Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers daalt naar $ 28k en spot BTC ETF gelanceerd in Amsterdam

Bitcoin ETF op Euronext Amsterdam 

De saaie koersactie van de afgelopen weken, waarin de Bitcoin koers nauwelijks van zijn plaats kwam, lijkt nu ten einde gekomen. Dat klinkt op zich goed, zei het dat het een beweging naar beneden toe betreft. De BTC koers verloor de afgelopen 24 uur 2,1 % en staat op het moment van schrijven op $ 28.596 (Bitmex) en € 26.272 (Bitvavo). Daarmee lijkt het de trading-range van de afgelopen weken langzaam maar zeker naar beneden toe te verlaten.

De vraag is nu natuurlijk hoe ver we kunnen dalen voordat de koers opgevangen wordt. Op middellange tot lange termijn echter zijn de meeste analisten positief over de vooruitzichten voor de Bitcoin koers. Deze laatste daling kan worden toegeschreven aan onzekerheid op de bredere financiële markt over het rentebeleid in de VS. De federal Reserve heeft gisteren uitspraken gedaan die kunnen wijzen op een wat langer durende voortzetting van het verkrappende monetaire beleid. De markt verwacht nu dat het verhogen van de rente in de VS kan doorgaan tot begin volgend jaar. Dit drukt de koersen en daarmee ook de Bitcoin koers.

Ander crypto nieuws

het allereerste spot Bitcoin Exchange Traded Fund (ETF) van de Europese Unie staat nu genoteerd op de beurs van Euronext Amsterdam. De ETF heeft een lange naam; Jacobi FT Wilshere Bitcoin ETF en dit zou het begin kunnen zijn van een nieuw tijdperk van investeren in crypto in de EU en in Nederland. Daarover verderop meer.

Ook aan de andere kant van de vijver, in de Verenigde Staten van Amerika, is de Securities and Exchange Commission (SEC) momenteel getuige van een stroom aanvragen voor spot Bitcoin Exchange Traded Funds (ETF's). Er zijn zoveel aanvragen dat de SEC heeft verklaard dat het formele goedkeuringsproces meer dan 6 maanden kan duren en pas tegen het einde van het eerste kwartaal van 2024 kan worden verwacht. Er is een race gaande om een Bitcoin ETF goedgekeurd te krijgen in de Verenigde Staten, terwijl de EU hierin het voortouw heeft genomen met de notering aan Euronext Amsterdam. In de VS zijn de afgelopen jaren tientallen spot ETF-aanvragen afgewezen door de SEC. Na de overwinning van Ripple tegen de federale effectenregelgever, heeft het echter voorlopig de aanvragen geaccepteerd van een aantal van de grootste spelers, waaronder de investeringsmaatschappij BlackRock. Dit heeft sluisdeuren geopend voor meer aanvragen, ook al moet er nog daadwerkelijk toestemming worden verkregen, aangezien alle toekomstige ETF's een rigoureus regime voor antecedentenonderzoek wacht.

Bitcoin koers daalt richting $28k

Bitcoin wisselt van eigenaar voor ongeveer $ 28,6k op het moment van schrijven, nadat de koers gisteren en vandaag onder druk bleef staan.

De afgelopen 24 uur begonnen met BTC koers rond de $29,1k. Bitcoin handelde de afgelopen weken grotendeels zijwaarts rond deze waarde, met slechts kleine uitschieters naar boven of beneden toe. Om 20.30 uur 's avonds begon de digitale valuta echter te dalen en bereikte om 2:30 uur vannacht een dieptepunt van $ 28.300.  Daarna herstelde het wat en op het moment van schrijven staat de Bitcoin koers iets onder $ 28,6k.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin was ongeveer $ 566 miljard en het aandeel in de cryptomarkt was 50,5%.

Bitcoin koers grafiek 

Altcoins boeken verliezen

Andere crypto koersen stonden aan het einde van de afgelopen 24 uur ook in het rood. Opmerkelijke bewegers waren Binance Coin (BNB, -1,4%), Ripple (XRP, -2,2%), Dogecoin (DOGE, -3,4%), Cardano (ADA, -0,5%), Tron (TRX, -1,8%), Polygon (MATIC, -0,6%), Polkadot (DOT, 0,1%), Litecoin (LTC, -4,2%), Shiba Inu (SHIB, -8,2%), Toncoin (TON, -3,7%), Bitcoin Cash (BCH , -5,6%), Avalanche (AVAX, -1,2%) en Chainlink (LINK, -2,3%).

Shiba Inu koers grafiek 

Eerste spot Bitcoin ETF gelanceerd op Euronext Amsterdam Exchange

De Europese Unie (EU) zet een grote stap in de richting van institutionele investeringen in Bitcoin, nu een spot BTC ETF live is gegaan op de beurs van Euronext Amsterdam. Hierdoor kunnen investeerders nu rechtstreeks in spotcrypto beleggen op een gecentraliseerde beurs binnen de Europese Unie.

De ETF wordt aangeboden door Jacobi Investments. De CEO van het bedrijf gaf een verhulde sneer naar de Verenigde Staten in zijn verklaring:

"Het is opwindend om te zien dat Europa de VS voorgaat bij het openstellen van Bitcoin-investeringen voor institutionele beleggers die veilige toegang willen tot de voordelen van digitale activa met behulp van bekende en gereguleerde structuren zoals onze ETF."

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram