Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin hashrate met 660% gestegen in 2 jaar, voorbode koersstijging?

Bitcoin symbool met omhoog lopende Bitcoin hashrate grafiek 

De Bitcoin (BTC) hashrate is in de afgelopen 2 jaar met ruim 660% gestegen. De hashrate is een weergave van de hoeveelheid computerkracht die ingezet wordt door miners op het netwerk waarvoor ze in ruil een BTC beloning ontvangen. Het wordt door crypto analisten vaak gebruikt om inzicht te krijgen in de veiligheid van het netwerk. 

De sterke stijging in hashrate laat zien dat alsmaar meer miners, meer computerkracht inzetten om hun beloning te ontvangen. De sterke stijging is goed terug te zien in de analyse van Ki Young Yu op Twitter, de mede oprichter en CEO van CryptoQuant. CryptoQuant is een blockchain analyse platform waarin analisten via on-chain data inzichten kunnen krijgen in de crypto markt. Uit de analyse van Yu is te zien hoe de hashrate in juli 2021 flink daalde, wat suggereert dat veel miners de markt uitstapten. 

Tweet CryptoQuant

Stijging BTC hashrate indicator voor stijging Bitcoin koers

Het is opvallend dat de hashrate momenteel hard stijgt ondanks de sterke prijsdaling die we hebben gezien in de markt. In 2021 behaalde BTC een all time high door bijna boven de $70.000 te komen. Nu is de Bitcoin koers een stuk lager op minder dan $30.000. Desondanks blijven miners meer actief dan ooit tevoren. Historisch gezien is er een correlatie te zien tussen de hashrate en de BTC koers. Bijvoorbeeld in 2019 en 2020 toen de hashrate toenam. We zien dat in die periode ook de koers van de populaire munt steeg. Vervolgens lijkt de sterke daling in de Bitcoin mining input in 2021 een voorbode te zijn geweest voor een prijsdaling. Vergelijkbaar met de prijsdaling die ook in eind 2018 te zien is en opgevolgd werd door een daling in de hashrate. 

Momenteel is er weinig volatiliteit en beweegt de Bitcoin koers binnen een nauwe bandbreedte. Op het moment van schrijven staat de BTC koers op $ 28.931 (Bitmex) en € 26.347 (Bitvavo).

Bitcoin koers grafiek 

BTC miners verkopen veel munten

Hoewel de sterke stijging in hashrate een historische voorbode lijkt voor een stijging van de Bitcoin koers, zien we ook dat miners veel Bitcoin blijven verkopen. Dat blijkt uit een analyse van de crypto exchange Bitfinex. De analyse beschrijft dat ondanks het feit dat miners actiever zijn dan ooit en de hashrate op recordhoogtes staat, er ook veel BTC wordt verkocht om de koersstijging van dit jaar, van slechts $16.500 tot bijna $30.000, te benutten en winsten te verzilveren. Daarmee lijkt het erop dat de miners zich ook lijken te “hedgen” op een potentiële daling van de Bitcoin koers. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram