieuactivisten moeten ophouden om Bitcoin te behandelen als de boeman en zich moeten richten op industrieën die daadwerkelijk de planeet verpesten, zoals mode, bouw en het kappen van bossen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram