Skip to main content

Bitcoin nieuws

De Cryptomarkt crasht, maar waarom gebeurt dit?

Crypto koersen dalen 

Crypto-markten waren donderdag in rep en roer toen een lelijke dag op de wereldwijde aandelenmarkten overging in crypto's nadat Wall Street sloot. De wereldwijde activamarkten lijken een omslagpunt te bereiken nu de stijgende inflatie en de vrees voor een dreigende economische ineenstorting in China in augustus op de aandelen hebben gedrukt.

Gisteren tuimelde de Bitcoin koers met bijna 10% en kwam even onder de $25.000 op Binance. Ethereum kelderde met meer dan 11% toen de op een na grootste cryptocurrency daalde tot onder $1.500. Op het moment van schrijven was de wereldwijde marktkapitalisatie voor cryptovaluta met 6,4% gedaald tot $ 1,06 biljoen. De Fear & Greed Index van Coinmarketcap.com sloeg wild om naar angst.

Crypto Fear & Greed Index
Crypto Fear & Greed Index

 

De neergang kwam plotseling nadat een Wall Street Journal-rapport beweerde dat het bedrijf SpaceX van Elon Musk zijn belang van $ 373 miljoen in Bitcoin had verkocht. Na enig onderzoek blijkt dat SpaceX dat bedrag simpelweg heeft opgeschreven. Anderen geloofden dat het een direct gevolg was van het faillissement van de Chinese projectontwikkelaar Evergrande.

Maar de waarheid is dat niemand precies weet waarom cryptomarkten crashen. Marktanalisten hebben opgemerkt dat institutionele Bitcoin-investeerders gepositioneerd zijn met een bearish sentiment. Open interest in Bitcoin op beurzen is bijna tweederde in shortposities in de aanloop naar een mogelijk belangrijke beslissing morgen voor Grayscale om zijn trusts om te zetten in ETF's.

Bitcoin-marktmanipulatie door instellingen?

Er is enige discussie geweest over de ongebruikelijke timing van de plotselinge uitverkoop voor Bitcoin. Velen zijn de laatste tijd bullish geworden omdat ze geloven dat Spot Bitcoin ETF's in aantocht zijn. De SEC stelde hun uitspraak uit tot 2024, maar velen geloven dat het slechts een kwestie van tijd is voordat ze worden goedgekeurd.

Sommigen hebben gewezen op instellingen zoals Blackrock die Bitcoin tegen lagere prijzen willen opkopen. Blackrock is een van de belangrijkste bedrijven die een aanvraag indienen om een Spot Bitcoin ETF op de lijst te zetten. Hoewel dit meer een complottheorie is dan wat dan ook, zou het interessant kunnen zijn om te zien hoe snel de Bitcoin koers van deze crash herstelt.

Vanaf nu heeft Bitcoin zich licht hersteld en wordt momenteel verhandeld tegen ongeveer $26.400. In augustus was er aanhoudende verkoopdruk in wereldwijde aandelen doordat de obligatierendementen blijven stijgen. Nu de wereldeconomie plotseling in beroering komt, zouden we verdere neerwaartse druk kunnen zien op risicodragende activa zoals cryptocurrencies.

Bitcoin handelt meestal in lijn met snelgroeiende technologieaandelen die handelen op de NASDAQ-index zoals Coinbase en Tesla. Beleggers moeten in de gaten houden hoe Amerikaanse aandelen presteren, evenals de beslissing voor Grayscale. Er is een kans dat we dit weekend nog meer bloedvergieten zien op de cryptomarkten.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram