Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers nog steeds stabiel. Wanneer keert de volatiliteit terug?

Bitcoin munt op vakantie in een strandstoel 

De Bitcoin koers laat momenteel extreem lage volatiliteit zien. De leidende cryptocurrency wordt momenteel verhandeld voor $ 29.399 (Bitmex) en € 26.868 (Bitvavo) na weer een levenloze 24 uur. Bitcoin consolideert rond de huidige niveaus, nu zowel beren als stieren waarschijnlijk op vakantie zijn en in een zonnig oord van hun rust genieten. Andere cryptocurrencies bleven ook grotendeels stabiel, dus ook op de altcoinmarkt was het rustig. De vraag is natuurlijk wanneer de markt weer tot leven zal komen en de volatiliteit zal terugkeren. Daarover verderop meer.

Ander Crypto nieuws

Rechtbank trekt borg SBF in

Een Amerikaanse rechtbank heeft de borgtocht van de in ongenade gevallen voormalige CEO van crypto-exchange FTX, Sam Bankman-Fried, ingetrokken. De voormalige posterboy van big crypto wordt momenteel geconfronteerd met juridische procedures met betrekking tot de zwendel met meerdere miljarden dollars binnen de crypto-exchange en werd, nog niet zo lang geleden, daarvoor uitgeleverd aan de VS. SBF vroeg aanvankelijk om borgtocht en de rechtbank keurde dat goed. Nu is de borgtocht echter geannuleerd omdat hij wordt beschuldigd van geknoei met getuigen naast recentere aanklachten. Daarover verderop meer.

FC Barcelona actief op NFT-markt

De Catalaanse voetbalclub FC Barcelona heeft maar liefst $ 132 miljoen aan investeringen opgehaald van Libero Football Finance AG en Nipa Capital B.V. Dit is de eerste grote investering van grote kapitaalorganisaties om ideeën voor sport-gerelateerde NFT-platforms te helpen ontwikkelen. FC Barcelona wil het voortouw nemen als het gaat om blockchain-technologie en NFT's, maar heeft het genoeg expertise om een levensvatbaar product te maken en niet alleen gimmicks?

In totaal werd 120 miljoen EUR ($ 132 miljoen) opgehaald voor een belang van 29,5% in het nieuwe bedrijf. Een van de investerende bedrijven Nipa Capital komt uit Nederland. Beide VC-firma’s gokken er op dat het project een succes wordt.

De Catalaanse voetbalclub loopt voorop op het gebied van blockchain-innovatie en investeringen in deze nieuwe markt. Het was een van de eersten die een gedecentraliseerd fan-token aankondigde op basis van het Chilliz-platform. Het bedrag dat ermee gemoeid is, is echter enorm en daarom moet het resultaat ook substantieel zijn.

Crypto-exchange Bittrex bereikt deal met SEC 

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft een juridische deal aangekondigd met crypto-exchange Bittrex, in een zaak die betrekking heeft op illegale effectenaanbiedingen in de VS. Over het geheel genomen zal de deal Bittrex naar verwachting een aanzienlijke $ 24 miljoen kosten en is het een van de grootste crypto-schikkingen in de geschiedenis van het land. De SEC probeert juridische procedures tegen populaire crypto-exchanges af te ronden. Die tegen Bittrex is bijna opgelost, terwijl andere grotere zaken zoals Binance en Coinbase nog lopen. De federale toezichthouder beschuldigt deze twee exchanges van het aanbieden van illegale investeringscontracten in de vorm van digitale valuta. Coinbase en Binance zijn echter grotere spelers en het kan voor de SEC moeilijk zijn om deze zaken net zo gemakkelijk af te ronden als die van Bittrex. De belangrijkste effectenwaakhond bouwt snel precedenten op en zal deze waarschijnlijk gebruiken in zijn beroep tegen de recente beslissing ten gunste van Ripple, wat tot nu toe een rariteit was.

Komst Digital Dollar onzeker 

Twee voormalige functionarissen van het Office of the Comptroller of Currency (OCC) in de VS, hebben zich gemeld en verklaarden dat de komst van stablecoins de dollar mogelijk kan helpen de wereldwijde reserve-currency status te behouden. Momenteel wordt de stablecoin-markt bedreigd omdat verschillende landen deze willen verbieden ten gunste van een Central Bank Digital Currency (CBDC). In de VS zelf zijn de meningen verdeeld nu een belangrijke presidentskandidaat, Ron DeSantis van de Republikeinse partij, heeft verklaard dat hij het initiatief Digital Dollar helemaal zal afschaffen. Er is dus een ring van onzekerheid rond deze digitale fiat-revolutie. Dit zou de greenback echter zeker kunnen helpen om aanwezig te blijven als 's werelds primaire reserve-currency, aangezien het gebruik van digitale stablecoins blijft toenemen, terwijl conventioneel bankieren in dollars wordt bedreigd door recente initiatieven voor een door goud gedekte valuta door de BRICS landen.

Bitcoin koers stabiel boven $ 29.000

Bitcoin beweegt rond $ 29,4k op het moment van schrijven. De Bitcoin koers laat al een tijdje erg weinig beweging zien, iets wat ongebruikelijk is voor cryptocurrency, want meestal is de volatiliteit relatief groot. De huidige passiviteit van de BTC koers kan deels te maken hebben met de vakantieperiode en de verwachting is dan ook dat de volatiliteit na de zomer weer terug zal keren.

Een belangrijke driver voor de Bitcoin koers, zal het rentebeleid van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) zijn. Het is momenteel onduidelijk of er nog meer renteverhogingen zullen komen, of dat we al op de top zitten en dat het van hieraf weer naar beneden zal gaan. De hoogte van de rente bepaalt voor een groot deel de hoeveelheid liquiditeit die beschikbaar is in de markt. Een hogere rente betekent over het algemeen dat er geld aan de markten wordt onttrokken, wat een negatief effect heeft op de koersen.

Ook de afgelopen 24 uur kenmerken zich door extreem lage volatiliteit. Het begon met de BTC koers rond de $29,4k. Het handelde zijwaarts en kwam niet verder dan $ 29.476 naar boven en $ 29.364 naar beneden.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin was ongeveer $ 572 miljard en het aandeel in de cryptomarkt was 50,5%.

Bitcoin koers grafiek 

Altcoins blijven stabiel

Andere crypto koersen waren aan het einde van de afgelopen 24 uur grotendeels stabiel. De enige opmerkelijke bewegingen waren te zien bij Dogecoin (DOGE, -0,4%), Shiba Inu (SHIB, -3%) en Toncoin (TON, 8,8%).

Toncoin koers grafiek 

Rechtbank trekt borgtocht Sam Bankman-Fried in

Een Amerikaanse rechtbank heeft de borgtocht van $ 250 miljoen van voormalig FTX-CEO SBF ingetrokken. Deze beslissing komt nadat hij naar verluidt het dagboek van zijn voormalige partner en CEO van zusterbedrijf Alameda Research, Caroline Ellison, heeft gelekt naar de pers, in een poging haar getuigenis tegen hem te manipuleren.

De rechtbank was duidelijk niet blij met dit voortijdige uitlekken van het dagboek, dat een impact zal hebben op het proces zelf. Dus SBF werd gedagvaard en zijn borgtocht werd geannuleerd. Hij werd direct na de uitspraak, in de rechtbank gearresteerd en naar de gevangenis geleid.

SBF riskeert een enorme gevangenisstraf van 111 jaar voor zijn frauduleuze acties met zijn bedrijf. Zijn rijke ouders met goede connecties en enkele sympathisanten zijn echter op zoek naar een passende deal met de openbaar aanklager, die de straf aanzienlijk zal verminderen. Zijn verhaal blijft een van de grootste zwendelpraktijken die ooit uit de crypto-scene zijn voortgekomen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram