Lange termijn Bitcoin investeerders bezitten recordhoeveelheid BTC

Hand met kompas met Bitcoin logo  en pijl die wist naar het woord HODL 

De hoeveelheid Bitcoin (BTC) dat in bezit is van lange termijn houders bevindt zich momenteel op een recordhoogte. Zo blijkt uit een on-chain data analyses van Twitter gebruiker Checkmatey. De mate van lange termijn investeerders op het netwerk heeft een belangrijke invloed op de Bitcoin koers. Zo verkopen deze lange termijn houders minder snel hun munten waardoor het verhandelbare aanbod in de markt daalt. 

Een lange termijn investeerder is een belegger die zijn of haar munten minimaal een jaar op zijn wallet heeft staan. Deze beleggers hebben een lange termijn visie en verkopen hun munten dus niet zomaar. Ook niet als de markt plots hard daalt en de BTC koers naar beneden duikelt. De hoeveelheid lange termijn investeerders is daarom een belangrijke metriek om te volgen. Historisch gezien kenmerkt de komst van een nieuwe bullmarkt zich namelijk door een toename in lange termijn investeerders en een significante daling in het aantal korte termijn investeerders. Daarnaast is een groei in het aantal korte termijn investeerders juist een teken van het einde van de bullmarkt. 

Ruim 14 miljoen BTC in handen van lange termijn houders

In Figuur 1 is het totale Bitcoin bezit van alle lange termijn investeerders in de markt te zien (blauwe lijn). Sinds de harde prijs crash in 2022 zien we dat de hoeveelheid BTC die lange termijn investeerders bezitten weer is gaan groeien. Momenteel bevindt het totaal zich op een all-time high met 14,59 miljoen BTC in handen van lange termijn houders. Ook zien we dat het Bitcoin bezit van korte termijn investeerders juist is gedaald. 

Lange termijn en korte termijn Bitcoin bezitters uitgezet in een grafiek
Figuur 1: Lange termijn en korte termijn Bitcoin bezitters

 

Impact op de Bitcoin koers

Om een beeld te krijgen wat de impact kan zijn van de ruim 14,5 miljoen BTC die in handen is van de lange termijn investeerders, vergelijken we het met het huidige circulerende aanbod. Momenteel is er ruim 19,45 miljoen Bitcoin in omloop, wat betekent dat de lange termijn investeerders ongeveer 75% van het circulerende aanbod in bezit hebben. Het laat goed zien hoe het beschikbare aanbod flink begint te krimpen. Beleggers hopen dat dit een katalysator kan zijn voor een nieuwe bullrun in de Bitcoin koers. 

BTC prijs test $29.000 support

Al een aantal dagen op rij heeft de Bitcoin koers het zwaar en dreigt het door de $29.000 prijs support te zakken. Hoewel de on-chain metrieken er goed uitzien over de lange termijn, kan er op de korte termijn nog steeds veel gebeuren. Zo zakte de BTC prijs gisteren kort onder de $28.700 voordat de koers zich weer stabiliseerde en boven de belangrijke grens van $29.000 kwam. 

Bitcoin koers grafiek 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram