Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin adoptie enorm toegenomen inTurkije als gevolg van inflatie

Bitcoin adoptie in Turkije 

De bevolking van Turkije maakt sinds kort steeds meer kennis met cryptovaluta. Dit komt voornamelijk door het feit dat de lokale munt, de Turkse lire, recentelijk weer een recorddiepte heeft bereikt ten opzichte van de dollar. Bitcoin adoptie in Turkije neemt dan ook snel toe. Aangezien dit een belangrijke ontwikkeling is voor de wereldwijde BTC adoptie, bekijken we het in dit artikel wat nader.

Turkije is leider op het gebied van Bitcoin-adoptie

Bitcoin adoptie is sterk toegenomen in Turkije als gevolg van de inflatie van de Turkse Lire. De dollar is dit jaar tot nu toe met ongeveer 33% gestegen ten opzichte van de lire. Er zijn analisten die voorspellen dat de dollar binnenkort 8,5 Lire waard zal worden.

“The lira’s underlying problem is the lack of credible inflation targeting by the central bank, which is bound to ultimately debase the currency,”

aldus Commerzbank analist Tatha Ghose in een brief aan zijn klanten. Het land heeft geleden onder de hoge inflatie. Daarnaast is de werkeloosheid hoger dan 14%. Steve H. Hanke, hoogleraar toegepaste economie aan de Johns Hopkins University en een hyperinflatie-expert, zei dat de jaarlijkse inflatie in Turkije 36,57% bedraagt en dat het nog wel even zal blijven stijgen. Hij zei het volgende:

“Turkey is burning through its foreign exchange reserve like a house on fire,”

Een grote verschuiving

De deskundigen schrijven de hoge Bitcoin adoptie in Turkije aan economische onzekerheid in het gebied en de uiterst vluchtige lire toe. Ray Youssef, CEO van de globale peer-to-peer (P2P) bitcoin marktplaats Paxful, zei een paar dagen geleden:

“De stijgende inflatie van de Turkse lire is een grote financiële last geweest voor de Turkse burgers. Bitcoin kan gebruikt worden om vermogen veilig te stellen tegen de instabiliteit rond de Turkse lire.”

Paxful onthulde donderdag ook dat nieuwe registraties op zijn platform in Turkije de afgelopen 12 maanden met 274% zijn gestegen. Het bedrijf zegt dat het land op crypto-gebied veel potentie heeft. Paxful heeft strategische partnerschappen gevormd met lokale cryptocurrency bedrijven. Hieronder valt het Turkse bedrijf Bilira en het cryptocurrency trading platform Cointral.

Islamitische landen en crypto

De islam is de meest beoefende religie in Turkije. Volgens schattingen van de regering is ongeveer 99,8% van de Turkse bevolking van meer dan 84 miljoen mensen moslim. Onlangs zei een sharia-expert dat investeren in crypto is toegestaan voor moslims.

Naast Turkije zijn de landen met een hoge adoptie van cryptocurrency in het Midden-Oosten Iran en Egypte.

De belangrijkste aanbieders van cryptocurrency exchange services in Turkije zijn Paribu, Btcturk, FTX, Huobi, Binance, Kraken en Bitmex. Hoewel Turkije op dit moment geen cryptocurrency regelgeving heeft, ontwikkelt de Capital Markets Board van het land een kader om toezicht te houden op de cryptocurrency markten. Het doel is om uiteindelijk wel om te zorgen voor een bepaalde mate aan regelgeving voor de cryptomarkt. Gezien deze ontwikkelingen, lijkt het er op dat het Midden Oosten klaarstaat om cryptovaluta te omarmen.