Skip to main content

Bitcoin nieuws

Tornado ontwikkelaars beschuldigd van witwassen en helpen Noord-Korea

Tornado Cash hacker 

Het meest duistere platform binnen de crypto-gemeenschap zou ten einde kunnen komen nu de oprichters van Tornado Cash officieel zijn beschuldigd van het witwassen van geld. De controversiële site staat in de crypto- en financiële sector al lang bekend als een manier om ‘vuile’ cryptofondsen te mixen met reguliere fondsen in een poging het spoor van illegaal verkregen geld te verbergen, vandaar de naam Tornado Cash. Dit maakt het onmogelijk om te weten wie er achter de cryptotransactie zit, zelfs als je on-chain data volgt.

Het lijkt erop dat de site eindelijk is ingehaald, aangezien ontwikkelaars Roman Storm en Roman Semenov door het Amerikaanse Department Of Justice (DOJ) zijn genoemd in een aantal beschuldigingen. Storm is al gearresteerd op basis van deze beschuldigingen.

De twee worden beschuldigd van het witwassen van geld en het schenden van sancties. Een van de ernstiger beschuldigingen is onder meer het helpen van de Lazarus Group, een bekende eenheid van Noord-Koreaanse hackers. Er wordt beweerd dat Tornado Cash honderden miljoenen dollars heeft opgeschoond voor de Lazarus Group. Het is bekend dat deze groep de afgelopen jaren achter verschillende grote hacks zit, waaronder die van Sony Pictures, verschillende grote banken, de Axie Infinity-aanval en de Horizon Bridge-aanval in 2022.

In totaal zou Tornado Cash sinds de oprichting in 2019 meer dan 1 miljard dollar hebben witgewassen en willens en wetens hackers en dieven hebben geholpen.

Tornado Cash zal moeilijk te stoppen zijn

Ondanks de dreigende aanklachten tegen de oprichters van Tornado Cash is het vrijwel onmogelijk om deze gedecentraliseerde sites te sluiten. Omdat de code van de site Open Source is, kunnen ontwikkelaars een nieuwe Tornado Cash creëren wanneer er een wordt afgesloten. Ondanks dat veel van de Ethereum slimme contracten illegaal zijn om te gebruiken in de Verenigde Staten, zijn zij de drijvende kracht achter het bestaan van Tornado Cash. Er bestaat ook enige verwarring, aangezien het DOJ eerder zei dat het de controle had over Tornado Cash, hoewel het deze bewering sindsdien heeft ontkracht.

Het harde optreden tegen Tornado Cash is slechts een nieuwe stap in de richting van de Amerikaanse cryptoregulering. Momenteel hebben we te maken met twee concurrerende krachten: de toegenomen regulering van de sector en de toenemende belangstelling van traditionele financiële instellingen. Nu Bitcoin Spot ETF’s naar verwachting in 2024 door de SEC zullen worden goedgekeurd, lijkt het erop dat de Amerikaanse overheid voorop loopt door cryptobedrijven onder druk te zetten. De beschuldigingen tegen Tornado Cash zullen waarschijnlijk een voorbeeld zijn van wat er zal gebeuren als de Amerikaanse wetten en sancties in de toekomst door cryptosites worden overtreden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram